BL előzetes

A Milan hattól, a Barcelona háromnegyed kilenctől gálázhat - nálunk élőben

Kedden este folytatódnak a labdarúgó Bajnokok Ligája küzdelmei. A csoportkör negyedik fordulójában a harmadik forduló "visszavágóit" rendezik, azaz a Valencia a Leverkusenen, a Genk a Chelsea-n, a Marseille az Arsenalon, a Dortmund az Olimpiakoszon, a BATE a Milanon, a Plzen pedig a Barcelonán állhat bosszút - nem biztos, hogy sok eséllyel. A G csoportban döntetlenek után dőlhet el, hogy az APOEL vagy a Porto, illetve a Zenit vagy a Sahtar-e a jobb.

E csoport

Genk-Chelsea
20:45 Digi Sport Plus
hatharom-tipp: 2
Nálunk
Londonban simán nyert 5-0-ra a Chelsea és őszintén szólva meglepő lenne, ha a Kékek nem gyűjtenék be idegenben is a három pontot Tőzsér Dániel és Köteles László együttese ellen. Egy vereséggel - a Leverkusen valenciai győzelme esetén - az is biztossá válhat, hogy a Genk nem juthat tovább a csoportból, de gyanítjuk, hogy Belgiumban inkább ezért szurkolnak, mint a Valencia pontszerzéséért, hiszen a spanyolok csak egy pontra vannak a belga bajnoktól, azaz az Európa Ligáért folyó versenyben még megelőzhetők.

Mario Been, a Genk vezetőedzője azonban nem a másik mérkőzéssel foglalkozik, csapata hétvégi, drámai bajnoki győzelme után (5-4 idegenben a Brugge ellen 4-2-es hátrányból) bizakodva tekint a Chelsea elleni meccs elé: "Alapvetően pozitív szemléletű ember vagyok, de tudom, hogy nagyszerű ellenféllel játszunk. De minden mérkőzésen vannak helyzetei egy csapatnak, és nekünk is lesznek, amikből gólt is szerezhetünk. Csak jobban kell kezdenünk, mint Londonban, ahol már tíz perc után kétgólos hátrányban voltunk. Mindig hátrafelé passzoltunk, ezen változtatnunk kell. Azt hiszem, a szombati győzelmünk után jó a hangulat a csapatnál, remélem, hogy ezt az érzést át tudjuk menteni erre a mérkőzésre is."

A Chelsea a hétvégén szenvedett 5-3-as vereséget a hazai pályán az Arsenaltól, úgyhogy valószínűleg náluk rosszabb a hangulat. Persze még így sem valószínű, hogy ez a két csapat közti játéktudásbeli különbségeket eltünteti. Azért André Villas-Boas, a Kékek menedzsere óvatos a BL-meccs előtt.

"Nincsenek könnyű mérkőzések, főleg a Bajnokok Ligájában, és még inkább a Genk fantasztikus hétvégi győzelme után. Tavaly a Portóval jártam itt, és nyertünk ugyan 3-0-ra, de nem volt könnyű dolgunk. Rengeteget segít a hazaiaknak a közönség, és ez természetesen megnehezíti a dolgunkat. Az Arsenal elleni vereségünket kielemeztük, és láttuk, hogy néhány gyors kontrával okozott zavart az ellenfél, de alapvetően nincs gond a játékfelfogásunkkal. A várunk nem dőlt össze ettől az egy vereségtől, csak kicsit megremegett."

Valencia-Bayer Leverkusen
20:45 Digi Sport
hatharom-tipp: 1
Az előző fordulóban Leverkusenben hátrányba kerültek ugyan a Gyógyszergyáriak az első félidőben, de a másodikban négy perc alatt fordítottak, és ezzel a győzelmet is megszerezték. Ha idegenben is nyerni tudnának, akkor már biztos továbbjutók lehetnének, és egyben az is eldőlhetne, hogy a Valencia és a Genk kiesik - feltéve, hogy a Chelsea is győzni tud. Ennek ellenére Unai Emery, a spanyolok vezetőedzője igyekezett arról meggyőzni játékosait, hogy ne foglalkozzanak a mérkőzés tétjével.

