NB I

Bedarálta a Videoton az emberhátrányban játszó Újpestet

Balajcza Szabolcs bravúrt bravúrra halmozott a 79. percig, amikor Nikolics Nemanja talált be a kapujába fejjel, majd újabb gólt lőtt, és egy gólpasszt adott Andre Alvesnek.

"Lipi, itt király voltál, miért csináltál magadból udvari bolondot?" - ezzel a felirattal köszöntötték a hazai szurkolók a fehérvári stadionba visszatérő Lipták Zoltánt. Mint ismert, a válogatott védő a 2008/2009-es szezon után Újpestről a Videotonhoz igazolt, ahonnan nyár végén távozott közös megegyezéssel. Bár arról volt szó, hogy erőnléti lemaradása van, kezdőként kapott szerepet a lila-fehér együttesben. Ezúttal Zoran Szpisljak vezetőedző Balajti Ádámot és a hosszú ideig sérüléssel bajlódó Lázár Bencét is a kispadra ültette. A fehérváriaknál ezúttal Elek Ákos és Vaskó Tamás sem került be a kezdőcsapatba, ahol mindössze három magyar játékos kapott helyet.

Walter ezt a helyzetet még kihagyta - Fotó: vidi.hu

Már a második percben helyzetbe került a fővárosi csapat, de Balogh lövését védeni tudta Tujvel. A 12. percben hatalmas hazai lehetőség maradt ki: Alves passzából Walter püfölte bele a labdát Balajczába, majd a szögletet követően is védett az újpesti kapus. Nem sokkal később Tóth Balázs kapáslövése kerülte el nem sokkal a kaput. Egyértelműen fölényben játszott a Videoton. Érdekesség, hogy az újpestieknél csak Simon Krisztián volt az egyedüli támadó, neki kellett volna megtartani a labdákat. A 27. percben Oliveira lőtt távolról, de Balajcza ezúttal is magabiztosan védett. Gyűrte a Videoton a lilákat, de kevés igazi helyzetet tudott kialakítani. A félidő utolsó perceiben még Brachi szabadrúgása csattant a felső lécen, más azonban nem történt, félidőben gól nélküli döntetlennel vonultak a csapatok az öltözőbe.

Úgy kezdődött a második játékrész, ahogy az első végződött: Videoton kapufával. Ezúttal Alves lövése pattant meg Liptákon, majd a labda a felső lécet találta el. A szögletet követően Nagy Patrik a saját kapufájára mentett, ez volt a Vidi harmadik kapufája. Az 52. percben Sándor adott remek labdát Alvesnek, akinek a bokáját a tizenhatoson belül koccantotta össze Mihajlovics. Az újpesti védő pirosat, a Vidi büntető kapott, ám Alves pocsék tizenegyesét Balajcza megfogta. A másik oldalon pedig majdnem megszerezte a vezetést az emberhátrányban játszó vendégcsapat: Balogh centikkel lőtt el a kapu mellett. Egy óra elteltével ismét a lila-fehér kapus volt a főszerepben: Balajcza gyönyörű vetődéssel védte Sándor pörgetését. A 64. percben Nikolicsnak „sikerült” szemben a kapuval 8 méterről mellé rúgnia egy ordító ziccert. Szinte percenként mutatott be bravúrokat Balajcza, hol Mitrovics lövését, hol Alves ziccerét hárította óriási bravúrral. A 79. percben megtört a jég: Walter ívelt át jobbra, Nikolics a védő mögül kilépve okosan a hosszú sarokba bólintott (1-0). Három percre rá Nikolics duplázott: Alves visszagurítását szépen helyezte a jobb alsó sarokba 15 méterről (2-0). A 85. percben aztán Alves is betalált, Nikolics ezúttal gólpasszal szolgálta ki, ő pedig hat méterről a kapuba gurított (3-0). Győzelmével a Videoton a 4. helyre jött fel a tabellán, a lilák pedig továbbra is a veszélyes zónában maradtak.