NB I előzetes

Győri szintfelmérő a Videotonnak

  • Göbölyös János

Vasárnap két mérkőzéssel folytatódik az OTP Bank Liga 13. fordulója. A múlt héten egyaránt 2-0-s vereséget szenvedett Győr és Videoton okaz ETO Parkban játszik egymással.

A Győr és a Videoton előző fordulóbeli veresége minden bizonnyal a fehérváriakat viselte meg jobban, hiszen saját közönségük előtt győzte le őket a Kecskemét. Paulo Sousa csapata a mérkőzéssel együtt a százszázalékos hazai mérlegét is elvesztette, most ráadásul ott kellene feledtetni a botlást, ahol eddig egyetlen csapatnak sem sikerült pontot szerezni. Az ETO-nak a debreceni vereség után egy feladata van, ragadni a Lokira, ehhez viszont hoznia kell az otthoni meccseket, melyek közül a Videoton elleni tűnik a legnehezebbnek. Tudja ezt Csertői Aurél is, aki az etofc.hu-nak adott nyilatkozatában a szokásosnál többet foglalkozott az ellenféllel: 
  
,,A Videotonnak nagyon erős kerete van, de nem okozhat meglepetést számunkra, szerintem az egyéniségek döntik el a mérkőzést - fogalmazott a győriek vezetőedzője. - Úgy érzem, két egyforma csapat lép pályára, és úgy, mint Debrecenben, itt is nüansznyi dolgok, egyéni hibák, megvillanások, csatárteljesítmények döntenek, illetve a csapategység is fontos tényező lehet az eredményesség szempontjából. Ellenfelünk játékosállományát ismerjük, a Videoton modern, jó focit játszik. Nem lesz könnyű dolgunk a fehérváriak ellen sem, de bízom abban, hogy sikerül ismét nyerni. Visszatérve a múlt heti rangadóra, a debreceni játék negatívuma, hogy nem szereztük meg a három pontot, pozitívuma viszont az ott mutatott játék. Erre kell építenünk, és ha a helyzetkihasználásunk jobb lesz, akkor nem lehet baj. Szurkolóink támogatása nagy segítség lehet a hazai győzelmi sorozat folytatásában."

Sztanisics (b) és Andre Alves harcol a labdáért a májusi, fehérvári összecsapáson


Sousa is futott néhány tiszteletkört, miközben saját csapatáról beszélt a vidi.hu-n. A portugál tréner szavaiból kitűnik, hogy az ősz egyik legnehezebb mérkőzésére számít, de mint mindig, most is a győzelem a célja:

,,Az ETO nagyon jó csapat, amely szépen teljesít, nagyon erős, különösen a saját stadionjában, ahol még nem kapott ki ebben a szezonban - utalt a győriek hibátlan hazai mérlegére a Videoton vezetőedzője. - Olyan együttesről van szó, amely nagyon szépen, intenzíven játszik, ezért nekünk a legjobb formában kell lennünk, jól kell teljesítenünk. Úgy, hogy el tudjuk érni azt az eredményt, amit minden mérkőzésen szeretnénk, azaz megszerezni a három pontot. Minden meccsen vannak lehetőségeink, helyzeteink, és ha hiszünk magunkban, akkor a Győr ellen is lesznek. Igaz, egy olyan jó csapat vár ránk, amely tudja, mit kell tennie, az edzőjük ráadásul sokat dolgozott a játékosokkal annak érdekében, hogy meg tudják valósítani az elképzeléseiket. Az ETO remekül kezdte a bajnokságot, ezért sokkal motiváltabb lett, és még egyszer mondom, amikor otthon játszik, nagyon nehéz nyerni ellene. Ráadásul olyan edzője van a Győrnek, akinek az önbizalma a játékosokat is erősíti. A mi labdarúgóink is motiváltak, igaz, néha elmaradunk a valós tudásunktól. Úgy érzem, most megvan bennünk az a harcosság, amire szükség van a győzelemhez. Ez sokat segít abban, hogy gyarapítsuk a pontjaink számát, és hogy a klub elérje azt a szintet, amelyet mindenki szeretne”.

Nos, ha legalább két góllal nyer a Videoton, akkor ez a szint dobogót érne, ami már közelít ahhoz az elváráshoz (és tervhez), amit Fehérváron megfogalmaztak az idény elején. Egy újabb vereséggel maradna a sűrű középmezőny, ami egyben azt is jelentené, hogy nagy valószínűséggel kétesélyessé válik a bajnoki cím.

Forma-index (a legutóbbi öt mérkőzés alapján)
Győr-Videoton
  ellenfél eredmény pontszám
GYŐR      
  Diósgyőr(NBI) 0-2 0
  Kecskemét(NBI) 4-0 2
  ZTE(LK) 1-1 0,75
  ZTE(LK) 3-1 1
  Debrecen(NBI) 0-2 0
Aktuális forma-index*     0,75
VIDEOTON      
  Zalaegerszeg(NBI) 4-1 2
  Ferencváros(NBI) 1-0 2,50
  Honvéd(LK) 2-1 1
  Honvéd(LK) 1-1 0,75
  Kecskemét(NBI) 0-2 0
Aktuális forma-index*     1,25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A Ligakupa-mérkőzéseket csak abban az esetben vesszük figyelembe, ha az első kerethez tartozó játékosok legealább 60 %-a pályára lép az adott találkozón. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0( 1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)