WTA-világbajnokság

Kvitová legyőzte Stosurt és várja döntős ellenfelét

  • VNA

Elsőként a cseh Petra Kvitová jutott döntőbe a női teniszezők 4,9 millió dollár összdíjazású, isztambuli WTA-világbajnokságán, miután az elődöntőben szombaton három játszmában legyőzte az ausztrál Samantha Stosurt.

Az isztambuli női tenisz világbajnokság első elődöntőjében a torna egyetlen veretlen játékosa, Petra Kvitová lépett pályára, aki újabb lépést tett karrierje második kiemelt tornájának megnyerése felé. Az idei wimbledoni bajnok az ausztrál Samantha Stosur ellen megszenvedett ugyan, de újra győzött. Az első szettben a US Open győztes Stosur dominált, aki 7-5-el került előnybe. A második szett elején aztán bréklabdája is volt az ausztrál játékosnak, de nem tudta kihasználni, az egyre jobban belelendülő Kvitová pedig élt a lélektani előnnyel és fordítani tudott.

A 6-3-ra megnyert második szett után úgy nézett ki, hogy a balkezes cseh játékosnak könnyű befejezése lesz, hiszen a döntő játszmában már 5-0-s előnye is volt. A nagy küzdőnek számító Stosur azonban nem adta fel, egy bréket vissza is hozott, de ez a feltámadás nem bizonyult elégnek az idén fedett pályán továbbra is veretlen, nem mellesleg 18. ilyen meccsét megnyerő Kvitová ellen, aki 6-3-al zárta le a találkozót.A cseh játékos az évet még a világranglista 30. helyén kívül kezdte, most azonban arra is esélye van, hogy az év végi rangsorban feljöjjön a második helyre, amihez a vasárnapi döntőben nyernie kell.

Kvitová (Marija Sarapova 2004-es menetelése után) hét év után az első olyan női játékos lett, aki rögtön az első vb-szereplése alkalmával eljutott a döntőbe. "Sam ma nagyon jól adogatott, így a második és a harmadik játszma kulcs az volt, hogy el tudtam venni az adogatását. A vége azért kemény volt, még annak ellenére is, hogy 5-0-ra vezettem a döntő szettben. Gyorsan és jól játszott ugyanis és sok nyerőt ütött. Ellene sohasem lehet tudni, hogy mi történik és mikor lendül bele igazán. Az utolsó adogatójátékom viszont szerencsére jól alakult, és ez lezárta a történetet" - örült közvetlenül a mérkőzés után Kvitová, aki már biztos résztvevője a vasárnapi finálénak, ahol vagy Zvonarjova vagy pedig Azarenka lesz az ellenfele.

 

WTA-világbajnokság, elődöntő:

 

Petra Kvitová (cseh, 3.)-Samantha Stosur (ausztrál, 7.) 5:7, 6:3, 6:3
Később:
Viktorija Azarenka (fehérorosz, 4.)-Vera Zvonarjova (orosz, 6.)