NB I előzetes

Szivics újabb blöffje? - Az ősz legfontosabb meccsére készül a Kecskemét

  • Göbölyös János

Szombaton öt mérkőzéssel folytatódik az OTP Bank Liga 13. fordulója. A hatodik Kecskemét a kilencedik helyezett Lombard Pápát fogadja.

OTP Bank Liga 13. forduló
Kecskeméti TE−Lombard Pápa
Kecskemét, 10.22., szombat, 17.30 TV: Sport1
Vezeti: Iványi Zoltán (Erős G., Medovarszki J.)
Hathárom-tipp: 1
Nincs irigylésre méltó helyzetben a kecskeméti vezérkar. Úgy kell(ene) példás és egyben visszatartó erejű büntetést kirónia a csapatra, hogy azzal ne gátolja annak fejlődését, eredményességét. Az ismert, és azóta agyonbeszélt Paks elleni Ligakupa-meccsen történt hasmenés-üggyel ráadásul az MLSZ is foglalkozik, így aztán kettős nyomás nehezedik a KTE játékosaira - és edzőjére. Mint utóbb kiderült, Tomiszlav Szivics is benne volt az akcióban, Balog Béla csapatkapitánnyal együtt kereste fel a mérkőzés előtt a játékvezetőt, akivel egyeztettek a levonulásról. Ez viszont azt jelenti, hogy a bíró is hunyó lehet, bár ez most a legkevésbé foglalkoztatja a kecskemétieket. Ők - mintha mi sem történt volna - a múlt héten Fehérváron oktatták a Videotont, most pedig a Pápával tervezik ugyanazt. Szivics pedig tartva magát az eddig is sejtelmes nyilatkozataihoz, ezúttal is bedobott egy olyan mondatot, amely plusz motivációt adhat csapatának, ám egyben az ellenfelet is elbizonytalaníthatja. A szerb tréner ugyanis a kecskemetite.hu-nak adott nyilatkozatában az ősz legfontosabb meccsének nevezte a szombati bajnokit. Ha abból indulunk ki, hogy a Videoton elleni találkozó előtt azt mondta, hogy ,,nincs esélyünk”, akkor ennek a kijelentésének is lehet valamilyen mögöttes tartalma:

A Kecskeméti TE-Pápa mérkőzés az NB I-ben Fotó: Koller István
„Nagyon fontos mérkőzés vár ránk. A statisztika a Pápa mellett szól, azonban mindenképpen győznünk kell. Számunkra a szombati, Pápa elleni mérkőzés az ősz legfontosabb mérkőzése. Azonban azzal is tisztában vagyunk, hogy nem lesz könnyű mérkőzés. Tisztelem Véber kollégát és az általa végzett munkát, a Pápa komoly csapat, azonban a mi célunk egyértelműen a három pont megszerzése.”

Véber György ennél kissé óvatosabban fogalmazott, minimális célnak a döntetlent nevezte meg, bár ahogy őt ismerjük, a kedélyállapota nem mindig tükrözi a végeredményt:

"Természetesen minden mérkőzésen a három pont megszerzése a célunk - kezdte a Lombard vezetőedzője. - Nem vagyunk jó passzban az utóbbi mérkőzéseken, ami nem elsősorban a játékban, sokkal inkább az eredményességben mutatkozik meg. Egy jó, színvonalas mérkőzésre számítok, hiszen két támadó szellemű csapat lép pályára Kecskeméten. Az utóbbi időben sérülések is hátráltattak bennünket, mára picit kezdünk egyenesbe jönni. Azt azonban még nem tudom megmondani, kikre számíthatok és kikre nem a mérkőzésen. A gondjaink ellenére szeretnénk minimum egy pontot szerezni Kecskeméten."

Forma-index (a legutóbbi öt mérkőzés alapján)
Kecskemét-Pápa
  ellenfél eredmény pontszám
KECSKEMÉT      
  Ferencváros(NBI) 1-0 2
  Győr(NBI) 0-4 0
  Paks(LK) 2-1 1,50
  Paks(LK) 2-1 1
  Videoton(NBI) 2-0 2,5
Aktuális forma-index*     1,40
PÁPA      
  Vasas(NBI) 0-0 1
  ZTE(NBI) 1-1 1,25
  Haladás(LK) 0-2 0
  Haladás(LK) 1-0 1
  Ferencváros(NBI) 1-2 0
Aktuális forma-index*     0,65

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A Ligakupa-mérkőzéseket csak abban az esetben vesszük figyelembe, ha az első kerethez tartozó játékosok legealább 60 %-a pályára lép az adott találkozón. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0( 1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)