Magyar válogatott

Legyőztük az oroszokat, észtek vezetik a lengyel-magyart

  • Göbölyös János

Miközben Egervári Sándor Vági Mártonnal, az MLSZ-főtitkár és Berzi Sándor alelnök társaságában Amszterdamban egyeztet csoportellenfeleinkkel a vb-selejtezők programjáról, a szövetségi kapitány segítői a hétvégi bajnoki fordulót elemezgetik, és a válogatott évzáró programját készítik elő. Nemzeti csapatunk november 11-én Liechtensteinnel, 15-én pedig Lengyelországgal játszik barátságos mérkőzést.

Magyarország-Lengyelország barátságos válogatott labdarúgó-mérkőzés
"Én inkább felkészülési meccseknek nevezném ezeket, hiszen szándékaink szerint a két találkozó már a jövő évi világbajnoki-kvalifikáció jegyében zajlik
- nyilatkozta honlapunknak Csábi József, a válogatott pályaedzője. - Ami persze nem azt jelenti, hogy a B-csapat lép majd pályára, szeretnénk a legerősebb keretet összeállítani, de elképzelhető, hogy olyan is meghívót kap, aki eddig kevesebb lehetőséget kapott, de már hosszabb ideje a látókörünkben van. Azért is fontos minden ilyen alkalmat kihasználni, mert nem biztos, hogy összejön a téli szünetre tervezett ligaválogatott-túra, nehéz ugyanis ebben az időszakban megfelelő ellenfelet találni.”

A novemberi mérkőzéssekkel kapcsolatban először azt kérdeztük Csábitól, hogy mivel Liechtenstein Európa egyik leggyengébb válogatottja, mennyiben szolgálja ez a felkészülésünket?

,,Valóban nem nevezhető acélosnak a liechtensteini csapat, de azért leírni sem szabad. Az Eb-selejtezőkön például otthon megverték a litvánokat, idegenben pedig döntetlent játszottak velük. Elképzelhető, hogy lehetett volna nevesebb ellenfelet is találni, de szerintem jó ez így, a lengyelek majd kompenzálják az erőviszonyokat.”

Ha már a lengyel válogatottnál tartunk, a soccerway.com internetes portál szerint november 11-én Olaszországgal, 15-én pedig Oroszországgal játszik Franciszek Smuda csapata. De akkor hol vagyunk mi?

,,Valószínűleg nem frissítették még a programot, én nem tudok arról, hogy változott volna a menetrendünk - mondta Csábi. - A lengyel szövetség honlapján egyébként már a játékvezetők neve is olvasható, eszerint észt bíró, Hannes Kaasik vezeti majd a mérkőzésünket.”

Az mindenesetre hízelgő ránk nézve, hogy az olaszok után négy nappal egy másik csoportgyőztes, Eb-résztvevő válogatott helyett velünk meccselnek a lengyelek. Csábi József végül ejtett néhány szót a hétvégi fordulóról, nem elsősorban szakmai, inkább érzelmi szempontból:

,,Kispesten és Győrben a helyszínen láttam a mérkőzést, örömteli volt számomra, hogy a rossz időjárás ellenére sok néző volt jelen. De ugyanez elmondható a Fradi-Újpest vagy a Pécs-Debrecen meccsre is. A bajnokság látogatottsága érezhetően emelkedik, egyre több szurkoló megy ki a stadionokba, és talán nem tűnik szerénytelenségnek, a fokozódó érdeklődés kicsit a magyar válogatott szereplésének is köszönhető. Így azért sokkal hangulatosabbak a mérkőzések, a hibák, a hiányosságok is könnyebben megbocsáthatók. Visszatérve Kispestre, csodálatos látvány volt, ahogyan a diósgyőri ultrák a lefújás után még vagy negyedóráig éltették a csapatukat. Egy öblös hangú Honvéd-drukker oda is ordított nekik, hogy ,,nézzetek a táblára”, de ez sem érdekelte őket, úgy ünnepeltek, mintha nyertek volna. Apróságnak tűnik, de az ilyen események azt igazolják, hogy jó úton járunk, haladunk egy más futballkultúra felé”.