"Nem gondolkozunk azon, hogy mi lesz a meccs után. Biztosak vagyunk abban, hogy erősödtünk annyit a legutóbbi találkozó óta, hogy nyerni tudjunk. Össze kell tartanunk, és mindent meg kell próbálnunk. Leverkusenben azért kaptunk két gyors gólt, mert nem olvastuk megfelelően a játékot. Mostanra felkészültünk minden helyzetre, és az elsőtől az utolsó percig hajtani fogunk" - mondta a szakember.

Hasonló dolgokat ígért Robin Dutt, a Leverkusen trénere is: "Sokat dolgoztunk a négypontos előnyünkért. Most is győzni szeretnénk, de nagyon kemény mérkőzésre számítunk. Olyan lesz ez mint egy döntő, mert ha a Valencia nyer, marad esélye a továbbjutásra, ha mi, akkor biztos, hogy mi továbbmegyünk."

Arséne Wenger, az Arsenal menedzsere csapata egyik Premier League-mérkőzésén

F csoport

Arsenal-Olympique Marseille
20:45 Tv2
hatharom-tipp: 1
A szezont gyengén kezdő Ágyúsok a harmadik fordulóban idegenben tudták legyőzni a Marseille-t, és ezzel fontos lépést tettek a továbbjutás felé, amit azonban matematikailag még nem biztosíthatnak be ebben a körben akkor sem, ha nyernek. Ráadásul Arséne Wenger abban sem teljesen biztos, hogy nyerni tudnak.

"Mindig bíztam a csapatomban, és szombaton a Chelsea elleni győzelem alkalmával láthatták, hogy miért. De azért ahhoz, hogy a kiesés ellen küzdő csapatból verhetetlenekké váljunk, van még mit dolgoznunk. A Marseille szerintem inkább az idegenbeli, mint az otthoni játékra van kitalálva. Jól védekeznek, kemények fizikálisan és gyorsak a lerohanásaik. Kontrajátékban jobbak, mint ha nekik kell irányítani a mérkőzéseket." - mondta a francia menedzser.

Didier Deschamps, az ellenfél edzője is elmondta, hogy miért nem sikerült hazai pályán nyerniük az előző körben, és kiemelte azt is, hogy kire kell nagyon figyelniük: "A foci nem egzakt tudomány. Játszhatsz jól, irányíthatod a játékot, és így is kikaphatsz. Vagy épp fordított helyzetből nyerhetsz is. Az előző mérkőzés nagyon kiegyenlített volt, talán 0-0-ra kellett volna végződnie, de már nem mehetünk vissza az időben. Az Arsenalban Robin van Persie elképesztő formában van, de az is igaz, hogy olyan játékosok játszanak körülötte, akik lövés helyett szívesebben passzolnak neki. Így talán az lenne a legegyszerűbb, ha őt kizárnánk a játékból. Meg kell akadályoznunk, hogy eljusson hozzá a labda."

Dortmund-Olimpiakosz
20:45
hatharom-tipp: 1
A Dortmund két héttel ezelőtti görögországi vereségével nagyon messze került a továbbjutástól, hiszen a német bajnok még egyszer sem tudott nyerni a csoportban. Ideje lenne tehát megtenniük az első lépést, és közben bízniuk kell, hogy ez a lépés - mondjuk az Arsenal győzelmével - sokat érhet. Jürgen Klopp csapatának tehát győznie kellene, de a szakember nem akar fejetlenül nekirontani az Olimpiakosznak.

"Eddig saját magunk legrosszabb ellenségei voltunk, és az ellenfeleink kihasználták a hibáinkat. De azért azt sem szabad elfelejteni, hogy eddig csak egy hazai mérkőzésünk volt, és azon döntetlent értünk el az Arsenal ellen. Tehát most arra számítunk, hogy a két hazai találkozónkat megnyerjük. De aki arra számít, hogy nekimegyünk az Olimpiakosznak, és hagyjuk, hogy kontrázzanak, az téved. Lesz 90 percünk, hogy nyerjünk, és ezt ki is akarjuk használni. Változtatni fogunk az eddigi taktikánkon, de ennél többet erről nem árulok el. Az egyetlen célunk, hogy nyerjünk. Minden egyéb másodlagos" - mondta Klopp.

