Baseli tenisztorna

Djokovics kiesett, a végén lenullázták a szerb világelsőt

  • VNA

Hatalmas meglepetés született a baseli férfi tenisztorna szombati elődöntőjében, ahol Kei Nisikori legyőzte a világelső Novak Djokovicsot.

A baseli férfi tenisztorna első elődöntőjében hatalmas meglepetés született, hiszen egy több mint két órás mérkőzés után kiesett a világelső Novak Djokovics. Pedig több, mint egy órán keresztül úgy tűnt, hogy a szerb folytatja idei remeklését, hiszen az első játszma megnyerése (6-2) után a második szettben is brékelőnyben volt a japán Kei Nisikori ellen. Ekkor ráadásul 5-4-es vezetésénél a mérkőzésért is adogathatott. Djokovics ebben a játékban mindössze két labdára volt a győzelemtől. Az utóbbi hetekben azonban remek formában teniszező Nisikori megfordította a gémet, visszavette az elveszített adogatását, sőt a rövidítésben kiharcolta az egyenlítést is.

A döntő szett olyat hozott, amit az utóbbi időben nem nagyon kellett elszenvednie Djokovicsnak. Az idén mindössze három vereséget szenvedő (ebből kétszer is sérülés miatt adta fel) szerb ugyanis úgy veszítette el a játszmát, hogy egyetlen játékot sem tudott megnyerni. A korábban hátsérülésekkel küzdő - és ezért a baseli torna előtt hat hét pihenőt beiktató - szerb kedvetlennek tűnt és nagyon könnyedén adta meg magát a végjátékban.Nisikori most negyedik alkalommal győzött le TOP10-es játékost - aktuális világelsőt először - ezen sikerek közül pedig három is az utóbbi hónapban történt. Nisikori már a torna előtt is a valaha volt legmagasabban rangsorolt japán férfi teniszező lett, mostani meglepő győzelme után hétfőtől pedig a 25. hely környékére jöhet fel a rangsorban.

Nisikori legyőzte a világelsőt, akinek egy 6-0-s szettet is kiosztott

A világranglistán jelenleg még a 32. helyén álló Nisikori az utóbbi másfél hónapban három tornán (Basel mellett Kuala Lumpurban és Sanghajban) is elődöntős volt, most viszont a 2009-es baseli bajnok, tavalyi döntős Djokovics skalpját begyűjtve jutott tovább, ezzel pedig megakadályozta a sokak által nagyon várt Djokovics-Federer baseli álomdöntő kialakulását. A nap másik elődöntőjében svájci házi csata lesz, hiszen Roger Federer majd páros olimpiai bajnok partnerével, Stanislas Wawrinkával találkozik.

ATP-tenisztorna, Basel, elődöntő
Kei Nisikori (japán) - Novak Djokovics (szerb, 1.) 2-6, 7-6, 6-0