Profi boksz

Joe Frazierre emlékezve - videó

  • Tóth Tamás

2011. november 7-én ismét egy óriási bajnok, a Muhammad Alival felejthetetlen harcokat vívó Joe Frazier távozott el az élők sorából. A 67 esztendős nehézsúlyú legenda számos megvívott győztes mérkőzése ellenére sajnos nem tudott felülkerekedni egyetlen halálos ellenfelén, a májrákon. A bokszvilág gyászba borult.

Joe Frazier amerikai profi nehézsúlyú bokszoló az 1973-as George Foreman elleni meccsre készül.
Az 1944-es születésű Joe Fraizer azon kevés bokszolók egyike volt, aki az amatőr és a profi ökölvívás világában is a csúcsra tudott kerülni. A „Smokin” becenévre hallgató öklöző 16 esztendős korában döntött úgy, hogy kipróbálja magát az amatőrök között. A hihetetlen tehetséggel megáldott Fraizer két évvel később az amerikai bajnokság keretei között az összes mérkőzését megnyerte, elhódítva ezzel első bajnoki címét. Az ifjú sportoló 1964-es a tokiói olimpián is megállíthatatlannak bizonyult, a nehézsúlyú versenyzők közül ő állhatott föl a dobogó legfelső fokára. Frazier még egy évet maradt az amatőrök között, amikor is úgy döntött, hogy profinak áll, és megmérkőzik a bokszvilág elitjével.

„Smokin” a hivatásos bokszolók között 1965. nyarán debütált egy Woody Goss nevű bunyós ellen. A mérkőzés mindössze néhány percig tartott, Gosst gyakorlatilag megsemmisítő csapások érték a ringben.

Frazier az elkövetkezendő években végigsöpört az ellenfelein: 1970-ben legyőzte Jimmy Ellist, aminek köszönhetően „Smokin” már világbajnoknak tudhatta magát. Az igazi és felejthetetlen dicsőséget jelentő győzelem azonban 26 győztes mérkőzés után jött el, 1971. március 8-án, amikor is először csapott össze a nehézsúly „királyával”, az akkor 31-0-0-s mérleggel rendelkező Muhammad Alival. Frazier a 15 menetes mérkőzésen egyhangú pontozással legyőzte Alit, így már senkiben nem volt kétely afelől, hogy „Smokin” a világ egyik legjobb nehézsúlyú ökölvívója.

A Frazier-Ali meccs utolsó három perce


Frazier már három éve birtokolta a WBA és WBC nehézsúlyú öveit, amikor 1973-ban, a jamaicai Kingstonban ringbe szállt a korszak másik nagyágyújával, a félelmetes (37-0-0) mutatókkal rendelkező George Foremannel. Óriási meglepetésre Frazier két menet alatt hatszor került padlóra, így esélye sem volt riválisával szemben, a hat percig sem tartó összecsapáson.


Az amerikai bokszoló pályája a Foreman ellen elszenvedett vereség után már nem tudott a régi magasságokba emelkedni. Bár Frazier még kétszer megmérkőzött Alival (1974, 1975) és egyszer Foremannel (1976), mindhárom alkalommal vereséget szenvedett. Az előbbi ellenfelétől kétszer pontozásos, míg az utóbbitól egy újabb kiütéses kudarcot követően maradt alul.

Frazier 1981-ben búcsúzott a profi boksztól: a félelmet nem ismerő harcos hivatásosként összesen 32 (27 K.O.) mérkőzést vívott meg, amelyek közül mindössze négyet vesztett el. 

Kétség kívül Frazier volt a bokszvilág egyik legjobb nehézsúlyú harcosa. Az Alival megvívott mérkőzései és a csodálatos pályafutása örökre emlékezetes marad a sportrajongók számára.