London 2012

A britek szerint a CAS döntése a doppingolást segíti elő

A Brit Olimpiai Bizottság (BOA) elnöke, Colin Moynihan szerint a Nemzetközi Sportdöntőbíráság CAS) döntése nyomán (a hat hónapnál hosszabb időre eltiltott sportolók is indulhatnak az olimpián) még több sportoló fog doppingszerekhez nyúlni a londoni olimpián.

Mint ismert, október elején a CAS eltörölte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által még 2008-ban létrehozott ún. oszakai-szabályt. A döntés azt jelenti, hogy a korábban - az adott olimpiai ciklusban kapott hat hónapnál régebbi eltiltásuk miatt - körön kívülre került sportolók mégis indulhatnak a jövő évi londoni olimpián. A birkózó világbajnok Kiss Balázs mellett több nemzetközileg ismert sztársportoló, például a Pekingban 400 méteren bajnok LaShawn Merritt is készülhet a jövő évi ötkarikás játékokra.

A döntésről már több befolyásos sportvezető véleményt nyilvánított, kivétel nélkül elítélve azt, most megszólalt a BOA elnöke is. "Most egy olyan helyzet állt elő, amikor sokkal egyszerűbb lesz doppingolni Londonban. El kellene végre dönteni mit akarunk? Teljesítményfokozókkal elért világcsúcsokat, vagy a zéró toleranciát?" - mondta Colin Moynihan.

Merrittnél maradva, a 25 esztendős sprintert 2010-ben tiltották el 21 hónapra, mivel szervezetében tiltott anyagra bukkantak. Az amerikai sportoló akkor azzal védekezett, hogy a szer egy, a nemi vágyak fokozására használt szerből jutott be a szervezetébe - az indoklást azonban nem fogadták el.

A Brit Olimpiai Bizottság elnöke szerint a Nemzetközi Sportdöntőbíráság döntése nyomán még több sportoló fog doppingszerekhez nyúlni a londoni olimpián.

"Azzal érvelnek, hogy az olimpia eszméjébe beletartozik az emberi gyarlóság megbocsátása. Igen, ezek az értékek nagyon fontosak a társadalomban, növelik a megértést és az elfogadást. De a sportra ez nem érvényes véleményem szerint. Hogyan bocsásson meg egy tiszta eszközökkel küzdő sportoló a doppingoláson ért, tiltott eszközökkel nyerni akaró vetélytársának? Felül kell vizsgálnunk és pontosan megfogalmaznunk a szabályokat" - érvelt az elnök a nemzetközi sportszövetségek fórumán, Lausanne-ban.

A BOA kódexe szerint egyébként a hat hónapnál hosszabb időre eltiltott sportolók soha többet nem vehetnek részt az olimpián, így például a sprinter Dwain Chambers - aki 2003-ben THG-val bukott le - is lemaradt a pekingi játékokról.

A CAS ítéletével a NOB sem elégedett. "Természetesen csalódottak vagyunk, mert úgy véljük, hogy ez a szabály a tiszta, becsületes sportolókat védi, és ellenkezik azzal a filozófiánkkal, hogy a zéró tolerancia elvét alkalmazzuk a dopping elleni küzdelemben - mondta Jacques Rogge elnök néhány hete. - Ugyanakkor a NOB, a nemzeti szövetségekkel együtt elfogadja a CAS döntését, és nem fellebbezik ellene. Javaslatot fogunk tenni a  WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) vonatkozó szabályának módosítására" - tette hozzá az elnök.