A görögök vezetőedzője, Ernesto Valverde szerint az a csapat fog nyerni, amelyik a saját stílusát rá tudja erőltetni a másikra.

"A Dortmund óriási tempóban játszik, és nekünk meg kell próbálnunk lépést tartani velük. Ha sikerrel járunk, az nagyon nagy győzelem lenne számunkra. Ha rosszul játszunk, megelégszem a döntetlennel is, ha viszont jól, akkor nem. A célunk tehát, hogy jó játékkal nyerjük meg a mérkőzést."

H csoport

Zenit-Sahtar
18:00 Digi Sport Plus
hatharom-tipp: 1
A csoportban néhány meglepő eredmény után a ciprusi APOEL áll az élen, de az állás szoros, így könnyen változhat a helyzet. A leggyengébben a Sahtar rajtolt, és Mircea Lucescu a Zenit elleni mérkőzésen sem számíthat minden játékosára, de Luciano Spalletti szerint a román szakembernek így is inkább a bőség zavarával kell megküzdenie.

"Csigrinszkij, Fernandinho és Jadson sem fog játszani, de ez nem gyengíti meg a Sahtart. Mircea Lucescunak még mindig az lehet a gondja, hogy néhány jó játékosát ki kell hagynia. Akik játszanak, azok pedig motiváltak lesznek, és mindent megtesznek majd a győzelemért. Ráadásul ismerem Lucescut, olyan a futballban, mint egy öreg farkas: nemes és bölcs. De a mi címerünkben ott egy oroszlán. Most kiderül majd, hogy az oroszlán vagy a farkas-e az erősebb" - kalandozott el az olasz szakember.

Lucescu inkább maradt a focinál: "A mérkőzés számunkra döntő fontosságú lesz. Mindent meg kell tennünk, hogy esélyünk legyen a továbbjutásra. A gondjaink a Porto elleni mérkőzésen kezdődtek, ahol két védőnket is kiállították. Márpedig a középhátvédek a csapat jó szereplésének alapkövei. Ez a Zenit elleni is látszott legutóbb. Jól játszottunk, de egy egyéni hiba nagyban befolyásolta a csapat teljesítményét. Remélem, hogy megfordul a szerencsénk, meg tudjuk szerezni az első gólt, és építeni tudunk az erősségeinkre."

APOEL-Porto
20:45
hatharom-tipp: 2
Az APOEL tehát a Zenit legyőzésének és a Sahtar illetve a Porto elleni idegenbeli döntetleneknek köszönhetően a csoport egyetlen veretlen csapata, és az első helyen várja a negyedik fordulót. Ezúttal hazai pályán kell megküzdeniük az Európa Liga-címvédő portugál együttessel, és Ivan Jovanovic vezetőedző győztes mentalitású csapatokra számít.

"Szerintem ebben a csoportban csak az utolsó fordulóban fog eldőlni a továbbjutás. Ezért nem is nyomást, hanem motivációt érzünk a mérkőzés előtt. Minél többet játszunk a sorozatban, annál magabiztosabbak vagyunk. Mindkét együttes győzelemre fog játszani, hiszen a Porto hagyományosan egy támadó szellemű együttes, és biztos vagyok benne, hogy idegenben sem változtatnak a játékukon" - nyilatkozta Jovanovic.

Ellenfele, Vítor Pereira egyetértett vele a mérkőzés fontosságát illetően: "Ebben a csoportban minden meccs fontos. Minden pontra szükségünk van, hogy jövőnk legyen a sorozatban. Keményen dolgoztunk, és a bajnokságban elértünk néhány fontos győzelmet, amiknek köszönhetően javult az önbizalmunk. Hozzá vagyunk szokva a nyomáshoz is, ami az ilyen mérkőzéseken ránk nehezedik, úgyhogy nem fogunk meglepődni semmin."

