EURO 2012

Ronaldóék Zenicán, Bilicék Isztambulban juthatnak közelebb az Eb-hez

Utolsó fázisához érkezett a 2012-es ukrán-lengyel közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság kvalifikációja. A tizenhatos mezőnyben még négy hely kiadó, ezekért verseng a pótselejtezőkben nyolc válogatott. A pénteki Eb-selejtezők play-off körében Bosznia-Portugália, Törökország-Horvátország, Csehország-Montenegró és Észtország-Írország mérkőzéseket rendeznek.

Bosznia-Hercegovina - Portugália, Zenica 20.00 (Digi Sport)

A történelem ismétlődik, hiszen Portugália Bosznia-Hercegovinával találkozik a play-off körben. Két éve, 2009. november 14-én előbb odahaza, négy nap múltán Boszniában is 1-0-ra győztek a portugálok, s ezzel kiharcolták a szereplést a dél-afrikai világbajnokságra. Ezúttal a portugálok idegenben kezdenek Zenicán, és nem számíthatnak könnyű mérkőzésre.

A bosnyákok Franciaországgal végig nagy harcban voltak a csoportküzdelemben, az utolsó meccsükön Párizsban is vezettek, azonban jött Samir Nasri tizenegyese, amivel elúszott a csoport első helye. Az esély ugyanakkor még él, hiszen a kellően felidegesített Cristiano Ronaldo által vezetett luzitán együttes nem tűnik verhetetlennek.

Bilic és Srna az oldalvonalnál - Fotó: AFP

Törökország-Horvátország, Isztambul 20:05

A horvátok drámai körülmények között, büntetőpárbajban kaptak ki a török együttestől a 2008-as Eb-negyeddöntőben úgy, hogy 0-0-s döntetlent követően a horvátok a hosszabbítás 119. percében vezetést szereztek, de a törökök a 122.-ben egyenlítettek. Ennek ellenére Slaven Bilic szövetségi kapitány nem kíván azzal a meccsel foglalkozni.

"Hiába voltunk jobbak, mégis rendkívül fájó módon zárult számunkra az a meccs. Nem szeretem azt a szót, hogy reváns, mivel a törökök becsületes küzdelemben jutottak tovább. Éppen ezért minket nem a visszavágás motivál, hanem az, hogy kijussunk a 2012-es Eb-re" - mondta Bilic, akinek a reményei szerint nem szenvednek vereséget az első mérkőzésen idegenben.

A 43 éves szövetségi kapitány állása az Eb-részvétel kiharcolásán múlik, de nem kívánt esetleges menesztésével foglalkozni.

Csehország-Montenegró, Prága 20:15

A montenegrói válogatott az első négy selejtezőjén 10 pontot szerzett, utána viszont alaposon visszaesett a teljesítménye, így nem tudott egyenes ágon Angliával szemben kijutni a kontinensbajnokságra. A csapat legutóbbi két, idegenbeli tétmeccse is vereséggel zárult, ahogyan az Albánia elleni barátságos meccs is. Az azonban kifejezetten növeli az esélyeiket, hogy Stevan Jovetics visszatér a csapatba, márpedig a Fiorentina támadója bárki ellen képes betalálni.

A mostani cseh válogatott nem tűnik verhetetlen ellenfélnek, egy valami van azonban, ami feléjük billentheti a mérleg nyelvét: a tapasztalat.

Észtország-Írország, Tallinn 20:45

Az utolsó play-off mérkőzésnek egyértelműen Írország az esélyese, de azt is lehetne mondani, hogy ezt a két csapatot többen is szívesen látták volna ellenfélnek. Giovanni Trapattoni együttese arra készül, hogy már idegenben olyan eredményt érjen el, amivel bebiztosítja a továbbjutást.

"Nem szabad arra gondolnunk, hogy egy döntetlennel kihúzzuk az idegenbeli összecsapást. Minden találkozóra úgy kell készülni, hogy azt meg kell nyernünk. Képesek vagyunk nyerni, nem látom az okát annak, hogy miért ne győzhetnénk idegenben. Természetesen mi vagyunk a jobbik csapat, a játékosaink tapasztaltabbak, ami egy ilyen helyzetben sokat érhet" - nyilatkozta Robbie Keane, az írek rutinos támadója. Az Észtország-Írország találkozót Kassai Viktor vezeti Tallinnban. A visszavágókat kedden rendezik.