Motorcsónak

Magyar versenyzők a Forma-1 előszobájában, Baja futamot rendezhet

  • MTI

Vő Viktor és Vő Kornél személyében novemberben két magyar versenyző mutatkozhat be a motorcsónak Forma-1 előszobájában, az F1 H2O Nations Cupban.

A Vő Racing Team csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott, a versenyzőknek jövőre végig kell menniük a sorozatban ahhoz, hogy megkapják azt a szuperlicencet, amellyel a Forma-1-ben is rajthoz állhatnak.

Mindemellett a csapat célja az, hogy 2013-ban – számos korábban megrendezett kisebb kategóriás viadalt követően – 13 év után ismét sor kerüljön Magyarországon Forma-1-es motorcsónak versenyre.

"Szeretnénk, ha Baján tudnánk megrendezni a magyar F1-es futamot, de a promóter rengeteg feltételt támaszt, így egyelőre bizonytalan a pontos helyszín" – mondta Vő András csapatvezető, a Magyar Motorcsónak Szövetség alelnöke. "Azt gondolom, hogy ez körülbelül jövő tavasszal dől el."

A két pilóta a jövő hétvégén, Szingapúrban sorra kerülő versenyen mutatkozik be a Nations Cupban, a következő évben pedig – a hivatalos promóter által biztosított technikai felszereléssel – a sorozat minden futamán rajthoz állnak.

"Számunkra óriási kihívás és egyben nagy lehetőség a Forma-1-ben való szereplés, és azt gondolom, Magyarország számára az országimázs és a turisztika szempontjából nagy jelentősége lenne a hazai rendezésű versenynek" – tette hozzá Vő András.

A csapatot szakmai igazgatóként az 1990-es években világbajnok Pfeil Zoltán segíti, a műszaki igazgatói feladatokat pedig a 12-szeres vb-győztes Havas Attila látja el.

"A fizikai felkészülés és a hajós edzés is jól sikerült, a fiúknak meg kell szokniuk az ülő testhelyzetet, eddig ugyanis a kisebb kategóriákban fekvő hajókban versenyeztek" – mondta Havas. "Ráadásul a sebességkülönbség miatt szinte másik dimenzióba kerülnek, de eddig úgy tűnik, megfelelnek a kihívásnak."

A versenyzők elmondták, nehéz lesz hozzászokni a Forma-1-es hajókhoz, mert másfajta terhelést kapnak, mint amit eddig megszoktak.

"Tíz éve mindketten erre készülünk, ugyanakkor biztosan nagy ugrás lesz ez számunkra, de úgy gondolom, el fogjuk érni mindazt, amit szeretnénk, és amiért ezt a sportágat választottuk" – fogalmazott Vő Kornél.

A gyorsasági motorcsónak F1 egy-egy futamát átlagosan 60-70 ezren tekintik meg a helyszínen, a televíziós közvetítések során pedig több mint 30 millióan követik figyelemmel.