Baseli tenisztorna

Federer ötödször is szülővárosa királya lett

  • VNA

Roger Federer ötödször is megnyerte a baseli férfi tenisztornát, ahol a vasárnapi döntőben simán győzött a japán Nisikori ellen.

Szombati győzelmével sorozatban hatodszor jutott be a baseli férfi tenisztorna döntőjébe, ahol vasárnap délután a torna meglepetés embere, Kei Nisikori volt az ellenfele. A jelenleg a világranglista 32. helyén álló játékos szombaton az első japán férfi teniszező lett, aki aktuális világelső ellen tudott győzni, Nisikori ráadásul azzal is figyelmet keltett, hogy az elődöntő harmadik szettjében lenullázta Novak Djokovicsot. A vasárnapi fináléban azonban egy kicsit megilletődötten kezdett Nisikori, aki az első szettben három alkalommal is elbukta az adogatását, így Federer nagyon simán, 6-1-el került előnybe.

A második szettre aztán összeszedte magát a 21 esztendős japán, 2-3-nál azonban még így is semmi-negyvene volt saját szervájánál. Innen még visszajött a remekül támadó Nisikori, de végül Federer elvette az adogatását és 4-2-es előnyre tett szert. Ezt az előnyt aztán a 30 esztendős svájci nagyon rutinosan végig is vitte a játszmán és végül 6-3-al zárta le a találkozót.

Roger Federer újra győzött szülővárosában
Federer – Djokovicshoz hasonlóan – hosszú szünetet iktatott be a US Open után, az elmúlt hat hétben viszont úgy tűnik, hogy alaposan feltöltődött, a 16-szoros Grand Slam győztes mostani sikere pedig bizakodásra adhat okot számára a november végén sorra kerülő londoni világbajnokságra. Az amúgy baseli születésű Federer a 98. (!) ATP torna döntőjét játszotta pályafutása során és a 68 rangos versenyt nyerte meg. A svájci játékos 2006, 2007, 2008 és 2010 után győzött ötödször ezen a tornán. A baseli torna lett ezzel – Halle, Wimbledon, a US Open és az ATP világbajnokság után - az ötödik olyan „Federer-felségterület”, ahol legalább öt alkalommal tudott győzni.

A baseli tornán csupán szabadkártyával induló Nisikori a sima vereség ellenére sem bosszankodhat, mert pályafutása során most először játszott ennyire rangos versenyt (ATP 1000-es torna) döntőjében, ráadásul döntőbeli szerepléséért így is 143,500 eurót vihet haza. Federer számára is furcsa érzés lehetett magasba emelni a trófeát, hiszen remek tornái ellenére most nyert idén mindössze másodszor ATP-versenyt, legutóbb még januárban, Dohában, az évad legelső versenyét tudott győzni a svájci.

ATP-torna, Basel, döntő
Roger Federer (svájci) – Kei Nisikori (japán) 6-1, 6-3