Sportpolitika

Az Európai Bizottság elfogadta a sportot érintő társasági adókedvezményeket

  • NEFMI Közlemény
Címkék:

Az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta a látvány-csapatsportágak támogatását ösztönző, Magyarország által beterjesztett társasági adókedvezményeket. Ma (szerdán) megjelenő sajtóközleményében az EB jelezte: a magyarok által kidolgozott új finanszírozási eljárás közérdekű célt szolgál és az unió számára teljes mértékben elfogadható.

A Bizottság közleménye leszögezi: Magyarország erős monitoring és ellenőrző mechanizmust állított fel a rendszer megfelelő működésének biztosításához, és erről évente jelentést nyújt be az Európai Bizottságnak.

Az Európai Bizottság bejelentésére reagálva Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának vezetője elmondta: „az Európai Bizottság is úgy ítélte meg, hogy az új finanszírozási rendszer elsődlegesen nem csupán az élsportot, hanem az össztársadalmi, közösségi érdekeket segíti.”
 
Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára arra emlékeztetett, hogy: „A Magyarországon élők sporttevékenységének, sportbeli aktivitásának növelésére kidolgozott,  Bánki Erik (az Országgyűlés Sport és turizmusbizottságának elnöke), Szalay Ferenc (Szolnok polgármestere) és Seszták Miklós (a KDNP alelnöke) által benyújtott társasági adókedvezményeket érintő egyéni módosító indítványról a magyar sportirányítás csaknem egy éve tette meg bejelentését az EB felé.
Mindannyian fellélegezhetünk és büszkék lehetünk arra, hogy egy teljesen újszerű, a világon egyedülálló és valós elismerést kiváltó, közvetett állami támogatási formát sikerült megalkotnunk.” – mondta az államtitkár, aki ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a siker mértéke hosszú távon a fenntartható megvalósításon, az előírások precíz betartatásán és betartatásán múlik majd.

Az Európai Bizottság döntését az EB versenypolitikáért felelős biztosa is kommentálta. Joaquín Almunia hangsúlyozta: “Elégedett vagyok, mert a magyar elképzelés megfelelő biztosítékokat tartalmaz a versenytorzító hatások korlátozására, ráadásul széles körben a polgárok javát szolgálja majd. ”

Az EB közleménye felhívta a figyelmet arra is, hogy ahhoz, hogy Magyarországon a profi klubok e rendszerben támogatáshoz juthassanak, olyan stratégiát kell alkotniuk, amely segíti a nagyközönség sportját is. Ingyenesen, vagy kedvezményesen kell biztosítaniuk például, hogy a sportlétesítmények a különféle tömegsport, szabadidős, iskolai- és diáksport rendezvényekre rendelkezésre álljanak, ösztönözniük kell a fiatalok és gyerekek sporttevékenységét, sőt elő kell segíteniük a helyi lakosok létesítményhez való hozzáférését is - bizonyos számukra fenntartott idősávokban. Ha ezt a sportfejlesztési programot a jóváhagyást végző szervezet kedvezően bírálta el, és a jóváhagyásról kiadta a támogatási igazolást is a kedvezményezett sportklub, alapítvány, sportiskola vagy szövetség a társasági adó alanya által nyújtott támogatást felhasználhatja programja megvalósítására.
A támogatási források elszámolására részletes és szigorú szabályok vonatkoznak. A fenntartható megvalósítás érdekében folyamatos a rendszer nyomonkövetési rendszere, monitoringja is. Mindez együtt vezetett a mai, sportszakmai szempontból kiemelt jelentőségű jóváhagyó bejelentéshez.