Úszás

Cielo decembertől már Londonért úszik

  • MTI

Cesar Cielo, az 50 méteres gyorsúszás brazil olimpiai és világbajnoka december közepén tér vissza a medencébe, s onnantól fogva már csak a nyári, londoni ötkarikás játékokra készül gőzerővel.

A brazil London egyik nagy esélyese Ezt maga a szám világcsúcstartója jelentette ki Milánóban - ahova szponzori meghívásnak eleget téve utazott el -, hozzáfűzve, hogy hosszabb pihenőt követően a múlt héten kezdte újra az edzéseket. Az első felmérője a jövő hónap közepén esedékes brazil országos bajnokság lesz - közölte a 2008-as pekingi olimpián 50 méteren arany-, 100-on bronzérmes, a 2009-es római világbajnokságon mindkét távon első sprinter, aki nemcsak normál-, tehát ötvenes medencében, hanem rövidpályán, 25 méteres uszodában is nyert már vb-t. Jelesül 2010-ben, Dubajban, ahol ötvenen és százon is diadalmaskodott, míg nagymedencében az idén nyáron, Sanghajban 50 m gyors mellett 50 m pillangón is világbajnok lett.

A kínai csúcstalálkozó előtt mindazonáltal kérdéses volt, hogy doppingügye miatt egyáltalán elindulhat-e, végül azonban zöld utat kapott a részvételhez. A lausanne-i székhelyű nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) - egy táplálék-kiegészítőket gyártó brazil céget téve felelőssé Cielo doppingesetéért - július végén hozta nyilvánosságra, hogy megítélése szerint az úszó ártatlan a májusban szolgáltatott pozitív mintáért, vizeletét nem manipulálták, így kizárható, hogy teljesítményfokozás céljából vagy fedőszerként használta volna a szervezetében talált furoszemidet, amely amúgy nagy hatású vízhajtóként ismert.