Profi boksz

A bírók Pacquiaót hozták ki győztesnek, Márquez szurkolói kifütyülték - videó

  • Hatharom.hu-MTI

A jelen profi bokszának tán legkiemelkedőbb alakja, Manny Pacquiao többségi döntéssel győzött a mexikói Juan Manuel Márquez ellen szombaton a Boksz Világszervezet (WBO) váltósúlyú kategóriájának vb-övéért a Las Vegas-i MGM Grand Arenában.

Manny Pacquiao ünnepel, miközben szurkolók fújolják a Juan Márquez elleni harmadik mérkőzése után Los Angelesben 2011 novemberében

A nyolc különböző kategóriában is világbajnoki címig jutott, 32 esztendős fülöp-szigeteki öklöző harmadszor csapott össze Márquezzel, aki egy döntetlen és egy vereség után ismét alulmaradt. Bár egyikükre sem jellemző a mérkőzés előtti hangoskodás és feltűnősködés, ennek ellenére Márquez egy olyan felsőt viselt a sajtótájékoztatón, amin a következő felirat állt: "Már kétszer legyőztem Manny-t". A szakértők és a publikum is kíváncsian várta, hogy vajon a mexikóiak büszkesége hivatalosan is két vállra tudja fektetni a Pacquiaót.

A két klasszis harmadik meccsét a Fülöp-szigeteki bunyós kezdte jobban: Freddie Roach tanítványa gyorsabb volt mexikói riválisánál, aminek köszönhetően egyértelműen irányítani tudta a mérkőzést. A hihetetlen rutinnal rendelkező Márquez azonban az ötödik menettől kezdve felvette a meccs tempóját, és kiváló kontraboksszal többször vissza tudott vágni Pacquiaónak. Az ütközet második felében már egyértelműen Márquez dominált; bár a világ legjobb ökölvívójának tartott filippinó továbbra is agresszívan támadott, ellenfele többször is pontosan eltalálta őt.

A 12. menetet követően Márquez ünnepelni kezdte magát, míg Pacquiao csüggedten visszavonult a saját sarkához. A pontozóbírák olyan döntést hoztak, ami sem Márqueznek, sem a közönség döntő többségének nem tetszett, ugyanis 115-113, 116-112, valamint 114-114 arányban a Fülöp-szigeteki szupersztárt hirdették ki győztesnek. A publikum ebben a pillanatban tüntetni kezdett a végeredmény ellen: előbb kifütyülték, majd poharakkal megdobálták a vitatható körülmények között győzedelmeskedő Pacquiaót.

"Másodszor fosztanak meg az övtől, és ez volt a rosszabbik eset, egyértelműen én nyertem" - hangoztatta a 38 éves mexikói, aki a bejelentés hallatán kiviharzott a ringből.

Pacman természetesen egész másképp vélekedett: "Márquez szurkolói természetesen nem boldogok, de az enyémek azok lehetnek, hiszen én nyertem a meccset. Az ellenfelem nagyon jó harcos, nem volt ellene könnyű, de a legjobbamat hoztam, és győztem. Idővel talán újra összecsapunk majd Márquezzel, hiszen bokszoló vagyok, az a dolgom, hogy bokszoljak, de ezt majd a promóteremmel eldöntjük.

A sorozatban 15-ödször diadalmaskodó Pacquiao - aki 22 millió dollárt kapott a találkozóért - három vereség és két döntetlen mellett 54-edszer hagyta el győztesen a szorítót, 38 alkalommal kiütéssel lezárva fellépését. Az ötmillióval gazdagodó Márquez 52 siker mellett hat vereségnél és egy döntetlennél tart.