FIFA

Blattert lemondatnák a rasszizmusra vonatkozó megjegyzése miatt

  • MTI

Egyre többen bírálják, sőt, egyesek lemondásra szólítják fel Joseph Blattert azért a kijelentéséért, mely szerint a futballpályán, a mérkőzés hevében elhangzott rasszista megjegyzéseket a lefújás után el kellene felejteni.

A FIFA elnüke újra a bírálatok kereszttüzébe került A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) svájci elnöke először a Twitter oldalán írt arról, hogy a rasszizmusnak és a diszkriminációnak nincs helye a futballban, ugyanakkor hozzátette: néha előfordul, hogy a pillanat hevében - ami nem mentség -, a pályán helytelen megjegyzések hangzanak el, illetve cselekedetek történnek. Blatter később két televíziós társaságnak is nyilatkozott, s elmondta: azoknak a játékosoknak, akiket mérkőzések alatt rasszista inzultus ér, el kellene fogadniuk, hogy ez a provokáció része, a meccs végi kézfogással pedig le kellene zárni az ügyet.

Gordon Taylor, az angol futballistákat tömörítő szervezet ügyvezető elnöke az eset után lemondásra szólította fel Blattert, mivel szerinte a FIFA elnöke átlépett egy határt. Kiemelte: az, aki vezetője egy kétszáz országot tömörítő szervezetnek, és amelyben eltérő kultúrák, színek, vallások jelennek meg, nem beszélhet így a rasszizmusról. Rio Ferdinand, a Manchester United és az angol válogatott színes bőrű hátvédje szintén megszólalt: "Hülyének érzem magam, mert azt hittem, hogy a futball vezető szerepet játszik a rasszizmusellenes harcban" - írta internetes oldalán.