Magyar sport

Beindul a versenyengedélyek digitális nyilvántartása

Keddtől működésbe lép a sportolók versenyengedélyeinek digitális nyilvántartása, amelybe elsőként a londoni olimpiára készülő versenyzők kerülnek be.

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportügyekért felelős államtitkára a hétfői sajtótájékoztatón kifejtette: a rendszerváltás óta megoldatlan ez az - egyelőre próbaüzemben lévő - nyilvántartási rendszer, amely naprakész adatokkal szolgál a sportolók egészségügyi helyzetéről.

Soós Ágnes, az Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) főigazgatója hozzátette, hogy hosszú távon mintegy 250 ezer sportolóra számítanak a csak az érintettek számára hozzáférhető, zárt adatbázisban, amelynek külső állomásai a fővárosi és vidéki orvosi rendelőkben lesznek.

"Jelenleg 79 ötkarikás kvótánál tartunk, és nagyjából további százzal számolunk. Fontos, hogy az olimpikonok, illetve az élsportolók orvosi szempontból kiemelt bánásmódban részesüljenek, ehhez járul hozzá ez a nyilvántartás is" - közölte Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Szócska Miklós, a NEFMI egészségügyért felelős államtitkára elmondta, hogy az alapoktól kellett kidolgozni az adatbázist, és a londoni játékok után további egyeztetésre lesz szükség annak bővítéséről.

A 78,2 millió forintos költségvetési támogatásban részesülő OSEI önerőből fejlesztette ki az online rendszert, amely "élesben" január elsejétől kezdi meg működését.