NB I előzetes

A Debrecen után a Győrt is megfékezné a Pécs

  • Göbölyös János

Szombaton öt mérkőzéssel folytatódik az OTP Bank Liga 14. fordulója. A második helyezett Győr a hazai pályán még veretlen PMFC otthonába látogat.

Pécsi MFC-Debreceni VSC
Pécs, 10.29., szombat, 17.00
Vezeti: Alvaro Garcia Miquel (Kispál R., Viszokai L.)
Hathárom-tipp: x
Pécsen szokás szerint színvonalas sajtótájékoztatóval vezetik fel az aktuális bajnoki mérkőzést. A vezetőedző mellett egy-egy játékos is elmondja véleményét, válaszol a kérdésekre, nyilatkozik, egyszóval maximálisan kiszolgálja a sajtót, és azon keresztül a szurkolókat. Hozzáteszem, ez lenne a természetes, ám sajnos nálunk egyelőre ritka a pécsihez hasonló tájékoztatás. A nívó ezúttal sem volt gond, a beszélgetés azonban kissé eltért a korábbiaktól, ott ült ugyanis az asztalnál az ügyvezető, Bérczy Balázs is.

Az ok egy hete ismert, Törtei Tamás megvesztegetési ügybe keveredett, ami alapesetben nem lenne túl nagy probléma, ám nagyon nehezen keveredett ki belőle. Túl későn jelentette az esetet az illetékeseknek, ráadásul először két csapattársát is megkereste, egyes információk szerint nekik is megpróbált pénzt felkínálni a Siófok elleni Ligakupa mérkőzés elvesztéséért, szóval belebonyolódott a történetbe, aminek egyszerű vége lett: az MLSZ az év végéig eltiltotta, a klubja pedig szerződést bontott vele. Mindez egyébként nem hatott ki a PMFC játékára, a Debrecen ellen Törtei nélkül is jól futballozott a csapat, hozta az ikszet, megőrizve ezzel hazai veretlenségét. Most a másik nagyágyú, a Győr látogat Pécsre. Mészáros Ferenc először a hétközi Magyar Kupa-találkozóról ejtett néhány szót, már csak azért is, mert az a meccs elég ,,neccesre” sikeredett:

,,Mint sok más kiscsapat, a Csákvár is komolyan vette a mérkőzést - elevenítette fel a történteket a pécsiek vezetőedzője a klub honlapján. - Sajnos, már az elején hátrányba kerültünk, és erőlködnünk kellett az egész meccsen. Ellenfelünk nagyon jól védekezett, őrizte az eredményt. Két cserével fel tudtam frissíteni a csapatot, de mivel a helyzeteket kihagytuk, hosszabbításra került a sor. A végén nyerni tudtunk, és ez volt a legfontosabb. Remélem, hogy akik végig a pályán voltak, azok a Győr elleni találkozóig regenerálódnak”.

Mészáros ezután a szombati bajnoki találkozó esélyeit taglalta, a cél a győzelem, minimum a pontszerzés, ami legalább annyira nehéz lesz, mint volt a múlt héten a DVSC ellen:

,,Az ETO nagyon szervezett csapat, labdabiztos, precízen futballozik, de ugyanúgy megvannak a gyenge pontjai, mint más együttesnek. Ha ugyanazt tudjuk hozni védekezésben, mint a Debrecen ellen, és egy-két extra dologra is képesek leszünk, akkor remélem, hogy az pontokban is kamatozik”.

Pécs-Debrecen (0-0) találkozó az OTP Bank Liga 14. fordulójában
Gyánó Szabolcs is hasonló véleményen van (a csapatkapitány Regedei Csaba mellett ő a másik, akit Törtei beavatott a bundaügybe), neki azonban az a legfőbb célja, hogy mielőbb visszanyerje korábbi jó formáját:  

,,Sajnos, mostanában kevesebb lehetőséget kapok, ennek oka, hogy a posztomon játszó Bajzát Péter egyre jobb teljesítményt nyújt – nyilatkozta a pécsi csatár. - Próbálok minél jobb formába lendülni, csinálom a dolgomat, bízom benne, hogy több időt tölthetek majd a pályán, és ezzel megpróbálok élni. Hasonlóan jó csapattal játszunk, mint a Debrecen, remélem, hogy tudunk gólt, gólokat rúgni, és itthon tartjuk a pontjainkat”.

A győriek az elmúlt fordulóban a tőlük megszokottnál halványabb teljesítménnyel is legyőzték a Videotont, ami egyrészt a saját erejüket, másrészt a bajnok jelenlegi állapotát minősíti. Csertő Aurél azonban nem foglalkozik már ezzel, az eto.hu-nak kijelentette, Pécsen maximális erőbedobás és koncentráció kell a győzelemhez:

,,Ahogyan korábban már említettem, számomra az idei szezon meglepetését az okozta, hogy milyen jól szerepelnek az újonc csapatok - utalt az ellenfélre az ETO vezetőedzője. - A PMFC erejét mutatja az is, hogy pontot szerzett a Debrecen ellen. Játékosaim tudják, hogy csakis akkor tudunk nyerni Pécsen, ha teljes erőbedobással, maximális fegyelemmel és jó helyzetkihasználással játszunk. A cél természetesen a három pont megszerzése. A Pécs nagyon masszívan, taktikusan, jól játszott a múlt héten, erős ellenfél hazai pályán. Úgy érzem, mi is jó formában vagyunk, ezért izgalmas, küzdelmes mérkőzésre számítok. Nekünk a nemzetközi szereplés a célunk, ezt próbáljuk elérni. Előre nem számolgatjuk a pontokat, győzni szeretnénk, aztán a mérkőzés alapján tudunk arról beszélni, hogy elégedettek lehetünk az eredménnyel, vagy sem”.

Forma-index (a legutóbbi öt mérkőzés alapján)
Pécs-Győr
  ellenfél eredmény pontszám
PÉCS      
  Cibalia(EN) 2-0 2
  Siófok(LK) 1-1 0,50
  Diósgyőr(NBI) 0-4 0
  Debrecen(NBI) 0-0 1
  Csákvár(MK) 2-2 1,25
Aktuális forma-index*     0,95
GYŐR      
  ZTE(LK) 1-1 0,75
  ZTE(LK) 3-1 1
  Debrecen(NBI) 0-2 0
  Videoton(NBI) 1-0 2
  Jánossomorja(MK) 9-2 2,50
Aktuális forma-index*     1,25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A Ligakupa-mérkőzéseket csak abban az esetben vesszük figyelembe, ha az első kerethez tartozó játékosok legealább 60 %-a pályára lép az adott találkozón. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0( 1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)