Lóverseny

Overdose győzelemmel igazolta klasszisát Rómában - videó

  • MTI

Overdose megnyerte vasárnap a római Premio Carlo e Francesco Aloisi elnevezésű Group III-as futamot.

Overdose, a magyar csodaló

A viadal honlapja szerint a magyar ló - Frankie Dettorival a nyergében - fél hosszal előzte meg a második Dagda Mort, s ezzel pályafutása 16. sikerét aratta. A júniusi Royal Ascoton, a King's Stand Stakes futamon elért negyedik helye óta ez volt Overdose első versenye, s most először ült a nyergében a világ legjobb zsokéjának tartott olasz Dettori.   

A 12 lovat felvonultató mezőnyben Overdose és Dagda Mor már az 1200 méteres táv első felében elhúzott a többiektől, s tulajdonképpen végig óriási csatát vívott egymással. Dettori végig ostor használata nélkül lovagolta a magyar mént, mely remekül bírta erővel a hajrát is, visszaverte riválisa támadásait, s egyértelmű, tiszta győzelmet aratott a 88 ezer euró összdíjazású futamon.
  
A pannoniaoverdose.hu beszámolójában kiemelte, hogy Dettori szerint a "ló a versenyt nagyobb előnnyel is megnyerhette volna, de a taktika szerint annyit kért tőle, amennyi a biztos győzelemhez kellett." A piros-fehér-zöld dzsekiben hajtó sztárzsoké örült, hogy Overdose-zal mehetett, s annak is, hogy pályafutása során először tudott nyerni ezen a futamon, melyen a magyar ló 2008 után másodszor győzött.

Overdose 1:08.40 perces győztes eredménye mindössze egy másodperccel maradt el a pályacsúcstól. Ez különösen annak fényében nevezhető nagy teljesítménynek, hogy Dettori elmondása szerint "csak 75 százalékot kért a lótól".

 Overdose legutóbb a Royal Ascoton versenyzett még júniusban, s kiváló futással a negyedik helyen ért célba. A tavaly augusztusig veretlen, sorozatban 14 futamot megnyerő ló 12 győzelem után savós patairha-gyulladást kapott 2009-ben, mellyel veszélybe került karrierje, ám 2010-ben vissza tudott térni. Tavaly augusztusban ugyan csak hetedik lett a baden-badeni Goldene Peitschén, majd idei hoppegarteni sikere után a Haydock Parkban is, a Royal Ascoton bizonyította egyedülálló tehetségét. Most így megint viszonylag hosszú kihagyás után futott ismét, és sikere után az is elképzelhető, hogy tulajdonosai télen is versenyeztetik, és elkezdődhet a felkészítése a hongkongi, valamint a dubaji nagy sprintversenyekre.

PREMIO CARLO E FRANCESCO ALOISI (ex- Umbria) -
Group III-as futam végeredménye
1200 méter (88.000 EUR összdíjazás)
1. Overdose - 61,0 kg - Frankie Dettori
2. Dagda Mor - 62,5 kg - Fabio Branca
3. Rosendhal - 61 kg - Marco Monteriso
4. Questi Amori - 61 kg - Salvatore Sulas
5. Traditional Chic - 61 kg - Cristian Demuro
6. Back Hunting - 61 kg - Mario Esposito
7. Samysilver - 61 kg - Gabriele Bietolini
8. Morgan Drive - 61 kg - Dario Vargiu
9. Shabi - 61 kg - Umberto Rispoli
10. Black Mambazo - 61 kg - Germano Marcelli
11. Malikayah - 59,5 kg - Pierantonio Convertino
12. Rebecca Rolfe - 59,5 kg - Marcelian Kolmarkaj