Calciopoli

A Juventus óriási összeget követel az olasz szövetségtől

  • MTI
megosztom

Bíróságon igyekszik csaknem 450 millió eurós kártérítési igényének érvényt szerezni a Juventus.

A torinói labdarúgóklub a La Gazzetta dello Sport című lap értesülése szerint egészen pontosan 444 millió eurót követel a labdarúgó-szövetségtől (FIGC) a 2006-os bundabotránnyal összefüggésben.

A calciopolinak nevezett ügyben a Juventust 2006 nyarán a másodosztályba száműzték, mivel bebizonyosodott, hogy Luciano Moggi akkori főigazgató több játékvezetőt is befolyásolt annak érdekében, hogy a csapat számára kedvezően fújja a sípot. Ezenkívül abba is beleszólása volt, hogy mely bírók működjenek közre a torinói klub meccsein. Moggit a múlt héten öt év négy hónap börtönre ítélte a nápolyi bíróság első fokon.

A botrányban az AC Milan, a Lazio és a Fiorentina is érintett volt. A 2005-ös és 2006-os bajnoki címet elvették a Juventustól, előbbit végül nem osztották ki, míg utóbbit az Internazionale kapta meg. Később kiderült - legalábbis egy nápolyi bíróság bizonyítottnak látta -, hogy az Internazionale is érintett volt az ügyben, a Juventus ezt követően megpróbálta visszaszerezni elvett bajnoki címét, de erre vonatkozó beadványát a nyáron elutasították.

A Juventus a hétfői közleményében óvatos becslésnek nevezi a csaknem 450 milliós kártérítési összeget, mivel megítélése szerint azzal, hogy a második vonalba száműzték, ennél többet bukott a televíziós jogdíjak kiesése, a klub nevének leértékelődése, illetve a játékospiacon elkönyvelt vesztesége miatt.

Massimo Moratti, az Internazionale elnöke nevetségesnek nevezte a Juventus kártérítési igényét.

megosztom