Forma-1

Csak por és más semmi - szabadedzések, Indiai Nagydíj

  • Kele János

Szakított Hamilton, nyert Massa, büntetést kapott Pérez, a pályára pedig egy kutya is beszaladt. Senna ötpercenként kezet mos, harminc évet ment vissza a mezőny időben Indiában.

Lewis Hamilton, a Mclaren Forma-1-es versenyzője veszi fel kalocsai mintákkal díszített overálját a Magyar Nagydíjon a Hungaroringen 2011 júliusában

Kissé megkésve bár, de törve nem, jelentkezünk a világtörténelem első Indiai Nagydíjának szabadedzés-értékelésével. Kiemeljük, hogy a Ferrari versenyképes, hogy Hamilton felszabadult, és azt is megemlítjük, hogy Vettel feltűnően kompromisszum-kész - de csak azért, hogy a végén kijelenthessük, a pénteki napot a por uralta Új-Delhiben.

Bombaként robbant a hír pár napja, hogy a celebvilág álompárja, Nicole Scherzinger és Lewis Hamilton szakítottak - vagyis szaknyelven szólva a 2008-as világbajnok megkapta a fekete zászlót énekes-mentor barátnőjétől. Azóta persze mindenki tudni véli, a szezon második felében mutatott igencsak visszafogott Hamilton-teljesítmény a roskadozó szerelmi fészeknek volt köszönhető, a McLaren-pilóta valósággal őrlődött a versenyhétvégék folyamán, egyszerűen összecsaptak a feje fölött a hullámok.

Hogy így volt-e, senki nem tudhatja biztosan.

Az azonban történelmi tény, hogy a szakítás bejelentését követő első hivatalos F1-es edzésen nem talált legyőzőre!

Félretéve persze a viccet és az iróniát, menten meg kell jegyeznünk, hogy mindössze egy szabadedzésről volt szó, az ilyenekből pedig messzemenő következtetéseket sosem szabad levonni. Pláne akkor nem, ha centiméteres vastagságban áll a por a versenyvonalon, és a legtöbb pilóta már annak is örül, ha végig tud úgy menni a pályán, hogy nem jön szembe egyetlen kóbor kutya sem.

És még mielőtt valaki azt hinné ez utóbbiról, hogy vicc, gyorsan leszögezem, halálosan komoly a dolog, és ha hozzácsapjuk még ehhez a tegnapi áramkimaradást az interjúszobában, akkor nem is kell csodálkoznunk, hogy Massa olyanokat nyilatkozik, miszerint „olyan, mintha harminc évet visszamentünk volna az időben.” Én a magam részéről csak annyit tudok hozzátenni, hogy kíváncsian várom a versenyt, ha az is olyan jó lesz, mint az 1981-es versenyidény futamai, akkor minden bizonnyal elégedetten ülök majd a vasárnapi ebéd mellé.

A poén kedvéért még illik megjegyezni, hogy Bruno Senna állítólag ötpercenként rohan a mellékhelyiségbe kezet mosni, az ilyen nyilatkozatok és üzenetek láttán nem lennék meglepve, ha a történelem első Indiai Nagydíja egyben az utolsó is lenne. Főleg annak fényében, hogy a koreai futam ennél jóval kisebb szervezési bakik miatt is a támadások kereszttüzébe került - hiába no, a Formula-1 nem a kispályások játszótere.

Nem nagy meglepetés, hogy elsősorban a fentebb leírt, kissé bulvár-szagú történések határozták meg a napi újságírói szóbeszédet Új-Delhiben, szinte eltörpültek ezek mellett az olyan, már-már marginálisnak ható események, mint Hamilton váltóhibája, majd háromhelyes rajtbüntetése, Massa szabadedzés-győzelme vagy Vettel nyilatkozata, miszerint ha kell, ő bizony hajlandó előre engedni Webbert.

Való igaz persze, ember legyen a talpán, aki le tud vonni következtetést abból, hogy miközben délelőtt még a Mercedesektől is kikap a Ferrari, néhány órával később Massa már a Red Bullokat is veri. Reálisan persze inkább ez utóbbit érdemes vizsgálni, hiszen délután már jelentősen javultak a köridők, ráadásul a Mercedesen kívül nem sokat változott az élmezőny: a stuttgartiak borzalmasan hátracsúsztak, de vélhetően azért, mert inkább a versenybeállításokat tesztelték, és teli tankkal körözgettek.

Ami pedig Hamilton és Pérez rajtbüntetését illeti: a két delikvens állítólag nem vette észre az első edzés ideje alatt lengetett dupla sárga zászlót, a telemetria viszont elárulta bűnösségüket, mind a ketten zöld szektort futottak akkor, amikor lassítani kellett volna, a szabályok értelmében teljesen jogos a büntetés. Azt mondjuk nem pontosan tudom, hogy a szintén zöld szektort futó Rosberget miért nem vették elő a stewardok, de egyrészt én nem értek a szabályzathoz, másrészt pedig csak az interneten láttam egy zöld villanást, a telemetriai adatokba nem engedtek nekem bepillantást.

Hatharom tippek az időmérőre:

1. Vettel
2. Hamilton
3. Webber 

Forma-1
Indiai Nagydíj
2. szabadedzés:
1. Felipe Massa (brazil, Ferrari) 1:25.706 p
2. Sebastian Vettel (német, Red Bull) 1:25.794
3. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari) 1:25.930
4. Lewis Hamilton (brit, McLaren) 1:26.454
5. Mark Webber (ausztrál, Red Bull) 1:26.500
6. Jenson Button (brit, McLaren) 1:26.714
1. szabadedzés:
1. Hamilton 1:26.836 p
2. Vettel 1:27.416
3. Webber 1:27.428
4. Button 1:28.394
5. Michael Schumacher (német, Mercedes) 1:28.531
6. Nico Rosberg (német, Mercedes) 1:28.542
a további program:
Szombat
3. szabadedzés 7:30
időmérő edzés 10:30
Vasárnap:
futam 10:30