NB I előzetes

A Kaposvár győzelemmel, az MLSZ ötmillióval fenyegeti a Vasast

  • Göbölyös János

Szombaton öt mérkőzéssel folytatódik az OTP Bank Liga 14. fordulója. A 15., kieső helyre csúszott Kaposvár a hét közben a Magyar Kupából kiesett Vasast fogadja.

OTP Bank Liga 14. forduló
Kaposvári Rákóczi−Vasas-Híd
Kaposvár, 10.29., szombat, 17.00
Vezeti: Farkas Ádám (Kelemen A., Bozó Z.)
Hathárom-tipp: 1
Idegőrlő heteket élhet át Sisa Tibor. Csapata hazai pályán még veretlen, vendégként - a Kecskemét kivételével - sem alázta meg még senki, mégis egyre lejjebb csúszik a tabellán. Igaz, sokat már nem süllyedhet, csak a Zalaegerszeget előzi meg, és ez bizony már a kellemetlen kategóriába tartozik. Ha a trend folytatódik, szombaton egy ikszre megint jók lehetnek a somogyiak, a döntetlenekből azonban már tele van a padlás - meg Sisa ,,hócipője” is. Nyerni kellene, különben (vész)helyzet lesz Kaposváron, ami mifelénk általában azt jelenti, hogy megtalálják az edzőt. S ha már itt tartunk, minden bizonnyal erőt adhat a játékosoknak, hogy vasárnap ők már találtak valamit - a két nappal korábban ellopott cipőiket. A tolvajokban nyilván dolgozott az önérzet és a csapat iránti szimpátia, hiszen visszacsempészték a tizenhat pár csukát, a lebukást megelőzendő azonban nem a tett színhelyére, az öltözőbe vitték azokat, hanem a pályán, egy szatyorba gondosan becsomagolva hagyták. Az ügy ezzel nincs letudva, a feljelentést nem vonta vissza a klub, így aztán az elkövetőknek csupán a lelkiismeretük nyugodhat meg. Talán a jól bejáratott cipőjének köszönhető, hogy az ügyeletes megmentő, a góllövőlistát vezető Milan Perics a Rákosmenti KSK elleni Magyar Kupa-meccsen is folytatta áldásos tevékenységét, és a 111. percben továbbjuttatta csapatát. A Vasas ellen ennyire azért nem kellene kicentizni a remélt győztes gólt, már csak Sisa Tibor egészségére való tekintettel sem.

,,A Vasas nagyon jó sorozatot produkált a bajnokság utóbbi szakaszában - mondta el véleményét a szombati mérkőzéssel kapcsolatban a kaposváriak vezetőedzője az nb1.hu-n. - Még gólt sem nagyon tudtak elérni ellenük, tehát egy jó formában lévő csapattal találkozunk. Mi nagyon megfogyatkoztunk az utóbbi találkozókon, sőt a sérültjeink mellé megbetegedő játékosok is csatlakoztak. A kezdőcsapatot a pillanatnyi helyzet szerint állítom össze, de a lényeg, hogy aki a pályára lép, annak a maximumot kell kihoznia magából, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a három pont a miénk legyen”.

Kaposvár-Vasas mérkőzés az NB I-ben.
Marijan Vlak ugyanezen a véleményen van. A Vasas - hasonlóan a Kaposvárhoz - szorgosan gyűjtögeti a döntetleneket, a horvát edzővel még veretlen a bajnokságban, ám sokra nem megy vele. Az egy-egy pontok nem érnek annyit, hogy megnyugtató pozícióban érezhessék magukat az angyalföldiek, bár ezúttal nem szomorkodnának egy kaposvári iksz miatt. Már csak azért sem, mert a felvezetés sikertelenül végződött, a Békéscsaba kiejtette őket a Magyar Kupából.
  
,,Úgy gondolom, hogy a Kaposvár sokkal jobb csapat annál, mint amit a tabella jelenleg mutat - utalt a szombati ellenfélre Marijan Vlak a klub honlapján. - Gondolom, nem mondok újat: mindkét gárda számára nagyon fontos ez a mérkőzés. Egy győzelem, de adott esetben a döntetlen is nagyon jól jönne nekünk, és mindent annak kell alárendelnünk, hogy ez meglegyen. Békéscsabán nagyon gyerekes gólokat kaptunk, a helyzeteink nagy részét pedig nem rúgtuk be. Ezt a kupamérkőzést minél hamarabb el kell felejtenünk, és az energiánkat a kaposvári összecsapásra kell összpontosítani. Kupameccseken mindig születhetnek meglepetések, ezt a szerdai játéknap is megmutatta. Ráadásul csak magunkat hibáztathatjuk amiatt, hogy kikaptunk, remélem, szombaton ez nem történik meg. Kivételesen tizenkilenc játékossal utazunk el Kaposvárra, csak a kezdés előtt döntöm el, hogy ki pótolja Casalt és Beliczkyt”.

A két klub között egyébként egy másik meccs is zajlik. Az éppen Kaposvárról szerződtetett, és állítólag a szombati bajnokival kapcsolatban fontos információkkal a Vasas szakmai stábját segítő Farkas Zoltánért a szeptember 15-i határidőig sem kaptak pénzt a somogyiak. Ezért a Rákóczi az MLSZ Fegyelmi Bizottságához fordult, s mint azt Illés János ügyvezető a rakoczifc.hu-n elmondta, a testület úgy döntött, hogy ha a Vasas tizennégy napon belül nem fizet, akkor 5 millió forintos büntetés vár rá.

Forma-index (a legutóbbi öt mérkőzés alapján)
Kaposvár-Vasas
  ellenfél eredmény pontszám
KAPOSVÁR        
  Ferencváros (LK) 2-0 1,50  
  Ferencváros (LK) 2-2 0,50  
  Honvéd (NBI) 2-2 1  
  Haladás (NBI) 1-1 1,25  
  RKSK (MK) 0-0 1,25  
Aktuális forma-index*     1,10  
  VASAS      
  Diósgyőr (LK) 0-3 0  
  Diósgyőr (LK) 1-1 0,50  
  Siófok (NBI) 0-0 1,25  
  Paks (NBI) 1-0 2  
  Békéscsaba (MK) 2-3 0  
Aktuális forma-index*     0,75  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A Ligakupa-mérkőzéseket csak abban az esetben vesszük figyelembe, ha az első kerethez tartozó játékosok legealább 60 %-a pályára lép az adott találkozón. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0( 1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)