Heti 6:3

Tőzsérék visszatérnek, Vettel rekordokat dönt, elveszítettük egyetlen aranylabdásunkat

Ismét eltelt egy hét, így újra jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

Heti Hatos

1. Tőzsér Dániel és Feczesin Róbert a válogatottban

Bár a válogatott hosszú évek óta a legjobb teljesítményt nyújtotta az Európa bajnoki-selejtezők alatt, mégis voltak, akik kritizálták a szövetségi kapitányt. Sokáig Stieber Zoltán behívását követelték tőle, miután ez megtörtént, Tőzsér Dániel és Feczesin Róbert volt az aktuális „kedvenc hiányzó” a válogatott keretből.

Volt is a kritikákban valami, ugyanis Feczesin Róbert ebben az idényben termeli a gólokat a Serie B-ben szereplő Bresciában, Tőzsér pedig alapember lett a Bajnokok Ligájába bejutó belga Genkben. Most mindenki vágya teljesült, hiszen a két játékos tagja lett Egervári Sándor szövetségi kapitány Liechtenstein és Lengyelország ellen készülő válogatott keretének.

Tőzsér visszatérhet - Fotó: AFP

2. Nem volt pozitív doppingeset a Vueltán

A kerékpársportban az a hír, ha nincs hír, vagyis ha nem bukik le senki doppingvétségen az aktuális versenyt követően. Az elmúlt évek botrányos doppingvétségei után igazán üdítő hír volt, hogy nem kaptak senkit vétségen.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség múlt héten hozta nyilvánosságra, hogy ezúttal nem volt egyetlen pozitív minta sem a megvizsgált versenyzők között. A szeptember 11-én befejeződött idei versenyt némiképp meglepetésre a Geox-TMC csapat 30 esztendős spanyol kerekese, Juan Jose Cobo nyerte meg. Tavaly két pozitív este volt a spanyol versenyen, akkor Ezequiel Mosquera és David Garcia akadt fenn a vizsgálatokon.

3. A cseh Kvitová világbajnok lett

A cseh Petra Kvitová nyerte a női teniszezők 4,9 millió dollár összdíjazású, isztambuli WTA-világbajnokságát, miután a vasárnapi döntőben három szettben jobbnak bizonyult a fehérorosz Viktorija Azarenkánál. Az idei wimbledoni bajnokság 21 éves győztese 1,75 millió dollárral gazdagodott, mivel minden mérkőzését megnyerte a tornán. Kvitová a tavalyi esztendőt még a 34. helyen zárta a világranglistán, a mostani siker nyomán hétfőtől Caroline Wozniacki mögött már a második helyen áll a női tenisz-világranglistán. Jövőre pedig minden esély megvan rá, hogy átvegye az első helyet dán riválisától.

Kvitova lett a világbajnok - Fotó:wtatour.com

4. Pölöskeyvel szárnyal a Ferencváros

Bár minden idők legrosszabb rajtját produkálta a zöld-fehér alakulat, Détári Lajos vezetésével kezdenek kikecmeregni a hullámvölgyből. Az egykori világválogatott szakmai igazgatónak nagy segítségére van az a Pölöskey Péter, akit már többször száműztek az Üllői útról. Korábban kölcsönadták az NB II-ben szereplő REAC-nak, tavaly pedig a Lipcsei Péter vezette második csapatnál kapott egy utolsó lehetőséget.

Mivel nyáron André Schembri és Marek Heinz távozásával gólerős támadók hagyták el a Ferencvárost, így ismét esély nyílt Pölöskey előtt a bizonyításra. A fiatal center Prukner Lászlótól még nem kapta meg a teljes bizalmat, Détári Lajos viszont folyamatosan játszatja, amit az Újpest, a Szolnok és a Siófok ellen is góllal hálált meg.

5. Vettel, Vettel és megint Vettel

Bár Sebastian Vettel már hetekkel ezelőtt bebiztosította világbajnoki címét, még mindig úgy küzd, mintha az élete múlna rajta. Mióta megszerezte második bajnoki címét, felszabadult, és egész egyszerűen földbe döngöli a mezőnyt minden futamon. A német pilóta nem elégszik meg a második vb-címmel, újabb rekordokhoz segíti csapatát és persze saját magát is.

Indiában idei 13. rajtelsőségével a csapat immáron idei 16. pole pozícióját szerezte meg, ezzel megelőzve a rekordtartó McLarent. Annál pedig mi sem természetesebb, hogy a futamot könnyedén nyerte meg, az utolsó körben pedig egy leggyorsabb körrel is szórakoztatta magát.

Vettel rekordokat döntöget - Fotó: AFP 

6. Erdei Zsolt Tavoris Clouddal bokszolhat az év végén

Hosszú hónapok várakozása után végre kiderült, ki lehet veretlen bunyósunk, Erdei Zsolt következő ellenfele. A megállapodás szerint Tavoris Clouddal fog bokszolni az egykori félnehéz- és cirkálósúlyú profi ökölvívó-világbajnokunk.

"Ez volt az álmom, mindenképpen világbajnoki címmérkőzést akartam bokszolni. Cloudot már többször is láttam, erős, mint a bivaly" - mondta riválisáról Erdei Zsolt.

