NFL előzetes

Újabb gigászi csatában lesz része a New York Giantsnek

  • Molnár Dávid

Az NFL 10. fordulójával elérkeztünk a 2011-2012-es szezon második feléhez, a véghajrához. A legtöbb csoportban már kirajzolódott a csoportgyőztesek kiléte, de amíg a csapatoknak esélye van a rájátszásra, addig egyikük sem írható le. Úgyhogy az eddig felemás teljesítménnyel előrukkoló Eaglestől vagy Cowboystól – és még sorolhatnánk itt pár együttest – lehet, hogy egy teljesen más arculatot kapunk az utolsó 8 mérkőzésre, de hogy reális esélyük legyen az alapszakaszt követő meccsekre, már a héten el kell oszlatni azt a negatív képet, mely a szezon első felében alakult ki róluk. A 10. fordulóban mind a 32 csapat lehetőséget kap a bizonyításra, az Oakland a csütörtöki játéknapon le is győzte csoportriválisát, a San Diego Chargerst, és győzelmével az AFC nyugati csoportjának élére került.

A New York Giants és a San Francisco 49ers játékosai küzdenek a két csapat NFL-mérkőzésén 2007-ben

Indianapolis-Jacksonville

Csupán a Colts az egyetlen csapat, mely még mindig nem örülhetett győzelemnek az idei szezonban. Peyton Manning nélkül megmutathatta volna a gárda, hogy van tartás bennük, de ehelyett úgy tűnik, hogy arra törekednek, hogy nevük a Detroit mellé kerüljön a történelemkönyvekben, mint a szezont győzelem nélkül abszolváló csapat. De valószínűleg nem ez volt a célkitűzés a szezon előtt, és igyekeznek elkerülni ezt a csúfos titulust. A Jacksonville látogat a Colts otthonába, az AFC déli csoportjának két sereghajtója, és így minden lehetőség megadatik Curtis Painteréknek, hogy végre begyűjtsék első győzelmüket. A Colts ellen szerezték eddig a legtöbb pontot az ellenfelek, azonban a Jacksonville szerezte a legkevesebbet a ligában, úgyhogy eme tekintetben érdekes lesz, hogy melyik statisztika fog döntőbbnek bizonyulni. Tipp: A Colts kivételesen jó védelemmel áll elő, ennél több pedig nem is kell a Jaguars ellen. Egy héttel a Miami győzelme után végre Painterék is sikernek örvendhetnek.

Atlanta-New OrleansNem akármilyen divíziórangadónak ígérkezik ez, hiszen a pár hete még megállíthatatlannak tűnő Saints három fordulón belül kétszer is kikapott, és jelenleg az a helyzet áll fenn, hogy a Falcons egy győzelemmel beérné Drew Breest és csapatát a csoport élén. Ez szinte elképzelhetetlennek tűnt pár fordulóval ezelőtt, azonban a Falcons egyre konzisztensebb játékának köszönhetően mégis itt állunk. A Saints idegenbeli mérlege nem túl imponáló, 2 győzelem és 3 vereség, de szerencséjükre a Falcons hazai mutatója sem bizonyítja azt, hogy legyőzhetetlenek lennének Matt Ryanék a Georgia Dome-ban. Tipp: Az Atlanta védelme megtréfálja a vendégek támadásait, ami az elmúlt hetek alapján elegendőnek bizonyult a Saints veréshez. Most is az lesz.

Tampa Bay-HoustonA Texans magabiztosan robog pályafutása első rájátszása felé, azonban most még nem állhatnak le, ezt ők is nagyon jól tudják. Főleg, hogy egy győzelemre éhes Buccaneers otthonába látogatnak, mely tipikusan azon meccsek közé tartozik, amit ha nem vesz komolyan az esélyesebbnek kikiáltott csapat, akkor csúfos vereségbe szalad bele. Tipp: Nem véletlen, hogy a Texans 3 győzelemmel, míg a hazaiak 2 vereséggel a hátuk mögött kezdik meg a vasárnapi találkozót. A pillanatnyi forma nem hazudtolja meg önmagát, és a houstoniak tovább menetelnek a csoportgyőzelem felé.

Cincinnati-PittsburghNagy csata folyik az AFC északi csoportjában, ahol jelen állás szerint mind a három 6 győzelemmel álló csapat rájátszásba kerülne. De hol van még a vége a szezonnak! A Steelers a Baltimore után újabb csoportrangadóra kényszerül, ezúttal a Bengals ellen idegenben. A hazaiak zsinórban öt mérkőzést nyertek meg, egyik meccsen sem engedtek az ellenfelüknek 20-nál több pontot. A Steelers hasonlóan jó védekezési mutatókkal bír, egyedül a Baltimore-nak sikerült eddig 20 pontnál több pontot szereznie ellenük, és ez mindkét alkalommal vereségbe torkollott. Azonban a Bengals nem a Ravens, a Steelers meg csak a csoportgyőzelemmel lehet elégedett. Tipp: Nem lesz egy pontokban gazdag találkozó, várhatóan a rúgójátékosokra kerül leginkább a reflektorfény. No meg arra, hogy a két irányító közül ki tud a másik felé nőni: és erre Roethlisberger esélyesebb, mint Andy Dalton.

