Atlétika

Amszterdamé a 2016-os Európa-bajnokság

  • VNA

Öt év múlva Amszterdamban rendezik meg az atlétikai Európa-bajnokságot, erről döntött pénteken a sportág európai vezetősége.

Az Európa Atlétikai Szövetség (EAA) Helsinkiben zajló ülésén pénteken eldőlt, hogy a három, még versenyben maradt város közül Amszterdam lesz a házigazdája a 2016-os atlétikai Európa-bajnokságnak. A holland nagyváros ezúttal a törökországi Isztambul, valamint Split elől halászta el a kontinensbajnokság rendezési jogát. Jövő nyáron a mostani EAA-ülésnek otthont adó finn főváros lesz a házigazdája a következő szabadtéri atlétikai Eb-nek, amely azért is lesz különleges, mert az atlétikai Eb-k 1934-es bevezetése óta most először rendeznek „csökkentett üzemmódban” versenyeket.

Ez azt jelenti, hogy a megszokott 47 atlétikai szám közül - az olimpia közelsége miatt - ezúttal kimaradnak a maratoni futó, valamint a gyalogló küzdelmek, így összesen csak 42 számban avatnak majd Európa-bajnokot Helsinkiben. Ez a szabályozás csak az olimpia évében esedékes Eb-kre vonatkozik (így a 2016-os amszterdami eseményre is), a köztes évben (így 2014-ben Zürichben is) viszont teljes program szerint zajlanak majd Európa legjobb atlétáinak küzdelmei. Amszterdam sikere azt is jelenti egyben, hogy az atlétikai Eb-t most először rendezhetik majd meg Hollandiában. A hollandok ezzel viszont még csak az első lépést tették meg igazán nagyra törő álmuk, a 2028-as nyári olimpia megrendezése felé vezető úton.