NB I előzetes

Császári üzenet az Albert Stadionban

  • Göbölyös János

Félidejéhez érkezett az OTP Bank Liga 2011-12-es idénye. A 15. fordulóban vasárnap két mérkőzést rendeznek. A zárómeccsen a nyolcadik helyezett Paks a tizenkettedik Ferencváros otthonába látogat.

A sors olykor nagyon kegyetlen tud lenni.

OTP Bank Liga 15. forduló
Ferencváros−MVM Paks
Albert Stadion, 11.06., vasárnap, 18.00 TV:Sport2
Vezeti: Andó-Szabó Sándor (Szpisják Zs., Takács G.)
Hathárom-tipp: 1
Albert Flórián egy héttel ezelőtt, túl a sikeresnek mondott szívműtét után még átélhette szeretett csapata sorozatban harmadik győzelmét, s mint minden fradistában, nyilván benne is megfogalmazódott a gondolat, a menetelés a Paks ellen is folytatódik, a Ferencváros kitör a szürkeségből, és tovább araszol felfelé a tabellán. Az esély megvan rá, de a Császár ezt már csak fentről figyelheti. Szombaton ezrek rótták le kegyeletüket a Nemzet Sportolójának, a magyar futball egyetlen Aranylabdásának, az FTC ikonjának a ravatala előtt, vasárnap délben pedig az Óbudai temetőben végső búcsút vettek tőle. A 70 esztendős korában szívinfarktus következtében meghalt csatárzsenire való megemlékezés néhány órával később a róla elnevezett stadionban folytatódik - mi mással, mint futballmeccsel.

A sors olykor nagyon kegyetlen tud lenni.

Schmitt Pál köztársasági elnök (j) és Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője (j2) mécsest gyújtott az FTC székháza előtt, miután lerótta kegyeletét Albert Flórián, az FTC legendás futballistája ravatalánál, a sportolóról elnevezett ferencvárosi stadionban. 70 éves korában, 2011. október 31-én elhunyt Albert Flórián, az egyetlen aranylabdás magyar labdarúgó, a Nemzet Sportolója, az FTC hetvenötszörös válogatottja. MTI Fotó: Földi Imre
A kontraszt óriási! Gyász, sötétség, könnyek, gyertyák, aztán kigyúlnak a reflektorok, a játékosok Fradi-címeres fekete mezben, később izgalmak, cselek, gólok és a visszafogott öröm képei keveredhetnek majd az Üllői úti estében. Ez a mérkőzés azonban - függetlenül az eredménytől - Flóri bácsiról lesz emlékezetes, az ő arcvonásai, jellegzetes testtartása és hangja elevenedik majd meg az akciók, kiváltképp egy-egy Fradi-támadás után. Érte, az ő tiszteletére, emlékére játszik majd a csapat, ha pedig ezért pontokat is kap, annak talán a Császár örülne a legjobban. Még akkor is, ha már nem a klubházból, a Springer szobor mögül figyeli majd a meccset, de ha megtehetné, minden bizonnyal ő is így rendezné ezt az estét. A nyugalma csak akkor lehet örök, ha a futball a földön túli életének is része marad, ha klubja fejlődik, ha nyer a csapat, ha a játékosok jókedvűek, ha a szurkolók tapsolnak. Valahogy úgy, mint annak idején, amikor őt ünnepelte az ország.

A sors olykor nagyon kegyetlen tud lenni.

Kis Károly vezetőedző(Paks):
,,Az elmúlt három fordulóban a Ferencváros megnyerte a meccseit, ami azt jelenti, hogy összeállt a csapat. Egy kifejezetten eredményes időszak van a hátuk mögött. A legutóbbi hazai mérkőzésünket mi is megnyertük, ez fontos volt a számunkra, a Zalaegerszeg legyőzésével elértük a húsz pontot. Ahhoz, hogy jó őszt zárjunk, az Üllői úton is szeretnénk pontot, pontokat szerezni. Köztudomású, hogy a Fradinak komoly szurkolótábora van, ami sokat segíthet nekik, ezért egy jó eredmény eléréshez nagy bravúrra lesz szükség”.
(paksifc.hu)
Sokszor akkor is játszani kell, amikor legszívesebben magába fordulna az ember, szeretne egyedül maradni és elgondolkodni. Ugyanakkor a sport talán a legalkalmasabb arra, hogy nem csak fizikailag, de mentálisan is erőt adjon ahhoz, hogy túltegyük magunkat a legnehezebb pillanatokon, tompítsuk a fájdalmat, fokozzuk a lelkesedést, élvezzük a sikert. Miközben soha nem feledjük azokat, akik már nem lehetnek velünk, akik annak idején megtanítottak minket játszani.

Ez (is) az élet rendje.

A sors olykor nagyon kegyetlen tud lenni.

Vasárnap este a zöld és fekete szín dominál majd az Albert Stadionban. Szokatlan párosítás, felkavaró látvány. Mindezt meccs közben átélni talán a legnehezebb, a játékosoknak úgy kell futballozniuk, úgy kell kihajtaniuk magukat a pályán, hogy közben folyamatosan érzékelik a körülöttük lévő tömeg óhaját, a győzelmi kényszert. Miben bízhatnak? Mindenekelőtt magukban, illetve abban a Détári Lajos által képviselt szemléletben, taktikában, ami az utóbbi hetekben győzelmeket hozott. Ezúttal viszont másvalamire is figyelniük kell! Ha lesz módjuk gólörömre, ne palástolják az érzéseiket, tegyék azt tiszta szívből, hiszen a Császár is ezt teszi ott fenn, és ezt tenné helyettük is. Az pedig ne zavarjon senkit a helyszínen, ha netán könnybe lábad a szeme egy-egy csel vagy gól után, és Albert Flórián mosolygós arca jelenik meg előtte, miközben azt hallja a csatárlegendától: ,,Szép volt fiúk! Hajrá Fradi!”.

A sors olykor nagyon kegyetlen tud lenni.

Forma-index *(az elmúlt öt forduló alapján)
Ferencváros-Paks
  ellenfél eredmény pontszám
FERENCVÁROS      
  ESMTK(EH) 2-1 1,50
  Pápa(NBI) 2-1 2,50
  Újpest(NBI) 3-0 2
  Szolnok(MK) 5-2 2,50
  Siófok(NBI) 2-0 2,50
Aktuális forma-index*     2,20
PAKS      
  Kecskemét(LK) 1-2 0
  Haladás(NBI) 3-2 2
  Vasas(NBI) 0-1 0
  Putnok(MK) 2-3 0
  ZTE(NBI) 4-2 2
Aktuális forma-index*     0,80

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A Ligakupa-mérkőzéseket csak abban az esetben vesszük figyelembe, ha az első kerethez tartozó játékosok legealább 60 %-a pályára lép az adott találkozón. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

 

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0( 1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)