Műkorcsolya

Davis és White legyőzhetetlen volt a Skate Americán

  • VNA

Az elmúlt hétvégén a műkorcsolyázók számára is elkezdődött a Grand Prix versenysorozat, a Skate Americán a házigazda amerikaiak két számot is megnyertek.

Az elmúlt hétvégén a Kalifornia állambeli Ontarioban a Skate America elnevezésű versennyel vette kezdetét a műkorcsolyázók hét állomásból álló Grand Prix sorozata. A férfiaknál az olimpiai bajnok Evan Lysacek távollétében - a verseny történetében először - nem jutott érem a házigazdáknak. Az Európában megszokotthoz képest kisebb jégpálya ugyan zavarta a 21 esztendős cseh Michal Brezinát, aki ugyan a kűrben - sok kisebb hibája miatt - csak a harmadik legjobb lett, de a jól sikerült rövidprogramjának köszönhetően mégis az élen végzett, így a 2011-es vb negyedik helye után megszerezte pályafutása első Grand Prix győzelmét. Jól sikerült a hétvége a belga Kevin van der Perren számára is, aki a kűrben a legmagasabb pontszámot kapta, így négy év után ismét érmes lett a GP-sorozatban. A harmadik helyet a két évvel ezelőtti Skate America győztes, a vb-második japán Takahiko Kozuka szerezte meg. 

Szintén szombaton késő este ért véget a jégtáncosok versenye, ahol a világbajnok és olimpiai ezüstérmes Maryl Davis és Charlie White sikeréhez nem fért kétség. Az amerikai páros ugyanis mindkét programjában toronymagasan a legmagasabb pontszámot kapta, így megismételte tavalyi elsőségét a Skate Americán. A második helyet a francia Nathalie Péchalat – Fabian Bourzat kettős szerezte meg, megelőzve a Grand Prixben először dobogóra álló, a kűrben az ötödikről a harmadik helyre felzárkózó litván Isabella Tobias és Deividas Stagniünas kettősét. Érdekesség, hogy utóbbi páros csupán tartalékként utazott el a versenyre, de végül riválisak betegsége miatt mégis jégre kellett lépniük.

Az amerikaiak világbajnok jégtáncos párja legyőzhetetlen volt a Skate Americán
Vasárnap a hölgyek versenye ért véget, ahol ugyan a kűrben Alissa Czisny csak a második legjobb pontot kapta, de a rövidprogramban szerzett előnyét meg tudta tartani az olasz Carolina Kostner előtt. Kettőjük között viszont szinte minimális (0,13 pont) volt a különbség a végelszámolásnál. A svéd műkorcsolya sportnak Viktoria Helgesson szerzett nagy dicsőséget, hiszen személyében először lett Grand Prix dobogós az északi országnak. A kűrben hét tripla ugrást is bemutató Czisny négy év után az első amerikai női korcsolyázó lett, aki a rangos hazai versenyen érmet tudott szerezni.

A párosoknál nagy fordulatot hozott a vasárnapi befejező program, hiszen a rövidprogramot alaposan elrontó Aljona Szavcsenko - Robin Szolkowy páros az ötödik helyről tudta megnyerni a versenyt. A német páros a rövidprogramban elrontotta a dobott tripla Axel ugrást, de mivel pontszámban nem volt nagy hátrányuk a többiek mögött, így várható volt, hogy éremért fognak küzdeni. A háromszoros világbajnok Szavcsenko és Szolkowy végül remekül korcsolyázott és sorozatban második, összesítésben pedig harmadik alkalommal győzött a Skate America versenyen. Mögöttük a kínai Zsang Dan – Zsang Hao páros végzett a második helyen, akik tavaly kéz- illetve vállsérülése miatt a teljes szezont kihagyták. A dobogóra a kanadai Kirsten Moore-Towers és Dylan Moscovitch párosa állhatott még fel ebben a számban, ami kifejezetten jó hírnek számít szurkolóik számára, hiszen a műkorcsolyázók Grand Prix sorozata október végén éppen Kanadában folytatódik.