Síugrás

A bátor hölgyek a Világkupában is bemutatkoztak

  • VNA

Szombaton a női síugrók számára is megrendezték az első Világkupa versenyt - Lillehammer volt a történelmi küzdelem helyszíne.

A női síugrók a szűken vett szakmán kívül akkor keltettek igazán nagy feltűnést, amikor a 2010-es vancouveri olimpia előtt egészen a kanadai legfelsőbb bíróságig elmentek azért, hogy elindulhassanak a játékokon. A sportági szereplők összefogása akkor még nem volt sikeres, ám alig egy évvel Vancouver után a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) mégis úgy döntött, hogy a női síugrók a következő olimpián már szerepet kaphatnak. Ezzel párhuzamosan a Nemzetközi Síszövetség úgy döntött, hogy a korábbi Kontinentális Kupa versenyek helyett a nők számára a 2011/12-es szezonban már Világkupa versenyeket ír ki.

Az előzetes terv ugyan arról szólt, hogy pénteken este rendezik majd Lillehammerben a szezon első versenyét, ám mindezt a FIS versenyigazgatója, Walter Hofer megvétózta. Az osztrák szakember ugyanis azt szerette volna, ha igazi különlegességgel indul majd a női síugrók számára a Világkupa sorozat, így a férfiakkal közös versenyt álmodott meg. „Ez egy igazi mérföldkő a női síugrás történetében. A közös verseny miatt a fiúkban is egészséges izgalom van most” - mondta még a verseny előtt a német női síugrók edzője, Andreas Bauer. A síugrás történetében így szombaton egy különleges közös versenyt láthattunk, ahol a nők és a férfiak egy eseményen ugorhattak.

Az amerikai Sarah Hendrickson nyerte meg a női síugrók első Világkupa versenyét
Már az első sorozat után sejteni lehetett a végeredményt, hiszen az amerikai Sarah Hendrickson egyedüliként jutott túl a száz méteren és közel húszpontos előnnyel állt a mezőny előtt. A második sorozatban pedig ezt egy biztonsági ugrással simán meg tudta tartani, így ő lett a női síugrás történetének első Világkupa győztese. A második helyet a világbajnoki bronzérmes francia Coline Mattel szerezte meg, míg a harmadik helyen a német Melanie Faisst fejezte be a lillehammeri versenyt. A sérült amerikai Lindsey Van távollétében az osztrákok világbajnoka, Daniela Iraschko volt a fő favorit, aki azonban az első sorozatban elrontott ugrása (88 méter) miatt végül csak a negyedik helyig tudott előrejönni a rangsorban.

Síugró Világkupa - Lillehammer (NOR)
Női egyéni verseny - HS100
1. Sarah Hendrickson (amerikai) 277,0 pont
2. Coline Mattel (francia) 247,7 pont
3. Melanie Faisst (német) 245,5 pont
4. Daniela Iraschko (osztrák) 240,4 pont
5. Sara Takanashi (japán) 234,9 pont
6. Evelyn Insam (olasz) 232,6 pont