NB I előzetes

Détári - Félre a barátsággal, nyerni kell Siófokon!

  • Göbölyös János

Vasárnap két mérkőzéssel folytatódik az OTP Bank Liga 14. fordulója. A múlt heti derbi-nyertes Ferencváros Siófokon lép pályára, amelyik együttes nyer, az négy helyet ugorhat előre a tabellán. Döntetlen esetén csak annyi történik, hogy a Fradi elkerül a kieső helyről.

Amikor Détári Lajos közvetlenül a derbi után azt nyilatkozta, hogy nincs pihenő, másnap délelőtt már edzés lesz, és a csapat készül a Siófok elleni mérkőzésre, sokan megmosolyogták. Úgy gondolták, ez is egy klisé, ezt kell mondani, még akkor is, ha a győztes rangadót minden bizonnyal hosszas és tartalmas ünneplés követi. Pedig Döme nem "vetített", ő már akkor tudta, hogy a Pápa, majd az Újpest elleni siker csak akkor érhet valamit, ha az alsóházbeli rivális, a Siófok otthonában is nyer a Fradi. Ami azért sem ígérkezik könnyű feladatnak, mert az utóbbi időben a Horváth-Mihalecz páros által irányított együttes rendre megleckéztette a Ferencvárost. Az egy évvel ezelőtti, újpesti 0-6 után a Siófok "rúgott bele" még egyet a zöld-fehérekbe azzal, hogy 2-1-re nyert az Üllői úton, majd tavasszal, amikor a fővárosiak már a dobogón voltak, ezüstérmes helyen álltak, a kieső pozícióban szenvedő siófokiak felszívták magukat, és döntetlent játszottak velük. De nem csak a bajnokságban, hanem a Magyar Kupában is borult a papírforma azzal, hogy a Siófok kiejtette a Ferencvárost. A Balaton-parti gárda idén egyelőre csak a Ligakupában lepte meg ellenfelét, most érkezett el az az időpont, amikor a bajnokságban is megteheti ugyanezt.

Détári Lajos, a Ferencváros szakmai igazgatója nyilatkozik a klub sajtótájékoztatóján az Albert Stadionban 2011 szeptemberében

OTP Bank Liga 14. forduló
FGSZ Siófok−Ferencváros
Siófok, 10.30., vasárnap, 18.00
TV: Sport2
Vezeti: Iványi Zoltán (Lémon O., Medovarszki J.)
Hathárom-tipp: 2
Kérdés persze, kinek milyen eredmény a meglepő? Ha túllépünk a fenti statisztikán és pusztán az idei tényekre hagyatkozunk, akkor azt látjuk, hogy mindkét csapat számára égetően fontos a győzelem, hiszen csak abban az esetben tudnának, ha csak időlegesen is, elszakadni a veszélyes zónától. A Siófok annyival nyugodtabban készülhet a találkozóra, hogy két ponttal megy a Ferencvárossal előtt, ezért ha hozza a szokásos formáját, azaz a döntetlent, akkor marad a tizenkettedik. A kialakult helyzetre tehát tökéletesen illik a ,,hatpontos mérkőzés” kifejezés. Ami a Fradi esélyeit növeli, az a hétközi, Szolnok elleni kupameccset is idesorolva, a három találkozó óta tartó győzelmi szériája és a Siófokon is minden bizonnyal hazai hangulatot teremtő szurkolótábora.

"Nagy várakozásokkal tekintünk a mérkőzés elé, mert már nagyon régen nem nyertünk" - mondta Horváth Károly szakmai igazgató az nb1.hu-n, utalva arra, hogy csapata legutóbb a 6. fordulóban tudott három pontot szerezni a Kaposvár ellen. - "Óvatosnak kell lennünk, mert a Fradi nem véletlenül szerepel így az edzőváltás után. Egy Détári-szintű játékosnak magasan jegyzett csapat dukál, ő olyan közegben érzi jól magát, ahol a középpontban van. Látszik rajta, hogy nagyon motivált, ezt éreztem a csapatán is. Szeretnénk egy kicsit lelassítani, megfékezni a Fradit, ami nem lesz egyszerű feladat, de maximálisan bízom a játékosaimban. Az elmúlt találkozókkal nem kívánunk foglalkozni, most azon leszünk, hogy ezen a mérkőzésen pontosabbak legyünk a befejezéseknél."

Rá is férne a siófokiakra a precízebb helyzetkihasználás, hiszen a tíz szerzett góljuk a legkevesebb a mezőnyben (ebben az összevetésben a Ferencváros a második, tizeneggyel), igaz, a védelmük a legstabilabbak közé tartozik, csak a Debrecen kapott náluk kevesebb gólt.

Gólparádéra tehát kevés az esély Siófokon, bár ha az utóbbi három tétmérkőzésén tíz gólt szerző Fradi oldaláról közelítjük meg a dolgot, akár látványos, közönségszórakoztató játékot is hozhat a találkozó. Minderről a három évvel ezelőtt Siófokon is edzősködő Détári Lajos, a Ferencváros szakmai igazgatója a 100% Fradi című kiadványban így nyilatkozott:

"Jó szívvel gondolok vissza a Siófokon töltött időszakra. Horváth Karcsival, a csapat edzőjével és volt vezetőimmel is nagyon jó viszonyban vagyok, de ilyenkor félretesszük a barátságot, mert egyértelműen a három pontért utazunk. Azt hiszem, a két legutóbb lejátszott bajnoki mérkőzésünk után a csapatnak megvan az egészséges önbizalma, de senkit sem becsülünk le. Tiszteljük a Siófok eredményeit, de úgy gondolom, ezen a találkozón a három pontot mindenféleképpen meg kell szereznünk."

Forma-index (a legutóbbi öt mérkőzés alapján)
Siófok-Ferencváros
  ellenfél eredmény pontszám
SIÓFOK      
  Pécs(LK) 0-2 0
  Pécs(LK) 1-1 0,75
  Vasas(NBI) 0-0 1
  Zalaegerszeg(NBI) 1-1 1,25
  Kozármisleny(MK) 1-2 0
Aktuális forma-index*     0,60
FERENCVÁROS      
  Kaposvár(LK) 2-2 0,75
  ESMTK(EH) 2-1 1,0
  Pápa(NBI) 2-1 2,50
  Újpest(NBI) 3-0 2
  Szolnok(MK) 5-2 2,50
Aktuális forma-index*     1,75

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A Ligakupa-mérkőzéseket csak abban az esetben vesszük figyelembe, ha az első kerethez tartozó játékosok legealább 60 %-a pályára lép az adott találkozón. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0( 1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)