Vitorlázás

Elindult a Volvo Ocean Race, két hajó máris megsérült - videó

  • VNA

Szombaton a spanyolországi Alicante kikötőjéből útjára indult a vitorlázók 2011/12-es Volvo Ocean Race elnevezésű versenye - két hajó már meg is sérült.

A világ egyik leghíresebb vitorlás versenye már október végén - az Abu Dhabi nevű hajó győzelmével záruló ún. in-port versennyel - elkezdődött ugyan, de a kikötői verseny után csak szombaton hajóztak ki az Atlanti-óceánra a mezőny tagjai. Felipe spanyol koronaherceg rajtjelzésére és a francia ex-labdarúgó Zinedine Zidane jelenlétében hat hajó vágott neki a távnak. A teljes Földet megkerülő híres verseny első tengeri szakaszán Fokvárosig 6500 tengeri mérföld vár a mezőnyre. A háromévente sorra kerülő versenyen ezúttal a speciálisan erre tervezett VO70-es hajókkal indul a mezőny, ahol minden egyes hajón tizenegy fős legénység dolgozik.  Bár a korábbi kiírásokhoz képest a hat induló hajó kevésnek tűnik, szakértők a Volvo Ocean Race-ek történetének legszorosabb befutóját várják ezúttal. A most 11. alkalommal megrendezett verseny kilenc hosszú, tengeri szakaszból áll, a mezőny pedig a tervek szerint jövő júliusban az írországi Galwayben található célba érkezik meg.

Ezen az útvonalon halad a Volvo Ocean Race

A meglehetősen hosszú versenyen paradox módon már az első 24 óra döntő lehet, hiszen ebben az időszakban két hajó is megsérült. Az Abu Dhabi árboca az Alicante környéki nagy hullámok és erős széllökések miatt eltört, míg nem sokkal később az ír-kínai Team Sanya hajójának teste is megsérült. Mindkét hajó megszakította útját és jelenleg egy közei kikötő felé tart. A sérülés nem jelenti azt, hogy fel kellene adniuk a versenyt, hiszen a hajó megjavítása után van lehetőségük arra, hogy a többiek után induljanak. A most elszenvedett időveszteség behozatalára pedig bőven lesz lehetőségük, hiszen az embert és hajót próbáló vitorlás versenyt nem nagyon szokták technikai gondok nélkül megúszni a csapatok…