Sportpolitika

Pályázni lehet a Puskás Ferenc stadion székeire

  • VNA

Kétezer főnél kisebb települések sporttelepei pályázhatnak a lebontásra váró Puskás Ferenc Stadionból még hasznosítható székekre.

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkárának kérésére Vígh László, a NEFMI háttérintézményeként működő Nemzeti Sportközpontok (NKS) vezetője, a Puskás Stadion beruházás koordinálásáért felelős kormánybiztos szakmai egyeztetést kezdeményezett a bontás előtt álló Puskás Stadion székeinek, padsorainak, a 2000 főnél kisebb települések sporttelepein való beépítését kezdeményező hivatalos kérelem kapcsán. A megkeresés Vígh Lászlóhoz és Czene Attilához egyaránt megérkezett. A levél szerint „A stadion lebontása szomorú, ám egyben örömteli esemény is, hiszen egy új, korszerű létesítmény születik a régi helyén.”

A beadvány javasolja, hogy a települések, saját erőiket igénybe véve „szakszerű társadalmi munkában” leszerelhessék és díjmentesen elszállíthassák az általuk igényelt székeket és padsorokat, feltéve, hogy vállalják, hogy azokat a tavaszi idénynyitóra saját sporttelepeiken felszerelik, s tanúsítványt is elhelyeznek arról, hogy: „a pad és széksorok egykori szülőhelye a Puskás Ferenc Stadion (Népstadion) volt”.  Vígh László, a Puskás Stadion beruházás koordinálásáért felelős kormánybiztosa levélben válaszolva a kérelmezőnek jelezte, hogy elkötelezett a stadion akár eszmei, akár vagyoni értékkel bíró ingóságainak, tartozékainak, alkotórészeinek további hasznosítása mellett. A válaszlevél leszögezi: a kormánybiztos segíteni kívánja a sportszakmai illetve múzeumi szükségletek, igények kielégítését.

A Puskás Ferenc Stadion székeire kistelepülések pályázhatnak majd a jövőben
„A beruházás előkészítő szakaszában járva jelenleg felmérés alatt áll azon ingóságok köre, amelyek akár sport célú, akár kiállítási célú továbbhasznosításra alkalmasak és érdemesek. A felmérést és a szakmai egyeztetést követően kialakítjuk azon jogi, műszaki, pénzügyi konstrukciót, amely lehetővé teszi az Öné és ahhoz hasonló kérések jogszerű, az állami vagyonnal felelős módon történő gazdálkodás alapelvének megfelelő teljesítését.” - írta válaszában Vígh László, a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásért felelős kormánybiztos. A tervek szerint az igényeket az NSK gyűjti majd összes és a Magyar Labdarúgó Szövetség szakmai iránymutatása alapján pályázatot ír ki azokra az eszközökre, amelyek az épülő, új Puskás Stadionnak már nem lesznek tartozékai.