Rögbi-vb

Senki sem akarta őt a csapatba, mégis megnyerte Új-Zélandnak a vb-t

  • VNA
Címkék:

A világbajnokság előtt nem sokkal - csapaton kívüliként - még békésen horgászott haverjaival, majd mégis Stephen Donald lett a rögbi világbajnokság döntőjének egyik hőse.

Kevés pontos mérkőzést és drámai végjátékot hozott vasárnap a rögbi világbajnokság döntője Új-Zélandon, ahol a házigazda együttes 8-7 arányban győzött az ezzel története harmadik vb-döntőjét is elbukó francia válogatott ellen. A finálé egyik hőse az a Stephen Donald volt, aki a második félidőre csereként állt be és remekül pótolta az elsőszámú rúgót, Piri Weepu-t, aki az első félidőben háromszor is elrontotta gólszerzési lehetőségét. Donald rögtön be is lőtt egy büntetőt 32 méterről, amellyel csapata 8-0-s előnyt szerzett és mint később kiderült ennek a pontszerzésnek is volt köszönhető az All Blacks (Tiszta feketék) második világbajnoki címe.

A 27 esztendős rúgójátékos ezt megelőzően egyetlen mérkőzésen sem lépett pályára a tornán, most viszont őt ünnepli Új-Zéland. Donald ráadásul az angolban igencsak hangzatos „from zero to hero” átmenetet is megvalósította, vagyis korábban nélkülözött és gyengébb mérkőzései után erősen lesajnált játékosból lett egyik pillanatról a másikra igazi sztár lett. Stephen Donaldot tavaly egy Ausztrália elleni találkozó után kezdte ki az új-zélandi közönség. Akkor ugyanis 24-12-es All Blacks vezetésnél Dan Carter helyett szintén csereként lépett pályára, de sorozatos „bénázásai” miatt a kiwik nem tudtak már több pontot szerezni, ráadásul mivel Ausztrália 26-24-re fordított - amivel tíz vereség után tudott győzni az ősi rivális ellen - így egyből a bűnbak szerepet is ráosztották az új-zélandi sajtóban. A válogatott környékén sokan nem is akarták őt látni, ennek alátámasztására pedig többen Stephen Donald-ellenes Facebook oldalakat is elindítottak.

„Öngyilkos dolog lenne, ha túl sokat foglalkoznék azzal, amit az emberek mondanak a teljesítményemről. Mindig is kiálltam a dolgokért és nem akarom az embereknek azt bizonygatni, hogy tévednek, egyszerűen csak jól akarom végezni a feladatomat. A mérkőzés végén mindig az a fontos, hogy a csapattársaim mennyire tisztelnek engem és ezzel eddig sohasem volt gond” - nyilatkozta akkoriban Donald, akit a mostani vb-siker után bizonyára élete végéig ingyen sörrel látnak majd el a szurkolók a távoli szigetországban.

Stephen Donald lett a rögbi-vb döntőjének hőseDonald eredetileg nem is szerepelt volna a világbajnokságon, de mivel a keretbe jelölt Dan Carter és Colin Slade megsérültek, így mégis képbe került, sőt a döntőben térdsérülést szenvedő Aaron Cruden helyetteseként még pályára is léphetett. A keretbe eredetileg Slade helyére került be Donald, de meglehetősen kalandos körülmények között. Az új-zélandi szövetségi kapitány, Graham Henry ugyanis többször kereste őt telefonon, de mivel Donald nem szokott ismeretlen számról érkező hívásokat felvenni, így nem is tudhatott a hirtelen jött lehetőségről. Akkoriban éppen a Waikato folyó mentén horgászott barátaival és éppen sört kortyolgatott, amikor az All Blacks egyik vezetője (az ő száma szerencsére benne volt a telefonjában), Mils Muliaina hívta őt, hogy azonnal szükség lenne rá a válogatott keretnél. Ez a nap az utólag történtek tükrében kifejezetten jól alakult neki, ráadásul Donald aznap a horgászattal is szerencsés volt, hiszen összesen 11 kg-nyi apró hallal térhetett haza. Az új-zélandi játékos lehet, hogy hosszú ideig utoljára játszott most a válogatottban, hiszen hamarosan Európába költözik, hiszen a közelmúltban két évre az angol Bath csapatához igazolt.