Atlétika

A kenyai sportvezető szerint külső alapján ítélték oda az Év atlétája díjat

A Kenyai Atlétikai Szövetség elnöke szerint súlyos igazságtalanság történt, amikor az ausztrál Sally Pearsont választották meg az év női atlétájának, a kenyai Vivian Cheruiyot helyett.

A Kenyai Atlétikai Szövetség elnöke szerint súlyos igazságtalanság történt, amikor az ausztrál Sally Pearsont választották meg az év női atlétájának, a kenyai Vivian Cheruiyot helyett. Person elképesztő teljesítménnyel nyerte meg a tegui világbajnokságon a 100 méteres gátfutást, már az elődöntőben 12 századot javított 12.48 mp-es, idén futott egyéni rekordján, majd a döntőben 12.28 mp-cel nyert, s hét századra megközelítette a bolgár Jordanka Donkova 1988-ban futott világrekordját (12.21 mp). Cheruiyot Dél-Koreában duplázott, 5000 és 10.000 méteren is diadalmaskodott, és a mezeifutó-világbajnokság 8 km-es versenyében sem talált legyőzőre, és elképesztő fölénnyel nyerte a Gyémánt Liga-sorozatot 5000 méteren. Person a második lett 100 gáton ebben a szériában.

"Hogyan mondhatják azt, hogy Sally megverte Viviant az internetes szavazáson 30 szavazattal?A külső fontosabb, mint az eredmények? Ez nem egy szépségverseny..." - háborgott Isaiah Kiplagat.

A győztes Sally Pearson és Usain Bolt"Vivian három világbajnoki címet nyert idén, ami bőven veri Sally egy aranyát...Változtatni kell ennek a díjnak az odaítélésén, hogy valóban a pályán nyújtott teljesítmény alapján ítéljék oda."

Az év női és férfi atlétáját a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tanácsának tagja szavazzák meg, e-mailben. Kiplagat szerint a fejlett országok előnyben vannak Afrikával szemben, ahol alacsony az internet lefedettsége.