NB I előzetes

Pakson még kitartanak, Zalaegerszegen elfogyott a türelem

  • Göbölyös János

Szombaton öt mérkőzéssel folytatódik az OTP Bank Liga 14. fordulója. Az egyre reménytelenebb helyzetbe kerülő Zalaegerszeg a 8. helyezett Pakshoz látogat. 

OTP Bank Liga 14. forduló
MVM Paks−Zalaegerszegi TE
Paks, 10.29., szombat, 17.00
Vezeti: Veizer Roland (Demeter J., ifj. Kormányos G.)
Hathárom-tipp: 1
Már-már úgy látszott, hogy Pakson helyreáll a rend - nem a klubban, hanem a pályán -, a csapat elindul felfelé a tabellán, és olyan pozícióba kerül, amit tavaly megszokhattunk tőle. Győzelem Kispesten, majd otthon a Haladás ellen, aztán fék. A múlt heti vereség a Vasastól újra megkérdőjelezte az előző szezon ezüstérmesének idei teljesítményét, aztán jött a Magyar Kupa-meccs, ami bizony most már ha sötétté nem is, de kezdi árnyaltabbá tenni a paksiakról korábban kialakult képet. Az NBIII-as kiscsapat kiejtette a nyáron még az Európa-Liga selejtezőjében menetelő együttest, ami már Kis Károlyt is gondolkodásra készteti - ha eddig nem tette volna meg ezt. Ma már egyértelműen látszik, hogy a védelem, vagy inkább fogalmazzunk úgy, a védekezés sorozatos csődje miatt szenved, és veszít rengeteg pontot a Paks, amelynél csak a Zalaegerszeg kapott több gólt a bajnokságban. Az edző a paksifc.hu-nak adott nyilatkozatában a putnoki pofonnal kapcsolatban egyebek mellett az alábbiakat mondta:

,,Nem tudom, hogy kihez kellene elmennünk, hogy kapott gól nélkül megússzuk…Katasztrofális hibákat követtünk el ismét, nem érdemeltünk volna továbbjutást. Egy csapat sem engedheti meg magának, hogy ne koncentráljon megfelelően, akár támadásról, akár védekezésről van szó. Természetesen, ahogy a sikerek közösek voltak, úgy a kudarcból is ki kell venni a részünket. Én is így teszek. Közös volt a tavalyi menetelés, és a mostani kiesésünk is közös”.

Kis Károly szavaiból jól kivehető az a mérhetetlen elkeseredés, ami mostanában jellemzi őt egy-egy vereség után. Mit lehet ilyen helyzetben tenni? Ahhoz, hogy valamelyest kiegyenesedjen a csapat, a Zalaegerszeg ellen nincs más választás: győzni kell! 

,,Ez a mérkőzés a Zete számára élet-halál kérdése - tért rá a szombati találkozóra a paksiak trénere. - Ellenfelünk jóval jobb játékosállománnyal rendelkezik, mint azt a tabellán elfoglalt helyezése mutatja. Nekünk is javítanunk kell, hiszen a legutóbbi bajnoki mérkőzésünkön, a Vasas ellen úgy szenvedtünk vereséget, hogy a játékunk alapján eredményesnek kellett volna lennünk. Ahhoz, hogy az ősz jól záruljon, ezt a meccset mindenképpen meg kell nyernünk!”

Paks_Zalaegerszeg bajnoki mérkőzés az NB I-ben
Akkor viszont mi lesz a Zalaegerszeggel. Nagy Ferencnek már a múlt heti, Siófok elleni döntetlen után elfogyott a türelme, akkor elbeszélgetett a játékosokkal. A klubelnök a DigiSport Reggeli Start című műsorában elmondta, hogy már pszichológus is segíti a játékosokat, és bízik abban, hogy az első győzelemmel átszakadnak a pszichés gátak, és elindul a csapat felfelé. Majd megerősítette, hogy az anyagi háttér stabil, nincs edzőkérdés, de szeretné, ha az együttes előkelőbb helyen, kétszámjegyű ponttal zárná az őszt, és nem foglalkozik a kiesés gondolatával.

Nos, az már most biztos, hogy a hivatalos, azaz a 15. fordulóval záruló őszi szezont az utolsó helyen fejezi be a Zalaegerszeg, s bár a tavaszról előrehozott három játéknapon van esélye feljebb lépni, ám az ellenfelek között ott van többek között a Debrecen és a Diósgyőr is. Vagy most a Paks. Prukner László még kitart, mást nem is tehet, az nb1.-hu-nak adott szokatlanul rövid nyilatkozatában nem is ment bele semmilyen szakmai értékelésbe, pusztán a tényt rögzítette:

,,Nem tudok újdonságot mondani, az utóbbi hetekben már mindent elmondtam a csapattal kapcsolatban. A játékosoknak minden külső segítséget megadunk”.

Erre mondják azt, hogy elfogyott a tudomány? De legalább azt kellene hasznosítani, ami már megvan, vagy ami megmaradt. Lehet, hogy a mai Paks ellen az is elég lehet egy pontra.

Forma index (a lgutóbbi öt mérkőzés alapján)
Paks-Zalaegerszeg
  ellenfél eredmény pontszám
PAKS      
  Kecskemét(LK) 1-2 0
  Kecskemét(LK) 1-2 0
  Haladás(NBI) 3-2 2
  Vasas(NBI) 0-1 0
  Putnok(MK) 2-3 0
Aktuális forma-index*     1,10
ZTE      
  Kaposvár II(MK) 0-1 0
  Pápa(NBI) 1-1 1
  Győr(LK) 1-1 0,50
  Győr(LK) 1-3 0
  Újpest(NBI) 2-4 0
  Siófok(NBI) 1-1 1
Aktuális forma-index*     0,30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


* Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A Ligakupa-mérkőzéseket csak abban az esetben vesszük figyelembe, ha az első kerethez tartozó játékosok legealább 60 %-a pályára lép az adott találkozón. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0( 1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)