NHL

A címvédő állította meg a Senators sorozatát - videó

  • Molnár Dávid

Valószínűleg kevesen gondolták volna, hogy az NHL új idényének első hónapját a keleti főcsoportban a címvédő Boston Bruins veszi legrosszabbul – márpedig ez történt, Zdeno Charáék ugyanis 3 győzelemmel és 7 vereséggel kezdtek neki a szezonnak, amivel a keleti főcsoport alján találták magukat. Hogy a problémájukat tetézzék, november első játéknapján rögtön a hat mérkőzés óta veretlen csoportriválist, az Ottawa Senatorst fogadták a Bocsok, azonban végre címvédőhöz méltóan játszottak és az eredmény is nekik kedvezően alakult 5-3-ra.

A Boston győzelme megérdemelt volt
Az első harmad pedig nem a hazaiakról szólt, hiszen a vendégek fiatal játékosai kétszer is mattolták a tavalyi rájátszás MVP-jét, Tim Thomast. 2-1-re vezettek a Szenátorok az első húsz perc után annak ellenére, hogy a lövésmutatót a hazai gárda nyerte 17-9-re. A folytatásban tovább nehezedett a nyomás a vendégek kapusára, Craig Anderssonra, amit végül sikerült is kihasználniuk a hazaiaknak: előbb Patrice Bergeron egyenlített ki, majd a harmad vége tájékán Chris Kelly a vezetést is megszerezte.
Ahhoz képest, hogy a Senators idei kerete hemzseg a zöldfülűektől, elismerésre méltó, hogy a felejtenivaló második periódust követően nem jöttek ki feltartott kezekkel a jégre, sőt még az egyenlítésre is futotta tőlük – a kemény bekk, Jared Cowen módosította 3-3-ra az állást. Már épp felcsillant volna a remény, hogy lesz még keresnivalójuk az este folyamán, ezután viszont 47 másodperc alatt eldöntötték a hazaiak a mérkőzés kimenetelét: két gólt is berámoltak az amúgy fantasztikusan védő Anderssonnak, és kialakították az 5-3-as végeredményt.

A Bostonnak ezzel a 2 ponttal sikerült egy apró lépést tenni az élmezőny felé, de ami ennél is fontosabb, hogy egy jó formában lévő gárdát sikerült leverniük, ami kihathat a Bocsok önbizalmára, amiből eddig rendesen hiányzott a címvédő csapatnál. Az Ottawa ezzel szemben nem tudta kihasználni a lehetőséget, hogy átvegye a csoportban a vezetést a Torontótól, azonban a közelgő csoportrangadók miatt nem búslakodhatnak sokáig Alfredssonék, hiszen ha a Buffalo és a Montreal ellen is leengednek, könnyen kellemetlen pozícióban találhatják magukat a Bostonnal versenyezve a csoport negyedik helyéért.

Letört a Vörös Szárnyak szárnya

Miután első 5 mérkőzését győzelemmel abszolválta a Detroit Red Wings, azt is elmondhatja magáról a michigani gárda, hogy a következő öt találkozót sorban elbukta. Henrik Zetterbergék négy napon belül másodszor kaptak ki a Minnesota Wildtól, ezúttal hazai pályán, hosszabbításban 2-1-re.
Pedig a veterán svéd legenda, Nicklas Lidström találatával már az első harmadban vezetést szerzett a bajnokesélyesnek kikiáltott csapat, és sokáig úgy tűnt, hogy csakúgy mint a szombaton 1-0-ra elvesztett mérkőzésen, ezen az estén is egy gól fog dönteni. Azonban Josh Harding védéseivel versenyben maradtak a Vadak, és 1 perccel a rendes játékidő vége előtt Mikko Koivunak sikerült kiegyenlítenie. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a vendégeknek ez az utolsó pillanatban született találat lendületet adott, míg a hazaiakat megtörte a gól, amin az sem segített, hogy a hosszabbítás elején rögtön emberhátrányba kerültek: Johan Franzent küldték ki a bírók kapusakadályozásért, fél perccel később pedig Devin Setoguchi emberelőnyben büntetett, megszerezve csapata számára a második pontot is.

A Detroit 10 mérkőzést követően 11 ponttal büszkélkedhet, ami igazán meglepő, főleg az első 5 meccs eredményeinek tükrében. A Capitalstól elszenvedett 7-1-es vereségen kívül nem kapnak sok gólt Zetterbergék, azonban nem lőnek túl sokat sem, és a Wild ellen pont ezen véreztek el, kétszer is. Ha ez a trend folytatódik, könnyen lehet, hogy cserére kényszerülnek Detroitban.

NHL
27. játéknap
Boston Bruins – Ottawa Senators 5-3
Carolina Hurricanes – Tampa Bay Lightning 4-2
Detroit Red Wings – Minnesota Wild 1-2 hosszabbítás után
Washington Capitals – Anaheim Ducks 5-4 hosszabbítás után
Calgary Flames – Vancouver Canucks 1-5