MotoGP Malajziai Nagydíj

Marco Simoncelli nem élte túl a szörnyű ütközést

Életét vesztette Marco Simoncelli, a Honda 24 éves olasz versenyzője a gyorsaságimotoros-világbajnokság Malajziai Nagydíján. A királykategória futamán a 2. körben Simoncelli megcsúszott, a mögötte haladó Colin Edwards és Valentino Rossi is nekiütközött. A baleset következtében a motoros sisakja lesett, percekig magatehetetlenül feküdt az aszfalton, életét nem tudták megmenteni.

Életét veszítette Marco Simoncelli. A 24 éves olasz gyorsasági motorkerékpáros a vasárnapi malajziai vb-futamon bukott olyan szerencsétlenül, hogy az eset következtében meghalt.

A tragikus baleset a Nagydíj második körében történt, az olasz a negyedik pozícióért csatázott Alvaro Bautistával, amikor az egyik kanyarban elveszítette uralmát motorja felett, megpördült, és a mögötte nagy sebességgel érkező Colin Edwards és Valentino Rossi is nekicsapódott. Edwards leesett a gépéről, a hírek szerint kificamodott a válla, Rossi meg tudta tartani egyensúlyát, és nem bukott. Simoncelli sisakja az ütközés hevében leesett, percekig mozdulatlanul feküdt, a versenyt rögtön félbeszakították a piros zászlóval, és néhány perccel később, amikor kiderült, hogy kritikus állapotban van, a futamot törölték.

Simoncellit mentővel azonnal kórházba szállították, súlyos fej-, nyak- és mellkasi sérüléseket szenvedett. Helyi idő szerint 16:54 perckor bejelentették, hogy az orvosok hiába küzdöttek életért. A MotoGP nyolc év után szedett újra áldozatot, 2003-ban a Japán Nagydíjon Kato Daidzsiro vesztette életét. A világbajnoki sorozatban az utolsó halálos baleset tavaly szeptemberben volt, amikor a Moto2-ben Tomizava Soja halt meg Misanóban.

A rajongók kedvence volt egyedi vezetési stílusa miatt.Marco Simoncelli 2002-ben mutatkozott be a világbajnoki sorozatban a 125 köbcentiseknél, 2008-ban világbajnok lett a 250-es géposztályban, éppen ezen a pályán. A MotoGP-ben a tavalyi volt az első szezonja, a nyolcadik helyen végzett a pontversenyben. Idén két futammal a szezon vége előtt a hatodik helyen állt az összetett versenyben. 2011-ben már kétszer megszerezte a pole pozíciót (Catalunya, Assen), és kétszer a dobogóra is felállhatott, Brnóban a harmadik, egy héttel ezelőtt Ausztráliában a második helyet szerezte meg. A rajongók kedvence volt egyedi vezetési stílusa miatt.

Simoncelli halála egy héten belül a második tragikus eset a motorsportban, múlt vasárnap a Las Vegas-i Indy 300-as futamon a 33 éves Dan Wheldon autója egy baleset után a levegőbe emelkedett, és a falnak csapódva lángokba borult, az ő életét sem tudták megmenteni.

A tragikus baleset

Simoncelli utolsó néhány kanyarja