NFL előzetes

A 2008-as Super Bowl résztvevői csapnak össze a hétvégén

  • Molnár Dávid

A szabadnapos fordulók utolsó hónapjához érkezett az NFL, és az első novemberi mérkőzéseken számos nívós összecsapások közül csemegézhet majd a néző, melyek a szokásosnál is nagyobb izgalmakat hordoznak magukban. Tekintve, hogy a 9. héttel az alapszakasz feléhez érkezik az NFL 2011-2012-es idénye, most már minden csapatnak azzal a tudattal kell kiállnia a pályára, hogy nincs hely a vereségek számára - de hogy ezzel melyik együttesek tudnak megbirkózni, az sokban függ attól, hogy a szezon közepén ki tudják-e magukból hozni a maximumot a győzelmek érdekében.

Dallas-Seattle

Tipp: A múlt heti megaláztatást még nem igazán sikerült kiheverniük a hazaiaknak, és a Seattle a vártnál jobban megizzasztja majd Romóékat. Sok fog múlni Dan Bailey rúgójátékán, mivel Romótól nem sok jó várható, mindenesetre ennek elegendőnek kell lennie a hazai győzelemhez.
Tony Romóékat alaposan megleckéztették a múlt héten a philadelphiai Sasok, és ezzel abba a kényelmetlen helyzetbe kerültek, hogy holtversenyben az NFC keleti csoportjának alján találják magukat a másik két 3 győzelemmel és 4 vereséggel büszkélkedő csapat mellett. Ha idén rájátszást akarnak Romóék, akkor muszáj rákapcsolniuk, mert az Eagles feltámadóban van, és nem valószínű, hogy megteszik azt a szívességet a Cowboysnak, hogy megvárják, míg elkapják a fonalat. A hazai mutatójuk nem rossz (2-1), és egy zsinórban két fordulót vereséggel záró Seattle Seahawkst fogadnak, úgyhogy papíron minden a hazaiak számára billenti a mérleg nyelvét.

Indianapolis-Atlanta

Tipp: A Falcons simán nyer, a Coltsnál meg elkezdhetnek gondolkodni, hogy kit húzzanak majd a drafton.
A Colts továbbra is sodródik az árral, és gyűjti be hétről hétre a vereségeket. De legalább javuló tendenciát mutatnak, és egyre kevesebb pontkülönbséggel kapnak ki. Az Atlanta a múlt heti szabadnapja előtt leverte a szezont szenzációsan kezdő Detroitot idegenben, és valószínűleg nem a nyeretlen Colts fogja megállítani őket a tabellán való felkapaszkodásukban.


Buffalo-New York Jets

Tipp: Fitzpatrickék hazai veretlenségi sorozata tovább folytatódik a Jets elleni diadallal.
A Bills a New Englanddel karöltve vezeti csoportját, és ha a Patriots a héten is kikap, egy Jets feletti győzelemmel megléphetnek előlük. A rossz hír, hogy egy egyre javuló formát mutató Jets érkezik hozzájuk, de mivel csoportriválisokról van szó, ilyen helyzetben egyáltalán nem számít a pillanatnyi forma. Az egész eddigi szezont nézve azonban a Bills mutatott konzisztensebb játékképet, míg a Jetsnél a győzelemmel végződő mérkőzésekben is adódtak olyan hibák, melyeket egy jobb csapat mindenképp kihasznált volna.

Houston-Cleveland

Tipp: A Brownsnál tisztában vannak, hogy most kell elkezdeniük a felzárkózást, míg a Houston beleesik abba a hibába, hogy félvállról veszik a meccset. Nagy hiba, ami a vendégek győzelmét fogja eredményezni.
A Houston 5 győzelmével és 3 vereségével vezeti az AFC déli kontingensét, és szerzett pontok tekintetében is a liga élmezőnyébe tartoznak. Igaz még csak 8 mérkőzést játszottak le, de nagyon úgy néz ki, hogy egyedül a Tennesse Titans képes a texasiak megszorongatására, míg a csoport másik két tagja, a Jacksonville és az Indianapolis már a jövő évi draftra koncentrálhatnak. Azonban a Houston nem veheti félvállról a Clevelandet, hiszen a Browns egy nagyon szoros csoportban foglalja el a csoportutolsó pozíciót, de két győzelemmel máris versenyben lehetnének a rájátszásért.

