London 2012

Pistoriusnak még nincs meg az olimpiai kvótája

Noha Oscar Pistorius, a műlábakkal versenyző dél-afrikai atléta már megfutotta az olimpiai A-szintet 400 méteres síkfutásban, hazája olimpiai bizottsága szigorított a feltételeken, ezért még nem tekinthető biztos londoni résztvevőnek a 24 éves sprinter.

Noha a műlábakkal versenyző dél-afrikai atléta már megfutotta az A-szintet 400 méteren, hazája olimpiai bizottsága szigorított a feltételeken

Pistorius július 19-én, egy olaszországi versenyen ért el 45.07 másodperces eredményt, ami bőven a 45.25-ös olimpiai A-szint alatt van. A futó a nyári végi tegui világbajnokságon is rajthoz állt, a 22. helyen végzett, 46.19 mp-el. A 4x400-as váltóval ezüstérmet nyert, de a döntőben már L.J. van Zylt indították a helyén.

Most "veszélybe került" londoni helye a dél-afrikai csapatban, a Dél-Afrikai Olimpiai Bizottság vezérigazgatója, Tubby Reddy, ugyanis kijelentette, hogy Pistoriusnak még egyszer, az olimpiát megelőző három hónapos időszakban meg kell futnia az A-szintet.

Gideon Sam elnök szerint azért szigorítottak a szabályon, hogy a lehető legjobb formában lévő, legesélyesebb versenyzők képviseljék az országot a londoni játékokon. Pistoriusnak tehát bizonyítania kell, hogy nem egyszeri kiugró eredménynek tekinthető 45.07-es ideje.

A négyszeres paralimpiai bajnok Pistorius egyébként már a pekingi  olimpián is szeretett volna indulni az épek között, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) azonban nem engedélyezte ezt számára. 2008 májusában aztán a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) megváltoztatta az IAAF döntését, a dél-afrikai atléta azonban akkor nem tudott szintidőt futni.