Az IBF amerikai világbajnoka januárban tölti be a harmincat. 2004 áprilisában kezdte profi pályafutását, első 19 mérkőzését kiütéssel nyerte, a 19. már világbajnoki címmérkőzést is hozott a konyhájára, hiszen 2008 augusztusában a 10. menetben T.K.O.-val verte Julio Cesar Gonzalezt, akit korábban Madár is megvert pontozással. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor Erdei a közelmúltban elkezdett felkészülése utolsó szakaszát már az Egyesült Államokban végzi, méghozzá kedvenc edzője, Fritz Sdunek irányítása mellett.

Heti Hármas

1. Elveszítettük az egyetlen magyar aranylabdást, Albert Flóriánt

Hétfő hajnalban elhunyt Albert Flórián, aki csütörtökön esett át koszorúérműtéten, amely az FTC pénteki közleménye szerint sikeres volt. Sipos Jenő, a család szóvivője elmondta, hogy a legenda halálát infarktus okozta. Albert Flórián fiatalon, serdülő focistaként került a Ferencvárosba, előbb a zöld-fehérek karmesterévé vált, majd a magyar válogatott legmeghatározóbb futballistája lett. 1958. november 2-án debütált a Ferencvárosban, összesen 536 mérkőzésen lépett pályára az együttesben. A Ferencváros felnőtt csapatánál eltöltött tizenhat év alatt összesen 383 gólt szerzett, háromszor lett a bajnokság gólkirálya: az 1959/60-as szezonban 27, az 1960/61-esben 21, 1965-ben ismét 27 találattal. 1965-ben megnyerte csapatával a VVK-t, négyszeres magyar bajnok (1962/62, 1964, 1967, 1968), 1972-ben pedig tagja volt az MNK-t nyert csapatnak. Pályafutása legnagyobb elismerését 1967-ben kapta, amikor Európa legjobb labdarúgójaként Aranylabdával jutalmazták. Albert Flórián mindmáig a magyar futball egyetlen Aranylabdása, 2004-ben a Nemzet Sportolójának is megválasztották. Hirtelen távozását megrendülve fogadták barátai, Szepesi György, Mészöly Kálmán, Rákosi Gyula, de Egervári Sándor szövetségi kapitány is. Megemlékezett a legendás játékosról a FIFA és az UEFA hivatalos oldala is, de a nagy rivális Újpest is részvétet nyilvánított.

Elhunyt Albert Flórián 

2. Véber György meglepő menesztése

Meglepő edzőváltás történt az OTP Bank Ligában, hiszen nem a bukdácsoló bajnokcsapat, de nem is a kiesőhelyeken álló együttesek vezetőedzőjét menesztették, hanem a 9. helyen álló csapat bontott szerződést a szakvezetővel. A Lombard-Pápa kispadjáról menesztették Véber Györgyöt, aki egyáltalán nem számított arra, hogy néhány sikertelenebb mérkőzés után egyszer csak megköszönik három éve tartó munkáját. A 42 éves tréner 2009 óta irányította a Veszprém megyei alakulatot, amely az ő vezérletével jutott fel az első osztályba, majd ott biztos középcsapattá vált. Véber munkáját a hazai szakma nagyra értékelte, és az eredmények is őt igazolták, az utóbbi hetek gyengébb szereplése azonban úgy tűnik, nem fért bele a tulajdonos elképzeléseibe. Azóta a menesztett szakembert több helyről is keresték, nem lennénk meglepve, ha még idén találna magának kispadot. 

3. Rasszista vádak Fabregas és Terry ellen

Két sztárjátékossal kapcsolatban is rasszista vádakat hoztak fel, a Barcelona középpályása, Cesc Fabregas Fredric Kanoutéra, a Chelsea védője, John Terry pedig Anton Ferdinandra tett megkülönböztető megjegyzéseket a vádak szerint. A Barcelona-Sevilla (0-0) spanyol bajnoki mérkőzésen a 92. percben szabadultak el az indulatok, miután Iturralde González játékvezető büntetőt ítélt a hazaiak javára. Az ítéletbe beletörődni nem tudó sevillai támadó először nem hagyta elvégezni a tizenegyest, majd Fabregasba kötött bele, amiből kisebbfajta lökdösődés alakult ki. A Canal+ tévécsatorna szerint a spanyol középpályás azt mondta Kanoute-ra: "Puto negro de mierda" vagyis "kib...tt fekete sz.r". Fabragas tagadta a vádakat.

Hasonló eset John Terryé is. Nagy meglepetésre az újonc QPR hazai pályán 1-0-ra legyőzte a Chelsea-t. A találkozót követően a vendégek csapatkapitánya, John Terry egy videófelvétel alapján rasszista megjegyzéseket tett a Buzsáky Ákos csapattársára, Anton Ferdinandra. Terry szintén tagadta a rasszista vádakat, szerinte egész egyszerűen egy félreértésről volt szó. Ha még ezekhez hozzávesszük, hogy a Manchester United elleni rangadón Luis Suárez ellen is hasonló állításokat fogalmaztak meg, elgondolkodhatunk azon, hogy valami alapja kell, hogy legyen a vádaknak.