Washington-San Francisco

Tipp: Nem lenne meglepő, hogy a múltkori nullázás után újabb pont nélküli meccset zárna a Washington. Talán jobb is úgy, mint felbőszíteni a nyugodt oroszlánt, és egy nagyobb vereségbe belefutni hazai pályán.
Hol van már az idő, amikor a Redskins még vezette a csoportját?! Azóta beleszaladtak három vereségbe, és máris élet-halál harcot folytathatnak a Cowboyszal és az Eagleszel, de valószínűleg a három csapat közül ők számítanak az esélytelenebbnek eme csatában. A 49ers eközben sorban gyűjti be a skalpokat, és már 5 meccset nyertek zsinórban.





New Orleans-Tampa Bay

Tipp: Drew Breesék folytatják a trendet, és magabiztos győzelemmel oszlatják el a szakértők által megfogalmazott kétségeket és kritikákat.
A hatodik forduló visszavágója, ezúttal New Orleansben. A Szentek akkor kikaptak a Tampa Bay-től, de az nem volt akkora szenzáció, mint a múlt heti bukásuk St. Louisban az addig nyeretlen Rams ellen. A Tampa Bay egy újabb Saints felett aratott győzelmével a csoport élére ugrana, és egy Falcons diadallal nem akármilyen hármas verseny alakulna ki a szezon hátralévő részében az NFC déli csoportjában. Ugyanakkor nem túl jó ómen számukra, hogy a Szentek hogyan reagálnak a kikapott mérkőzésekre: a második héten a Chicagót 30-13-ra, a Coltst pedig 62-7-re győzték le a Buccaneers elleni vereséget követően.

Kansas City-Miami

Tipp: Matt Casselék magabiztosan behúzzák a meccset, és már csak abban kell reménykedniük, hogy az Oakland és a San Diego is bukik a héten.
A Chiefs négy mérkőzés óta tartó győzelmi szériával fogadja a Miami Dolphinst. A Delfinek továbbra is győzelem nélkül tanyáznak a liga alján, míg a Chiefsnek esély adatik, hogy egyedül trónoljon az AFC nyugati divíziójának élén, ha a többi mérkőzés is megfelelőképp alakul.




Tennessee-Cincinnati

Tipp: Ez lehet a forduló egyik legizgalmasabb mérkőzése, ahol minden egyéni csúcsteljesítmény döntőnek bizonyulhat, azonban a végén a Bengalsra nehezedő kényszer kicsikarja a vendégeknek a győzelmet.
Két csoportmásodik csap össze Tennessee-ben. A Titansnek van könnyebb dolga, hiszen őket nem szorongatják igazán hátulról, viszont az AFC északi csoportjában még mindenki esélyesnek tekinthető, ahol a legapróbb hiba végzetes lehet. A Titans múlt héten megszakította vereségi szériáját, és most igyekezni fognak egy győzelmi sorozatot felépíteni, míg a Bengalsnál csak a győzelem elfogadható, és a további tapadás az éllovas Pittsburghre.


Oakland-Denver

Tipp: Tebow megvillantja párszor képességeit, de az a kevés alkalom nem lesz elegendő az idegenbeli eredményességhez.
Tebow ismét kezdőként léphet pályára a Broncos színeiben, bár a héten sok pletyka keringett arról, hogy a vezetőedző nincs megelégedve teljesítményével. Tény, hogy a fiatal irányító szeret a meccsek nagyobbik részére eltűnni, de a Broncos győzelmei és vereségei nem csak rajta múlnak. A hazaiaknál McFadden hiányozni fog, ezt talán kihasználhatják Tebow-ék.

New England Patriots-New York Giants mérkőzés az NFL előszezonjában
New England-New York Giants

Tipp: Tom Bradynek többször remeg meg a keze a kelleténél, ami a Patriots vesztét fogja okozni.
A 2008-as Super Bowl résztvevőinek összecsapása garantáltan egy felejthetetlen mérkőzés lesz minden néző számára. A Patriots védelme az éllovas csapatok ellen eddig nem állt a helyzet magaslatán, pedig erre most nagy szükség lenne a csoportelső Giants ellen. Eli Manning csúcsformában játszik, ez sem könnyíti meg a hazaiak dolgát.

