Sífutás

Sclerosis multiplexben szenved, mégis folytatja a versenyzést Seraina Mischol

  • VNA

Seraina Mischol, az egyik legjobb svájci sífutó sclerosis multiplexben szenved, a versenyzést azonban nem szeretné abbahagyni.

Seraina Mischol az egyik legjobb svájci sífutonőEgyik napról a másikra megváltozott Seraina Mischol élete szeptember közepén. A svájciak a Világkupában is sikeresen szereplő sífutója szeptember 16-án délelőtt érezte úgy, hogy ki kell hívnia az ügyeletet, miután hirtelen jött látási nehézségei miatt azt gondolta, hogy látóideg gyulladása van. Éjfél körül már meg is született a diagnózis, amely szerint a tünetek a sclerosis multiplex (SM) nevű betegség első fázisában jár. A központi idegrendszer krónikus gyulladásával járó megbetegedést ezt követően hetekig vizsgálták ki nála, mire több specialista is megerősítette az előzetes diagnózist. A betegség későbbi fázisában a mozgásképesség fokozatos romlásával és esetlegesen bénulással is járhat, ám Mischol ennek ellenére is szeretné folytatni sífutó pályafutását. „Amikor közölték velem a hírt, egy világ omlott össze bennem. Azt gondoltam, hogy sohasem fogok többet sílécen állni” - nyilatkozta a svájci versenyző, akinek barátja az első pillanattól kezdve mellette állt.

A 29 esztendős svájci sífutónő aztán az első sokkot túlélve úgy döntött, hogy folytatja a sportolást és orvosi felügyelet mellett szeretne továbbra is a nemzetközi mezőnyben maradni. Alig másfél héttel a történtek után már - az előzetesen betervezett - berlini maratoni versenyen indult, ahol ráadásul remek időeredményt (3:06) ért el. Mischolnak egyelőre az időnként fellépő látási zavarokon kívül más tünetei nincsenek, így a sportolásra vonatkozó döntést nem volt nehéz meghoznia, fejfájást csak az utóbbi három évben jelentkező formaingadozás jelentett számára. A 2007/08-as Világkupa sorozatban még az összetett verseny 15. helyét szerezte meg, tavaly már gyengébb eredményei okán a svájci „A”-válogatottból is kikerült. Az utóbbi egy évben így Mischol főleg a Nemzetközi Síszövetség (FIS) maratoni versenysorozatában szerepelt.