Cselgáncs

Tóth Krisztián hajszálra volt az éremtől a junior-vb-n - videó

  • VNA/judoinfo.hu

Tóth Krisztián közel volt az újabb junior vb-éremhez, ezúttal azonban nem jutott neki medália Dél-Afrikában.

Tóth Krisztián karnyújtásnyira volt második junior-világbajnoki érmétől, végül az ötödik helyen fejezte be a Dél-Afrikában zajló korosztályos világversenyt. A judoinfo.hu beszámolója szerint a junior-világbajnoki bronzérmes Tóth Krisztián úgy kezdett, ahogyan azt a válogatottunk legjobbjától remélhettük: az első fordulóban jukóval legyőzte mongol riválisát, majd ipponnal nyert német és algériai kihívója ellen, s csupán a negyeddöntőben izzadt meg a vártnál jobban, amikor aranypontos csatában múlta felül a kazah Hovdalt. Következett az elődöntő az orosz Kosztojev ellen. A KSI SE 81 kilogrammos reménysége két intés után hátrányba került, ám egy akcióból elért jukóval egyenlíteni tudott. A hosszabbítás sem hozott döntést, de reménykedtünk, hogy a bírók a magyar szurkolókhoz hasonlóan Tóth Krisztiánt látták aktívabbnak. Sajnos a döntés nem nekünk volt kedvező, így a finálé helyett a bronzmeccsre készülhettünk.

Az ellenben nagyon jól indult a magyar judós számára, a grúzok szupertehetsége, az éppen csak tizenhat esztendős, ebben az évben ifjúsági világ- és Európa-bajnok, EYOF-győztes Gviniasvilit fél perccel a vége előtt jukóra dobta Tóth Krisztián, vagyis szinte a nyakában érezhette az újabb vb-bronzérmet. Ehhez azonban ki kellett volna húzni az utolsó fél percet, ám a grúz judós válláról lekerült a teher, s valósággal brillírozott, előbb vazarit, majd a hátrányban már kockáztató magyar ellen jukót dobott, majd földharcban ippont ért el, így ő állhatott fel a dobogó harmadik fokára, míg Tóth Krisztián az ötödik helyen zárta a fokvárosi vb-t.

A többi magyar induló közül a férfiaknál a 66 kilogrammos Végvári Martint az örmény Gazarjan búcsúztatta, a Bajai JC tizenhét esztendős judósa azonban a következő évben még javíthat a junior-világbajnokságon. A 73 kilósok között igen biztatóan szerepelt a miskolci Pusztai Patrik, aki előbb mongol, majd orosz ellenfelét is ipponnal győzte le, a nyolcaddöntőben pedig csak intésekkel maradt alul az izraeli Mukival szemben. Ugyanebben a súlycsoportban Stadler Ádám (Honvéd-Kipex) az orosz Zolojevvel kezdett, s ipponnal kikapott – legyőzője végül bronzérmet szerzett. A másik 81 kilogrammos indulónk, Tóth Krisztián klubtársa amerikai judós ellen ippon győzelemmel kezdett, majd a grúz Gviniasvili ütötte el a továbbjutástól - duplán lesz miért elégtételt venni ellene a következőkben.

A 100 kilogrammosok között Kaszás András (Honvéd-Kipex) a lett Lando elleni ippon győzelemmel hagyta el a tatamit az első körben, majd az olasz Di Guidától kikapott, s ezzel elbúcsúzott a további küzdelmektől. A nők mezőnyében két indulónk volt, mindketten győzelemmel kezdtek, majd a 44 kilogrammos Pupp Rékát (Paksi Atomerőmű SE) a későbbi ezüstérmes brazil Silva, Kiss Renátát (UTE, 52) pedig a későbbi bronzérmes dél-koreai Csoj búcsúztatta.

A magyar junior-válogatott legutóbb huszonegy esztendeje, 1990-ben a dijoni korosztályos világbajnokságról tért haza érem nélkül, az azóta eltelt időszakban elkényeztettek bennünket utánpótlás-versenyzőink. A dél-afrikai világbajnokságon szereplő maroknyi magyar csapatot mégsem érheti komolyabb szemrehányás: egyrészt két meccsen is csak hajszálon múlott, hogy nem lett meg az áhított magyar érem, másrészt fiatal csapatunk tagjai közül egy kivétellel mindenki nyert legalább egy meccset, ami szép teljesítmény minden idők legnagyobb (65 ország, 521 induló) junior-világbajnoki mezőnyében. Mindemellett az egyetlen ötödik hely immár egyértelmű jelzés: elveszítettük rangos pozíciónkat a judóvilág utánpótlásában - remélhetőleg csak átmenetileg.