Arizona-St. Louis

Tipp: Ez tényleg egy olyan csata lesz, ahol a két csapat meg akarja mutatni, melyikük a jobb. A Rams a múlt heti sikertől magabiztosságban fürödve pedig ezt szemléltetni is fogja.
Alsóházi rangadó a Cardinals és a Rams főszereplésével. A St. Louis-iak az előző fordulóban elkapták a New Orleanst, amely valószínűleg pozitív hatással lesz a Rams játékosaira. A Cardinals szintén borzasztó mutatókkal rendelkezik, és az első forduló óta nem nyertek, igaz a múlt héten alaposan megszorongatták a Baltimore-t.



San Diego-Green Bay

Tipp: A Chargers igazi rangadót még nem nyert az idén, és ezúttal sem fog. A Packers továbbmenetel a veretlenek ösvényén, míg a San Diego a jövő heti Oakland elleni derbire hangolódhat.
A Chargers pompásan vette a szezonrajtot, de az utóbbi hetekben visszaesett a teljesítményük. Ez azért is rossz előjel, mert a veretlen Packers látogat el hozzájuk. Amire viszont támaszkodhatnak, az a hibátlan hazai mérlegük, igaz sem a Minnesota, sem a Chiefs, sem a Dolphins nem számítanak olyan csapatoknak, melyeknek leverése hazai pályán nagy gondot okozhatna.



Pittsburgh-Baltimore

Tipp: A Steelers, még ha nem is olyan arányban, mint ahogy azt a Ravens tette, de revánsot vesz az első mérkőzésükért.
Az első forduló visszavágója, ezúttal Pittsburghben. A Ravens alapos vereségben részesítette a Steelerst a szezonnyitón, és továbbra is jó formának örvend - eggyel kevesebb lejátszott mérkőzésből is több pontot szereztek, mint az éllovas Steelers. A Pittsburgh a múlt héten a Patriotst fektette két vállra, és már 4 hete folyamatosan nyernek Roethlisbergerék. Méltó összecsapás lesz a Sunday Nighton.

Philadelphia-Chicago

Tipp: Az Eagles túlságosan jó formába lendült, hogy már az elején megszakadjon az. Vick vagy McCoy, a két sztár közül az egyik - a Bears számára rosszabb esetben mindkettő - villogni fog, ami ellen nem lesz ellenszer.
Az eheti Monday Night miatt sem panaszkodhatunk, két feltörekvőben lévő csapat csap össze az Eagles otthonában. Michael Vickék a múlt héten leamortizáló vereséget mértek a csoportrivális Cowboysra, és jól érzik, hogyha most egy nagyobb győzelmi szériába sikerül belerázódniuk, akkor még megmenthetik az idei szezont. A Chicago egyelőre még mindig esélytelennek számít a Lions és a Packers mögött, azonban ha nyernének, akkor még érdekessé tehetnék az NFC északi csoportját.

 

NFL 9. forduló
Dallas Cowboys – Seattle Seahawks vasárnap 18:00  
Indianapolis Colts – Atlanta Falcons vasárnap 18:00  
Buffalo Bills – New York Jets vasárnap 18:00  
Houston Texans – Cleveland Browns vasárnap 18:00  
Washington Redskins – San Fransisco 49ers vasárnap 18:00  
New Orleans Saints – Tampa Bay Buccaneers vasárnap 18:00  
Kansas City Chiegs – Miami Dolphins vasárnap 18:00  
Tennessee Titans – Cincinnati Bengals vasárnap 21:05  
Oakland Raiders – Denver Broncos vasárnap 21:05  
New England Patriots – New York Giants vasárnap 21:15  
Arizona Cardinals – St. Louis Rams vasárnap 21:15  
San Diego Chargers – Green Bay Packers vasárnap 21:15 TV: Sport2
Pittsburgh Steelers – Baltimore Ravens hétfő 01:20  
Philadelphia Eagles – Chicago Bears kedd 01:30 TV: Sport2