Síugrás

Andreas Kofler - kettőből kettő

  • VNA

A szezon második egyéni versenyén is osztrák siker született, Andreas Kofler ezúttal Lillehammerben bizonyult legyőzhetetlennek.

Négy év után először ismét normál sáncon rendeztek versenyt a síugró Világkupában. A lillehammeri olimpiai sáncon újra az osztrák Andreas Kofler volt a legjobb, aki már az első sorozatban megalapozta pályafutása hetedik Világkupa sikerét. Az első sorozatban az új sáncrekordot jelentő 105 méteres ugrással már jelezte Kofler, hogy nehéz lesz őt megelőzni, ami végül nem is sikerült senkinek. A 17,6 pontos előnyt ugyan a második sorozatban remeklő (103,5 méter) Richard Freitag lecsökkentette ugyan, de ez is csak a második helyéhez volt elegendő. Bánkódnia azonban így sem kellett, hiszen ezzel karrierje során először állhatott fel egy Világkupa verseny dobogójára.

„Hátsérülésem miatt az utóbbi hónapokban változtatnom kellett az edzésmódszereimen. Ez a változtatás kockázatos volt, de ezek szerint sikerült egy jó kombinációra rátalálni. Nagyon jól érzem most magam és a győzelmek természetesen további önbizalmat adnak majd nekem. A mai első ugrásom szinte tökéletes volt, ami remek alapot adott a győzelemhez” - nyilatkozta Kofler, aki ezúttal teljesen elhomályosította honfitársait, a hatodikként záró (az első ugrása után viszont még csak a 21. helyen álló) Gregor Schlierenzauert és a 12. helyen végző összetett Világkupa győztes Thomas Morgensternt.

Andreas Kofler Kuusamó után Lillehammerben is legyőzhetetlen volt
A harmadik helyet ezúttal a lengyel Kamil Stoch szerezte meg, aki jelentős ponthátránnyal követte az első két helyezettet. A csehek számára is remekül alakult a szombati verseny, hiszen bár a szezont jó formában kezdő Roman Koudelka negyedik helyére lehetett számítani, Lukas Hlava ötödik pozíciója mindenki számára meglepetést okozott. Sokan várták a svájci Simon Ammann visszatérését, aki a kuusamói szezonnyitón nem indult, mostani kilencedik helye ugyanakkor jelzi, hogy csúcsformáját vélhetően csak a Négysáncversenyre tartogatja. A házigazda norvégok számára csalódást keltett a végeredmény, hiszen legjobbjuk, Anders Bardal is csak a 15. lett, míg a pénteki selejtezőben győztes Vegard Sklett is csak a 23. helyen végzett. Vasárnap a síugró Világkupa Lillehammerben a nagysánc küzdelmeivel folytatódik, amelyet az Eurosport délután kettő órától élőben közvetít.

Síugró Világkupa - Lillehammer (NOR)
férfi egyéni verseny - HS 100
1. Andreas Kofler (osztrák) 279,3 pont
2. Richard Freitag (német) 273,3 pont
3. Kamil Stoch (lengyel) 249,6 pont
4. Roman Koudelka (cseh) 248,5 pont
5. Lukas Hlava (cseh) 246,8 pont
6. Gregor Schlierenzaeur (osztrák) 239,3 pont