NB I előzetes

Vlak harcot hirdet a Diósgyőr ellen

  • Göbölyös János

Félidejéhez érkezett az OTP Bank Liga 2011-12-es idénye. A 15. fordulóban szombaton öt mérkőzést rendeznek, a negyedik helyezett Diósgyőr a kilencedik Vasas otthonába látogat.

Marijan Vlak, a Vasas FC horvát trénere
OTP Bank Liga, 15. forduló
Vasas-Híd−Diósgyőri VTK
Illovszky Stadion, 11.05., szombat, 15.00
Vezeti: Kovács J. Zoltán (Viszokai L., Szalai D.)
Hathárom-tipp: x
Sorozatölő meccs lehet az angyalföldi. A legtöbbet a Diósgyőr tehet azért, hogy megszakítsa a Vasas szériáit, és ezzel egyidejűleg átadja a múltnak a saját, idegenbeli nyeretlenségét. Marijan Vlak az ötödik fordulóban vette át a fővárosi együttest, amely azóta egyetlen ellenfelével szemben sem maradt alul, háromszor nyert és hatszor döntetlent játszott. A horvát tréner már-már tökélyre fejlesztette a védekezést, a csapat az utóbbi hat találkozón nem kapott gólt. Lubos Ilizi kapuja 587 perce érintetlen, és ezzel megközelítette az akkor a Ferencvárosban védő Szűcs Lajos 2004-es, 786 perces rekordját. Vlakot mindez kevésbé izgatja, hiszen hiába stabil a védelme, ha a támadójáték legalább annyira visszafogott. Az edző is többször nyilatkozta, hogy a legnagyobb problémát a csatárteljesítményekben látja, amíg itt nem lesz látványos javulás, addig a Vasasnak a kiesés elkerüléséért kell harcolnia. 
  
,,Nagyon jó csapat a Diósgyőr, melyben több kiemelkedő képességű futballista játszik - utalt a szombati ellenfélre Marijan Vlak az fcvasas.com oldalon. - A hazai mérkőzéseiken fantasztikus hangulat uralkodik, a szurkolóik képesek arra, hogy eufórikus állapotba hajtsák a játékosokat. A keretükben található spanyol labdarúgók gondoskodnak a színről, az afrikai légiósaik pedig az erőt és a lendületet adják. De a magyarokról sem szabad megfeledkeznünk, különösen Tisza Tibor és Gohér Gergő érdemel említést. Ebből is látszik, hogy jól összerakott csapat vár ránk. Nagyon nehéz mérkőzés áll előttünk, már csak azért is, mert rajtunk nagyobb a nyomás, mint a diósgyőrieken. Őket nem fenyegeti a kiesés. Az első pillanattól kezdve kemény, férfias, harcias játékot kell bemutatnunk, mert ez láthatóan nem nagyon ízlik a DVTK-nak. Egyértelművé kell tennünk, hogy mi vagyunk hazai pályán. Számunkra minden mérkőzés élet-halál kérdés. Jó eredményeket értünk el az utóbbi fordulókban, de nem dőlhetünk hátra, még nem nyugodhatunk meg. Továbbra is a bennmaradásért harcolunk, így tehát fontos csata lesz a Diósgyőr elleni is”.

Vlaknak ezúttal lehetősége lesz éles meccsen is kipróbálni két frissen igazolt futballistáját, a horvát Jurica Pranjicsot és a ghánai-angol állampolgárságú Bradley Hudson-Odoit. Utóbbira hárulhat nehezebb és fontosabb feladat, hiszen Beliczky Gergő eltiltás miatt nem léphet pályára, Bradley tehát megvillanthatja az Angyalföldön mostanában annyira hiányolt eredményes csatárjátékot.  
Diósgyőrben ezzel nincs sok gond, látványos, gólra törő futball jellemzi általában a csapatot. Az idegenbeli nyeretlenség ugyanakkor fájó pont lehet a borsodiak számára, pedig több százan, akár ezren is elkísérik a szurkolók a csapatot. Így lesz ez most is, a DVTK drukkerein nem múlik majd az első, vendégként elért siker.

,,A múlt héten, a Haladás ellen a középpályás védekezés, és persze az egész csapat védekezése remekül működött, ezt mutatja az is, hogy nem kaptunk gólt - utalt az egy-nullás győzelemre Benczés Miklós vezetőedző a dvtk.eu honlapján. - Támadásban viszont valóban nem voltunk olyan hatékonyak, mint azelőtt. Az lenne az igazi, ha a Pécs elleni támadójátékot tudnánk ötvözni a Szombathely elleni védekezéssel. A Ligakupában már kétszer találkoztunk a Vasassal, de ez teljesen más összecsapás lesz, itt bajnoki pontokért megy a harc. Ellenfelünk kilenc meccs óta nem kapott ki, ez mindent elmond a formájáról, jó passzban van a Vasas. Ráadásul két játékost igazolt a héten, akiket akár már ellenünk is bevethet. Mindez persze nem változtat azon, hogy az első idegenbeli győzelmünkért utazunk a Fáy utcába”.

Forma-index*(az elmúlt öt mérkőzés alapján)
Vasas-Diósgyőr
  ellenfél eredmény pontszám
VASAS      
  Diósgyőr(LK) 1-1 0,50
  Siófok(NBI) 0-0 1,25
  Paks(NBI) 1-0 2
  Békéscsaba(MK) 2-3 0
  Kaposvár(NBI) 0-0 1,25
Aktuális forma-index*     1,00
DVTK      
  Vasas(LK) 1-1 0,75
  Pécs(NBI) 4-0 2
  Honvéd(NBI) 1-2 0
  BKV Előre(MK) 4-1 2,5
  Haladás(NBI) 1-0 2
Aktuális forma-index*     1,45

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A Ligakupa-mérkőzéseket csak abban az esetben vesszük figyelembe, ha az első kerethez tartozó játékosok legealább 60 %-a pályára lép az adott találkozón. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0 (1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)