Evezés

Újra összeül a világbajnok Varga-Hirling páros

  • VNA

Ismét összeül a 2005-ben világbajnoki címet szerző Varga Tamás – Hirling Zsolt könnyűsúlyú kétpárevezős egység, amely megcélozza a londoni olimpiát.

Az idei esztendőben a bledi világbajnokságon lehetett evezésben olimpiai kvótát gyűjteni, ahol a szakemberek a Varga Tamás – Galambos Péter könnyűsúlyú kétpárevezőstől várták ezt a legjobban. A magyar egység végül a 13. helyen szerezte meg Szlovéniában, de mivel csak az első tizenegy hajó szerzett londoni indulási jogot, így már csak a pótkvalifikációban bízhatott. A magyar evezősök másrészről örülhettek a remekül szereplő Juhász Adrián – Simon Béla kormányos nélküli kettes eredményének, akik kijutottak Bledben a jövő évi londoni olimpiára.

Ismét összeült a Varga-Hirling világbajnok párosJövőre Luzerben pótkvalifikációs Világkupa-versenyt rendeznek, ahol lesz még lehetőség a kvóta megszerzésére a többi magyar egységnek is. Varga és Galambos ugyan még az Európa-bajnokságon szerzett egy ötödik helyet a szezon végén, de úgy tűnik, hogy ez sem győzte meg őket arról, hogy ebben a felállásban lesz érdemes próbálkozniuk a londoni indulásért. Hétfőtől kezdve ugyanis Varga Tamás már nem Galambossal, hanem korábbi világbajnok párjával, Hirling Zsolttal edz. A régi munkakapcsolat felelevenítésének lehetősége az idei szegedi országos bajnokságon vetődött fel, ahol az utóbbi időben inkább hobbi-jelleggel evező és Kenyában öt hónapig önkénteskedő Hirling remekül szerepelt.

Egy időre felvetődött annak a lehetősége is, hogy a három remek könnyűsúlyú evezős a lehetséges összes felállásban kipróbálja magát és a legjobb formációban fut neki a jövő évi versenyeknek, de végül a korábbi eredmények és a két evezős közötti remek összhang döntött a Varga-Hirling duó reaktiválásáról. A tavalyi világbajnoki harmadik helyen szerző Galambos számára ezzel nagy eséllyel elúszik a londoni szereplés lehetősége, hiszen a könnyűsúlyúaknál egypárevezősben (ahol tavaly Új-Zélandon vb-bronzérmes lett) nem rendeznek olimpiai versenyeket, a normálsúlyúak között pedig nem nagyon van reális esélye a kvóta megszerzésére.