Josep Guardiola, a Barcelona labdarúgócsapatának vezetőedzője örül csapata győzelmének

G csoport - A csoport mindkét találkozóját közvetítjük élő szöveges formában.

BATE Boriszov-AC Milan
18:00 Digi Sport
hatharom-tipp: 2
Ebben a négyesben szinte már a sorsolás pillanatában eldőlt minden, és az eddigi eredmények igazolták is a várakozásokat. Kedden este matematikailag is eldőlhet, hogy a Milan és a Barcelona továbbjut, és nagyon meglepő lenne, ha valamelyik óriás nem tudná behúzni a győzelmet. Viktor Goncsarenko, a BATE edzője azért nem akar feltartott kézzel pályára lépő játékosokat látni.

"A Barcelona ellen gyengén játszottunk hazai pályán, de Milánóban már jobbak voltunk, és szeretném hinni, hogy ezúttal még tovább fejlődhetünk. Az ilyen ellenfelek elleni mérkőzések kihozhatják belőlünk a legjobbat. A győzelemhez, de még az első gól megszerzéséhez is nyugalom kell, és több agresszivitás, mint eddig. A szurkolóinknak is tartozunk a Barcelona elleni meccs után, és remélem, hogy jó eredményt tudunk elérni."

Massimo Allegri szeretné, ha csapata megszerezné sorozatban hatodik győzelmét, ami nem csak a csoportgyőzelem, hanem a kórházban kezelt Antonio Cassano miatt is fontos lenne csapata számára.

"Elégedett vagyok az utóbbi hetekkel, és remélem, hogy ez jó alapot teremt a további sikereinkhez. Nagyon fontos, hogy megint nyerjünk, hogy legalább egyenlő helyzetből várhassuk a következő mérkőzésünket a Barcelona ellen, ami valószínűleg dönt majd a csoportelsőségről. Emellett pedig Antonio Cassanóért is játszani fogunk, és nagy kár, hogy ő nem lehet velünk, mert nagyszerűen játszott mostanában. Mindenki bízik abban, hogy hamar visszatérhet" - mondta az olasz bajnok mestere.

Viktoria Plzen-Barcelona
20:45
hatharom-tipp: 2
A cseh együttes ugyan csak két gólt kapott Barcelonában, de nem sok köze volt a mérkőzéshez, és nagy meglepetés lenne, ha jó eredményt tudnának hazai pályán elérni a katalánok ellen.

Pavel Vrba azért bízik: "Hogy mi lenne a jó eredmény? Legalább egy pontot szeretnénk szerezni. Jók vagyunk hazai pályán, nyerni szeretnénk, de természetesen tudjuk, hogy elképesztően nehéz lesz. Többet kell mutatnunk, mint Barcelonában, ahol még helyzetet sem tudtunk kialakítani. Tudjuk, hogy a Boriszov elleni mérkőzésen fog igazából eldőlni, hogy hol végzünk a csoportban, de szeretnénk a lehető legjobb helyzetbe kerülni az előtt a találkozó előtt."

Josep Guardiola, a Barcelona vezetőedzője is úgy érzi, hogy számukra is fontos a mérkőzés: "Egy győzelemmel továbbjutnánk, és februárig nem kellene aggódnunk semmiért. Ráadásul nem lenne rajtunk nyomás sem a milánói látogatásunk előtt. Így a kevesebbet játszók is lehetőséget kaphatnának, és egy ideig csak a bajnokságra és a Király Kupára kellene figyelnünk. Nekem ez a 200. mérkőzésem lesz a csapat élén, és nem gondoltam volna, hogy eljutok idáig. Nem volt mindig minden tökéletes az elmúlt években, de sok trófeát nyertünk, és ez magáért beszél. Büszke vagyok a játékosaimra, és elmondhatom, hogy ők tettek engem jobb edzővé."