Tenisz

Andy Roddick is belépett a 20 millió dolláros klubba

  • VNA

Baselben ugyan pénteken kiesett, de karrierje során éppen a svájci tornán lépte át a 20 millió dolláros kereseti küszöböt Andy Roddick.

Bár pénteken újra kikapott mumusától, Roger Federertől, így sem lehet szomorú baseli teljesítménye okán Andy Roddick. Az amerikai teniszező ugyan 23. próbálkozása alkalmából huszonegyedszer is kikapott a svájcitól, a most elért pénzdíjával viszont immáron átlépte a 20 millió dolláros kereseti küszöböt. A teljes karriert magában foglaló kereseti rangsorban ezzel ő lett a tizedik játékos, aki elérte ezt az értéket, a jelenlegi mezőnyből pedig mindössze a negyedik. A rangsort egyébként Roger Federer vezette a hét elején 64,1 millió dollárral, de a vonatkozó listán Pete Sampras, Rafael Nadal vagy Boris Becker neve is fellelhető. „Sohasem gondolkoztam pénzben, ami a sikert illeti, még akkor sem, ha nyilván jó érzés, ha az ember erőfeszítéseit ily módon is honorálják. Nem lehet pénzbeli számokat felállítani sikerkritériumként, ez sokkal inkább egy olyan dolog, ami a győzelmekkel automatikusan párosul. Ha elég sok mérkőzést és tornát nyersz meg, akkor anyagilag sem fogsz rosszul állni” - összegezte Roddick az ATP által rendelkezésére bocsátott kereseti statisztikát.

Andy Roddick tizenegy év alatt jutott el a 20 millió dolláros pénzdíjig
Az egykoron (2003 novemberében) még a világranglistát is vezető 29 esztendős amerikai teniszező 11 éves karrier alatt hozta össze ezt a pénzmennyiséget. Roddick összesen 30 ATP tornát nyert meg pályafutása során, de legnagyobb sikere a 2003-as US Openhez kötődik, amelyen Juan Carlos Ferrero legyőzésével a bajnoki címet is elhódította. Az amerikai teniszező az elmúlt nyolc évben rendre eljutott az évzáró világbajnokságra is (ami jól mutatja, mennyire kiegyensúlyozottan teljesít), és erre még idén is van halvány esélye, igaz a Federer elleni pénteki 6-3, 6-2-es vereség ebben nem segítette őt.

A férfi teniszezők kereseti örökrangsora
2011. október 31. – forrás: ATP
1. Roger Federer svájci 64,1 millió dollár
2. Rafael Nadal spanyol 43,8 millió dollár
3. Pete Sampras amerikai 43,2 millió dollár
4. Andre Agassi amerikai 31,1 millió dollár
5. Novak Djokovics szerb 30,8 millió dollár
6. Boris Becker német 25 millió dollár
7. Jevgenyij Kafelnyikov orosz 23,8 millió dollár
8. Ivan Lendl cseh 21,2 millió dollár
9. Stefan Edberg svéd 20,6 millió dollár
10. Andy Roddick amerikai 19,9 millió dollár