Asztalitenisz

Timo Boll inkább GPS-jeladót viselne a holléti nyilvántartás helyett

  • VNA

A németek tizenötszörös Európa-bajnok asztaliteniszezője, Timo Boll támogatja a doppingellenes harcot, de nem tetszik neki a holléti nyilvántartás rendszere.

Élsportolók egymás között gyakran válogatott szitokszavak közepette szokták emlegetni a holléti nyilvántartást (az ún. whereabouts) rendszerét, amelyben a dopping ellenőröknek előre meg kell adni a jövőbeni tartózkodási helyüket. A 15-szörös Európa-bajnok asztaliteniszező, a német Timo Boll egyetért ugyan a rendszer céljaival, de annak megvalósítása szerinte felettébb kellemetlen mindenki számára. „Alapvetően nincsen problémám azzal, hogy meg kell adnom, hogy éppen hol fogok tartózkodni. Egyszerűen csak nehézkesnek tartom azt, ahogy minden szükséges adatot fel kell vinnünk a rendszerbe. Ha rajtam múlna, inkább viselnék egy GPS jeladót, amely mindig egyértelműen jelzi, hogy éppen hol vagyok” - nyilatkozta a német rádióban a nyáron sokáig Kínában készülő Boll.

Timo Boll akár GPS jeladót is viselni, hogy segítse a doppingellenes harcot
A jelenlegi szabályozások szerint a sportolóknak három hónapra előre részletes lebontásban meg kell adniuk a jövőbeni tartózkodási helyüket, amely ellen sokan adatvédelmi okokra hivatkozva tiltakoznak. Boll szerint ez a nehézkes adminisztrációs rendszer azt is magával hozza, hogy ha valaki két-három alkalommal elfelejti kitölteni a megfelelő papírokat, akkor eltiltást kaphat és akár az egész sportolói pályafutása kettétörhet. Timo Boll úgy gondolja, hogy sportága nem számít kifejezetten dopping-érzékenynek, de ettől függetlenül a rendszeres ellenőrzésekre szerinte is szükség van.