Carolina-TennesseHa Cam Newton játéka biztos lenne – de mivel vállsérüléssel küszködik a hazaiak irányítója, igencsak kérdéses a szereplése – akkor a Panthers nagy eséllyel vághatna neki ennek a mérkőzésnek. Így azonban a Titánokon a sor, hogy kihasználják az előttük adódott lehetőséget, és egy legjobbját nélkülöző csapat ellen térjenek vissza a helyes ösvényre. Tipp: A Panthers idei győzelmei mind hazai pályán születtek, és a Titans ellen ragyogó alkalom nyílik a harmadik skalp bezsebeléséhez. Azonban ha Newton hiányzik, valószínűleg a Titans távozhat szebb emlékekkel a találkozóról.

Philadelphia-ArizonaMichael Vickék hatalmas lehetőséget mulasztottak el a múlt héten, és ahelyett hogy most 50 százalékos mutatóval büszkélkedhetnének, két győzelemmel vannak azalatt. Miután már csak 8 mérkőzés van a szezonból, elérkezett az idő a hibák minimalizálására, és egy nagyobb győzelmi széria kiépítésére. Az elsőt rögtön az Arizona ellen szerezhetik meg, mely egy nem túl acélos csapat képét mutatta ebben a szezonban, és ha az Eagles szeretne még valamit az idén, akkor az ilyen mérkőzéseket magabiztosan kell behúznia. Tipp: Hazai pálya, jobb csapat, jobb forma, minden az Eagles mellett szól, és ennek megfelelően is alakul a találkozó.

Kansas City-Denver A Broncosba új életet lehelt Tim Tebow, és az Oakland után egy újabb divíziórivális ellen mutathatják meg szebbik arcukat a denveriek. A Chiefs nem eshet bele abba a hibába, mint múlt héten a Raiders, és emellett nem is szeretne leszakadni az élbolytól. Tipp: A Chiefsnek meg kell akadályoznia a denveri futókat, és akkor könnyű dolga lesz. A Broncos játékosait azonban most bizonyára túlfeszíti a magabiztosság, és készek arra, hogy újabb csoportriválist leckéztessenek meg. Tebow univerzális játékára nem lesz ellenszere a Chiefsnek.

Dallas-BuffaloAmilyen jól kezdte a Bills a szezont, éppolyan rapszodikussá vált az elmúlt hetekben a teljesítménye. Ugyanez elmondható a Cowboysról is, igaz Tony Romóék idén még nem voltak képesek heteken keresztül tartó konzisztens játékot felmutatni. Épp ez fog a vesztükbe kerülni, már ami a szezont illeti. Tipp: Ezt a meccset azonban meg kell nyerniük a hazaiaknak. A Bills játéka idegenben hasonló erővel rendelkező csapatok ellen abszolút impotens, és ez ismét meg fog mutatkozni Arlingtonban a Cowboys Stadiumban.

Cleveland-St. LouisBár a Rams két hete a Saintst megtréfálva bezsebelte első győzelmét, továbbra sem tartozik az élcsapatok közé, amit a múlt heti Cardinals elleni vereség is jól példázott. A Cleveland a középcsapatokat erősíti, és egy új sikerrel talán megszépíthetik a felemásra sikeredett első 8 mérkőzést. Tipp: A hazaiak minimális erőbefektetéssel is nyerik ezt a meccset.

Miami-WashingtonA Dolphins a múlt héten feliratkozott a győzelmekkel rendelkező csapatok névsorába, miután a Chiefst verték idegenben. Következő ellenfél a vergődő és lejtmenetben tartó Redskins hazai pályán, keresve sem találhattak volna kellemesebb ellenfelet Matt Moore-ék. Brandon Marshall játékán sok fog múlni, de egy jobb védelemmel nem okozhat gondot nekik a Redskins támadóalakulata, akár Grossman, akár Beck kezd a vendégeknél. Tipp: Akármennyire is hihetetlennek fog tűnni, de a Dolphins zsinórban két győzelemmel büszkélkedhet a fordulót követően. Ezt mondaná az angol „hot streaknek”.

