La Liga előzetes

Egy város, két csapat, a harmadik helyért

Három találkozót rendeznek szombaton a spanyol labdarúgó-bajnokság 12. fordulójában, melyek közül a legnagyobb izgalmak a valenciai derbin várhatóak: a Levante vendége a Valencia lesz.

Egy városi rangadó mindig nagy harcot ígér


Mallorca - Sevilla 18.00
hatharom-tipp:x
Az elmúlt forduló kétségtelenül legnagyobb meglepetését okozta a Sevilla azzal, hogy veretlenként, odahaza képes volt kikapni a ligautolsó újonc Granadától. Tette mindezt úgy az andalúz sztárcsapat, hogy Manu révén már az 1. percben megszerezte a vezetést, de a második félidőben leeresztettek, ez pedig a szezonbeli első vereséghez vezetett. Nem vitás, hogy Marcelino Garcia Toral együttese azonnal pótolná a kiesett veszteségeket, a szombati nap nyitómérkőzésén a Mallorca otthonában erre lesz is lehetőségük. Joaquín Caparrós legénysége öt forduló óta nem tudott győzelmet kiharcolni, legutóbb a Nou Campban szaladt bele egy "ötösbe", azelőtt pedig hazai pályáján kapott ki a Sporting Gijóntól. Hogy az új trénerrel mikor szerzi meg első sikerét a Mallorca, feltehetőleg csak idő kérdése, de az biztos, hogy a Sevilla nem éppen a legideálisabb ellenfél ezen célok elérésére. A két csapat közelmúltban vívott mérkőzésein igen nagy számban tudott diadalmaskodni a vendégcsapat, de mivel jelen pillanatban egyik gárda sincs csúcsformában a pontosztozkodás reális eredmény lehet.


Real Betis - Málaga 20.00
hatharom-tipp:2
Tv: Sport2
Az idén az élvonalba ismét feljutó Betisről elmondható, hogy egy remek kezdés után bizony óriási gödörbe került. A zöld-fehér andalúzok zsinórban hat mérkőzést vesztettek az elmúlt hetekben, így már jócskán a tabella második felében vélhetjük felfedezni a nevüket. Talán még jobban ront az összképen, hogy ezen a hat találkozón csupán egyetlen igazi nagycsapat (Real Madrid) állta útját Pepe Mel együttesének. A Benito Villamarín stadionban legutóbb a Levante és az újonc Rayo Vallecano is győztesen vonult le a pályáról, sokat rontva ezzel a Betis "félelmetes" otthonának összképén. A szombati ellenfél azonban nem szárnyal mostanában az idegenbeli meccsein, Manuel Pellegrini gárdája ugyanis legutóbb szeptember 17-án a Mallorca otthonából vitte el a három pontot. Hogy a Málaga ennek ellenére nemzetközi szereplést érő helyen található, az elsősorban impozáns hazai mérlegének tudható be, és a chilei szakvezető szerint nem szabad, hogy megtévessze őket a Betis mostani szereplése. "Nem fest róluk valódi képet - mondta Pellegrini a Málaga hivatalos honlapján az andalúzok rossz formájáról. - Nagyon jól kezdtek, de a szurkolóikat aggasztja a jelenlegi helyzet. Egy rendkívül bátor Betisszel fogunk találkozni". A vendégeknél hosszú idő után ismét a pályára léphet a brazil Wellington, de családi problémák miatt Pellegrini nem számol Aponóval, valamint a térdsérüléssel bajlódó Ruud van Nistelrooyjal. A mérkőzés érdekessége, hogy a Betisnél nevelkedő és az első csapatban hat évet lehúzó Joaquín immáron a Málagát erősíti, de edzője szerint túl van már ezen az időszakon." Joaquín számos mérkőzést játszott már nevelőegyesülete ellen, a helyén tudja kezelni az érzelmeit, és nagyon remélem, hogy olyan játékkal rukkol elő, mint tette az a legutóbbi meccsünkön".

Levante - Valencia 22.00
hatharom-tipp:2
Tv: Sport2
Egy város, két csapat -  a harmadik helyért. Röviden így lehetne összefoglalni a szombat este zárómérkőzését, a valenciai derbit, ahol a Levante látja vendégül a Valenciát. Előbbi szereplése az idei szezonban több, mint meglepetés, és ugyan az Osasuna ellen 10. mérkőzésén elveszítette a Levante a veretlenségét, teljesítményét jól mutatja, hogy még így is kettővel több egységgel rendelkezik, mint nagynevű városi riválisa. Hazai pályán a "békák" eddig hibátlanok, pedig a Málaga és a Real Madrid is vizitált már a Ciutatban, de nagy kérdés, hogy a pamlonai vereség a "lufi kipukkadását" jelentette, vagy csupán egy szimpla vereséget. Unai Emery "denevérjei" a hétközben magabiztos játékkal győzték le a Bayer Leverkusen csapatát, így életben tartották továbbjutási esélyeiket. A bajnokságban ezidáig a szeptember 24-ei Sevillában elszenvedett vereség jelenti az egyetlen kudarcot, vagyis az utóbbi évekhez hasonlóan idén is a Valencia tűnik a két gigász mögött a legjobbnak. A szombat esti rangadó előtt bizakodhatnak is a Roberto Soldadoékért szorítók, hiszen városi rangadót utoljára 2007-ben bukott el a Valencia. A legutóbbi két mérkőzésen, amikor a Levante volt a pályaválasztó, egyaránt a vendégek nyertek, ráadásul eme két találkozó gólaránya is igen imponáló (1-6).