EURO 2012

Ronaldóékra nagy harc vár, de a csehek sem lazíthatnak Montenegróban

Kedden este véget érnek a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezői, és kiderül, hogy melyik négy csapat csatlakozhat a két házigazdához, Lengyelországhoz és Ukrajnához, illetve a selejtezőcsoportokból már továbbjutott tíz együtteshez. A pótselejtezők visszavágói előtt Horvátország és Írország továbbjutónak tekinthető, ahogy előnyben van Csehország is Montenegróval szemben, Portugália válogatottjának azonban lesz még dolga a bosnyákok ellen.

Cristiano Ronaldo küdz a labdáért Adnan Zahiroviccsal a Bosznia-Harcegovina - Portugália Európa-bajnoki pótselejtezőn Zsenyicán, 2011 novemberében.

Horvátország-Törökország
20:05
Horvátország összesítésben 3-0-ra vezet.
A horvát válogatott meglepően sima, 3-0-s győzelmet aratott pénteken este Törökországban. Déli szomszédaink már a második percben vezetést szereztek, és a teljesen indiszponált hazaiakkal tulajdonképpen az egész meccsen azt csináltak, amit akartak. Így a párharc kimenetele szinte már eldőlt, igaz, a török válogatott nagy küzdő, a két csapat 2008-as Eb-meccsén is a hosszabbítás utolsó pillanataiban állt fel vesztett helyzetből. Valószínűleg emlékszik erre Luka Modric is, aki nem akarja elbízni magát a visszavágó előtt.

"Még csak a meló felét végeztük el. A legfontosabb, hogy koncentráltak maradjunk a visszavágóra. Nem dőlhetünk hátra, mert az nagyon veszélyes lenne" - mondta a Tottenham középpályása.

A másik oldalon a szövetségi kapitány, Guus Hiddink szavaiból azt hihetnénk, hogy már lemondott a továbbjutás esélyéről, de az ő taktikai és pszichológiai felkészültségét ismerve, nem lehetnek nyugodtak a horvátok. Annak ellenére sem, hogy Emre, Hakan Balta, Sanoglu és Arda Turan is hiányozni fognak a Félholdasoktól eltiltás miatt.

"Nézzünk szembe a tényekkel: nehéz, majdnem lehetetlen innen továbbjutni" - mondta a holland szakember. "Sokan megmutathatják, mire képesek valójában, és akár hosszú távra is bejátszhatják magukat a csapatba."

Montenegro-Csehország
20:10 Digi Sport
Csehország összesítésben 2-0-ra vezet.
A két csapat pénteki meccsén valamivel jobban játszott a cseh válogatott, de csak nehezen szerezték meg az első gólt. A hosszabbításban szerzett másodikkal azonban már elérhető közelségbe került számukra a továbbjutás, hiszen a montenegrói válogatottnak fel kell adnia védekezésre épülő játékát, és a több területtel Rosickyék ügyesen gazdálkodhatnak. A délszláv válogatottnál azonban abból indulnak ki, hogy Anglia ellen is sikerült 2-0-s hátrányból egyenlíteni.

"Csalódottak voltunk a pénteki vereség miatt, de még nincs vége. Játszunk 90 percet, és szerintem le tudjuk győzni a cseheket hazai pályán" - mondta Stefan Savics, a montenegrói válogatott védője. "Anglia ellen is 2-0-s hátrányban voltunk, és felálltunk belőle, ráadásul rövidebb idő alatt, mint amennyi most a rendelkezésünkre áll. Nehéz lesz, de szerintem meg tudjuk csinálni."

Írország-Észtország
20:45
Írország összesítésben 4-0-ra vezet.
Ez a párharc tűnik a legsimábbnak, de nem volt balhétól mentes az odavágó. Ráadásul mi, magyarok is érintettek voltunk, hiszen Kassai Viktor játékvezetői tevékenységét, az általa az észteknek kiosztott két piros lapot, és az írek javára megítélt büntetőt kifogásolták a balti drukkerek. Az azonban már megmásíthatatlan tény, hogy Írország nagy előnyből várhatja a visszavágót, így az észteknek nem nagyon lehet más céljuk, mint a szép búcsú az Eb-sorozattól.

"Jó meccset akarunk játszani, és jó eredményt szeretnénk elérni Dublinban" - mondta Konstantin Vassiljev, a vendégek középpályása. "Pozitív felhanggal kell befejeznünk a sorozatot, függetlenül attól, hogy továbbjutunk, vagy sem. A játékosok és a szurkolók is megérdemelnek egy jó meccset, ki tudja, akár még egy győzelmet is elérhetünk. Az esélyeink persze csekélyek, de ha kapni tudtunk négy gólt, miért ne lőhetnénk négyet? Az lenne a fontos, hogy az elsőt mi szerezzük. Utána bármi megtörténhet."

Portugália - Bosznia-Hercegovina
22:00 Digi Sport
A párharc állása 0-0.
Bár rengeteg nagy helyzetet kialakítottak, a portugálok nem tudtak győzni idegenben, aminek nem utolsó sorban a nagyon rossz talaj volt az oka. Hazai pályán valószínűleg már csak rajtuk múlik, hogyan használják ki a lehetőségeiket, feltéve, hogy lesznek lehetőségeik, Miralem Pjanic ugyanis nagyon magabiztos ebben a tekintetben.

"Bízunk magunkban. Ha tudunk gólt lőni, akkor szerintem továbbjutunk, mert akkor nekik már kettőt kellene szerezni, nekünk pedig megvannak az embereink, akik meg tudják állítani őket. Minden kérdés nyitott még, úgyhogy szerintem nagyszerű meccset fogunk játszani" - mondta a középpályás.

Ugyanakkor természetesen a portugálok is magabiztosan készülnek a találkozóra. Rúben Micael szintén arra számít, hogy magas színvonalú meccset játszanak: "Nem voltunk csalódottak az első mérkőzés után, mert tudtuk, hogy nehéz mérkőzést játszunk egy nehéz talajú pályán, de megmutattuk, hogy ilyen körülmények között is tudunk játszani."