Indiai Nagydíj

Schumachert lenyűgözték a szervezők

  • MTI

A hétszeres világbajnok Michael Schumacher szerint óriási és kiváló munkát végeztek a vasárnapi Forma-1-es India Nagydíj szervezői.

Schuminak izgalmas a pálya "Rendkívül izgalmas és érdekes a pálya vonalvezetése, mindent felkínál amit a pilóták szeretnek" - mondta a Mercedes-istálló német pilótája az Új-Delhitől ötven kilométerre található, Buddh elnevezésű létesítményről, amely a hét végén mutatkozik be az autósport elitkategóriájában. - "Élvezetes versenyre van kilátás, úgy gondolom az F1 indiai rajongói örömüket lelik majd benne."

A 150 ezer néző elhelyezésére alkalmas pályát a német Hermann Tilke tervezte, aki a dél-koreai, a török és a malajziai futam helyszínét is megálmodta. A hossza 5,137 km, a verseny 60 körös lesz, így a teljes táv 307,249 km. Az aszfaltcsíkon összesen 16 kanyar található - hét bal és kilenc jobb -, ám ennek ellenére a pálya gyorsnak mondható. A számítások szerint a legnagyobb sebességet, 315 km/órát a negyedik kanyar előtt érhetik el a versenyzők.  A boxutca hossza 600 méter, ez a legnagyobb az összes F1-es pálya között.

A Buddh építése több mint 290 millió eurót emésztett fel és a sportkomplexumban egy krikett pálya is található, ez nemzeti sportnak számít a szubkontinensen.

Az Indiai GP magyar idő szerint vasárnap 10:30 órakor rajtol, a pilóták között a német Sebastian Vettel már két versennyel korábban megvédte vb-címét, csapata, a Red Bull pedig a legutóbbi dél-koreai futamon hódította el másodszor a trófeát.