Rögbi-vb

Revánsra készülnek a franciák Új-Zéland ellen

  • Pelbát Levente
Címkék:

A vasárnap, magyar idő szerint délelőtt 10 órakor kezdődő Új-Zéland-Franciaország rögbi világbajnoki döntőn egy 24 évvel ezelőtti párosítás elevenedik meg. Új-Zéland ad otthont a világeseménynek, viszont mindkét csapat számára nagyobb a tét az aranynál, hiszen a franciák megtorlásra készülnek az 1987-es éppen a mostani házigazda ellen elvesztett első rögbi világbajnoki döntő miatt, az új-zélandiak pedig veretlenül próbálják meg elhódítani történelmük második legpatinásabb trófeáját.

Fotómontázs az Új-Zéland-Franciaország rögbi-vb döntő előttÚj-Zéland válogatottja veretlenül jutott a döntőbe, végig kiütve ellenfeleit. Ezzel szemben a franciák kétszer is botlottak a csoportkörben. Az egyik vereséget éppen az All Blackstől szenvedték el 37-17-re. Október 23-án a két ország együttese visszatér Aucklandbe, az Edan Parkba, hogy megvívjanak a legfényesebben csillogó éremért. Az óceániai nemzet a végső győzelemmel sokévnyi baki után csatlakozhat Ausztrália és Dél-Afrika mellé a kétszeres világbajnokok listájára. „Már alig tudjuk kivárni, hogy felvirradjon a meccs napja, érezzük a levegő vibrálását, a város izgalmát” - mondta az új-zélandi Piri Weepu. „Érezni ilyenkor az energiát. Lemész reggelizni, ránézel a fiúkra, az arcukon tükröződik az izgalom” - tette hozzá Weepu.

A franciák két elvesztett világbajnoki döntő után most nem kívánják kiengedni kezükből a kupát, ezért mindent elkövetnek a siker érdekében. 1987-ben 29-9 arányban maradtak alul a fekete mezesekkel szemben, 1999-ben pedig az ausztrálok páholták el őket 35-12-re. A „Les Bleus”, magyarul a kékek becenévre hallgató franciák, nem engedhetnek meg maguknak még egy sikertelen finálét. „Megpróbálunk történelmet írni” - nyilatkozta a csapat legjobbja, Vincent Clerc. „Nem lesz könnyű, de rendelkezésre állnak hozzá az eszközeink. Soha nem lehet megjósolni, mi fog történni” - jelentette ki az élő legenda.

A két csapat eddig 49 alkalommal találkozott, amelyeken Új-Zéland 36-szor, míg a franciák csak 12-szer diadalmaskodtak, és egyszer döntetlen eredmény is született. Ennek ellenére sem lehet biztosra menni a végkimenetelt illetően Weepu szerint: „A váratlant kell várni a franciáktól, van amikor életük rögbijét nyújtják, és ez most pont a megfelelő alkalom erre”.

A vasárnap reggel nem is kezdődhetne jobban, mint egy felvillanyozó, vérfrissítő világbajnoki rögbi döntővel, ahol két olyan alakulat megy harcba az aranyért, akiknek a győzelemnél is nemesebb céljai vannak.

Rögbi-világbajnokság, Új-Zéland
Döntő
Új-Zéland-Franciaország vasárnap, 10 óra
TV: DigiSport Plus