NB I előzetes

Vlak pontokat kér torta helyett

  • Göbölyös János

Szombaton öt mérkőzéssel folytatódik az OTP Bank Liga 13. fordulója. A tavalyi ezüstérmes, jelenleg nyolcadik Paks a tizenkettedik helyezett Vasashoz látogat.

Marijan Vlak, a Vasas edzője irányítja játékosait a csapat edzésén 2011 októberében

Marijan Vlak besokallt. A Vasas horvát trénere a múlt heti, Siófok elleni 0-0 után egyebek mellett azt nyilatkozta, ha lehetne, megkérné a szövetséget, hogy a döntetlenért járó egy pontot is vegye el csapatától. Súlyos kritika egy idegenbeli pontszerzést követően, főként annak tudatában, hogy Siófokon a Debrecen, a Honvéd és a Videoton is ugyanezt az eredményt tudta produkálni. Mindebből az látszik, hogy Vlak igényei megnőttek, ma már egyáltalán nem boldogítja az, hogy vele még veretlen a Vasas. A sok iksz miatt az angyalföldiek továbbra is a veszélyes zónában vegetálnak, és ez bizony aggasztó lehet a jövőre nézve.

OTP Bank Liga 13. forduló
Vasas-Híd−MVM Paks
Illovszky Stadion, 10.22., szombat, 1500 Vezeti: Takács János (dr. Varga Zs., L. Tóth L.)
Hathárom-tipp: x
"Egy ilyen gyengébb mérkőzés után nem megengedett a vidámság és a jókedv, megérdemelték a játékosok a kritikát" – utalt Marijan Vlak a klub honlapján arra, hogy kedden az öltözőben is kifejtette nemtetszését a legutóbbi mérkőzésen nyújtott teljesítménnyel kapcsolatban. - "A siófoki játékról markáns véleményem volt, és igyekeztem nyomatékosan a csapat tudtára adni, hogy mivel voltam elégedetlen. Remélem, lesz hatása ennek, és a játékosok elgondolkodtak a hallottakon. A helyzetünket felesleges bővebben elemezni: nekünk minden mérkőzés nagyon fontos, így a Paks elleni is. Nagyon jó csapat lesz az ellenfelünk, amely tavaly nem véletlenül végzett a második helyen. Nagy kihívást jelent számunkra, hogy egy ilyen együttest fogadhatunk. Ennek ellenére csak a győzelemmel lennék elégedett. Az már a játékosokon múlik, hogy képesek lesznek-e megvalósítani. Adott a keretünk, létszámra megvagyunk, de most még kevés az olyan minőségi labdarúgó, akikből igazán válogatni tudnék. Tervezek bizonyos változtatásokat a kezdőcsapatban, de sok variációs lehetőségem nincs. Bízom benne, hogy a születésnapomra megkapom a három pontot a csapattól."

Az utolsó mondatot már mosoly kísérte, Vlak vasárnap lesz 56 éves, és a torta helyett minden bizonnyal jobban örülne egy győzelemnek. Ha a Paks ellen a szükséges papírok hiányában még nem, de később segítségére lehet két újonnan igazolt labdarúgó, pénteken este ugyanis aláírta kettő plusz egyéves szerződését a ghánai születésű, de angol útlevéllel rendelkező csatár, Bradley Hudson-Odoi, illetve a horvát belső védő, Jurica Pranjics.

Pakson egy bejelentés tette oldottabbá az amúgy sem feszült légkört. A város önkormányzata úgy döntött, hogy a futballcsapatot is kitünteti a Pro Urbe díjjal. Hajdú János polgármester szerint a klub az elmúlt szezon kiváló eredményeinek köszönhetően érdemelte ki az elismerést, melynek hivatalos átadására vasárnap kerül sor. A játékosok azt tervezik, hogy egy újabb győzelemmel érkeznek majd a ceremóniára, de vajon az edzőjük mit vár az angyalföldi mérkőzéstől?

"A Vasas hosszú ideje nem kapott ki, hét forduló óta őrzi veretlenségét" - nyilatkozta Kis Károly a paksifc.hu-nak. - "Ehhez az is hozzájárult, hogy nagyon szervezett a védelmük, és alig kapnak gólt. Amire különösen oda kell figyelnünk, hogy a remek védekezésük mellett, mozgékony támadóik vannak. Nekünk éppen ezért sokkal jobb teljesítményt kell nyújtanunk védekezésben, mint eddig ettük. Ami pedig a támadójátékunkat illeti, a begyakorolt elemek mellett több olyan akciót kell vezetnünk majd, ami a játékosok kreativitásából fakad. Nagyon nehéz mérkőzésre számítok."

A paksiak közül három meghatározó játékos hiányzik majd, Sifter Tamás öt sárga lap, Hrepka Ádám és Sipeki István pedig sérülés miatt nem léphet pályára.

Forma index (a lgutóbbi öt mérkőzés alapján)
Vasas-Paks
  ellenfél eredmény pontszám
VASAS      
  Pápa(NBI) 0-0 1,25
  Újpest(NBI) 3-0 2
  Diósgyőr(LK) 0-3 0
  Diósgyőr(LK) 1-1 0,50
  Siófok(NBI) 0-0 1,25
Aktuális forma-index*     1,00
PAKS      
  Pécs(NBI) 4-4 1
  Honvéd(NBI) 3-2 2,50
  Kecskemét(LK) 1-2 0
  Kecskemét(LK) 1-2 0
  Haladás(NBI) 3-2 2
Aktuális forma-index*     1,10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A Ligakupa-mérkőzéseket csak abban az esetben vesszük figyelembe, ha az első kerethez tartozó játékosok legealább 60 %-a pályára lép az adott találkozón. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0( 1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)