Seattle-BaltimoreA Ravens nyerte a Steelers elleni derbit a múlt héten, és ezzel elmondhatja magáról, hogy mindkét találkozóból győztesként került ki Roethlisbergerék ellen. Ez a duplasiker a végelszámolásnál nagyon jól jöhet majd Ray Rice-éknak, akik azonban most még nem állhatnak le. Mint írtuk már, az AFC északi négyesében rendkívül szoros harc alakult ki, és minden egyes botlás visszaüthet a későbbiekben. A Seattle azonban nem képvisel olyan játékerőt, ami miatt veszélyben érezhetnék magukat a baltimore-iak. Tipp: Rice vagy Boldin brillírozni fog. Mindegy, hogy melyikük, ezúttal egy csúcsforma is elég lesz a győzelemhez.

San Francisco-New York GiantsEgy héttel a Patriots elleni csúcsderbi után újabb szupertalálkozón találja magát a Giants. A 49ers zsinórban 6 mérkőzés óta veretlen, idegenbeli mérlegük hibátlan, és csupán a Dallasnak sikerült a második héten őket legyőzni. Ami viszont aggodalomra adhat okot a hazaiaknál, az a sok sérült, köztük Frank Gore is. Eli Manningnek az ellenfél sérültjeitől függetlenül újabb szenzációs teljesítménnyel kell előrukkolnia, ha meg akarják szakítani 49ers jó sorozatát. Egy biztos: ezt néznie kell minden NFL szurkolónak! Tipp: Abszolút kétesélyes meccs, azonban mégis a 49ersre tennénk le a voksunkat. Manning a Patriotst meglephette az utolsó pillanatokban, azonban a 49ers ellen nem véletlenül szerezték a legkevesebb pontot az ellenfelek.

Chicago-DetroitEgy másik csoportrangadó a héten, amire érdemes lesz figyelni, hiszen egy hazai sikerrel a két csapat helyet cserélne a csoporton belül. A Lions remekül kezdte a szezont, az utóbbi hetekben azonban bukdácsoltak, és ezt a Bears ki is használta, hogy a nyakukra kerüljenek. Egy győzelem választja el a két csapatot egymástól, ami kiegyenlítődhet a forduló elteltével. Tipp: A Bears, ha veszít, úgy tekinthet vissza az elmúlt három hét győzelmeire, hogy teljesen feleslegesek voltak. Ezt nem engedhetik meg, és nem is fogják.

New York Jets-New EnglandEgy még izgalmasabb csoportrangadó, ha úgy tetszik. Az AFC keleti csoportjában három csapat is 5-3-as mérleggel áll, és ezek közül a top két helyezett most össze is csap New Jersey-ben a Jets székhelyén. Azonban a két csapat teljesen ellentétes formával vág neki a mérkőzésnek: a Patriots az utóbbi hetekben leengedett, és két vereséggel a hátuk mögött kezdik meg a derbit, míg a Jets épp ellenkező ívet futott le, a kezdeti döcögős menetet követően összekapták magukat Sanchezék. Tipp: Senki sem gondolta volna, de a Patriots zsinórban három vereséggel kulloghat haza.

Green Bay-MinnesotaAz e heti Monday Nighton sem akad nehéz dolga a címvédőnek veretlensége megtartására, hiszen a csoport sereghajtóját fogadják Aaron Rodgersék. A Vikings a csoportjában lévő csapatok ellen még egyetlen meccset sem nyert meg. Tipp: És nem is fog. Sima hazai siker, mellyel már csak 1 győzelem fogja elválasztani a Packerst a 10 mérkőzéses veretlenségi szériától.

NFL
10. forduló
Indianapolis Colts – Jacksonville Jaguars, vasárnap 19:00
Atlanta Falcons – New Orleans Saints, vasárnap 19:00
Tampa Bay Buccaneers – Houston Texans, vasárnap 19:00
Cincinnati Bengals – Pittsburgh Steelers vasárnap, 19:00 tv: ESPN America
Carolina Panthers – Tennessee Titans, vasárnap 19:00
Philadelphia Eagles – Arizona Cardinals, vasárnap 19:00
Kansas City Chiefs – Denver Broncos, vasárnap 19:00
Dallas Cowboys – Buffalo Bills, vasárnap 19:00
Cleveland Browns – St. Louis Rams, vasárnap 19:00
Miami Dolphins – Washington Redskins, vasárnap 19:00
Seattle Seahawks – Baltimore Ravens, vasárnap 22:05
San Fransisco 49ers – New York Giants, vasárnap 22:15 TV: Sport2, ESPN America
Chicago Bears – Detroit Lions, vasárnap 22:15
New York Jets – New England Patriots, hétfő 02:20 TV: ESPN America
Green Bay Packers – Minnesota Vikings, kedd 02:30
csütörtökön játszották:
San Diego Chargers – Oakland Raiders 17-24